26 oktober 2024

6 voorbeelden van AI in Nederlandse media

AIs het gaat over vernieuwingen in de media, gaat het vrijwel altijd over AI. Als je deze nieuwsbrief al langer leest heb je ze wel voorbij zien komen, maar het leek me goed deze eens op te sommen. Het valt me op dat er de laatste maanden geen duidelijke innovaties op dit gebied waren. Maar ik kan ze natuurlijk ook gemist hebben, ik ga deze voorbeelden bundelen in een blog, zodat ik nieuwe voorbeelden kan blijven toevoegen. Ik kies bewust niet voor toepassingen als koppentesten, eindredactie en hulpmiddelen voor het CMS. Ik zoek voorbeelden die overduidelijk vernieuwend zijn en voor iedereen te zien.

Stadsomroep 1Almere maakt nieuws toegankelijker via tool

Deze week lanceerde stadsomroep 1Almere een tool die simpele samenvattingen biedt bij artikelen en een verduidelijking van moeilijke woorden. Deze functies zijn vooral gericht op mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Bovenaan artikelen kun je op de knop ‘Simpele tekst’ klikken en dan krijg je in drie punten op A2-taalniveau de belangrijkste drie zaken uit de tekst. In iedere taal die je wilt. De tekst samenvatten kan al langer in ChatGPT, maar dat deze oplossing bovenaan artikelen wordt aangeboden heb ik volgens mij nog niet geautomatiseerd gezien.

Bij de knop ‘Woordenboek’ kun je per woord om uitleg vragen van het woord en/of de context in het artikel. Dit kan ook voorgelezen worden en in iedere gewenste taal. Dank aan Alex Monster voor het doorsturen van deze tool.

Honderden artikelen per dag geschreven door AI op gemeentepagina’s van AD.nl

Op AD.nl speelt regionaal nieuws een grote rol. In veel delen van Nederland zit een redactie dat dit nieuws kan verzorgen, maar er zijn ook gebieden waar geen dagelijks nieuws gemaakt wordt. Om te voorkomen dat er dagenlang geen nieuws verschijnt op deze pagina’s, wordt er slim gebruik gemaakt van datajournalistiek. Zo verschijnen er op iedere regiopagina nu meerdere artikelen per dag geschreven door auteur ‘Automatisch bericht’. Vaak wordt een database waarin gegevens per gemeente staan gecombineerd met een algemene tekst waarin per gemeente de tekst wordt aangepast. Zo zie je hierboven een screenshot van de gemeente Hoorn. De 112-berichten worden automatisch gegenereerd op basis van Alarmeringen.nl, het weerbericht verschijnt via Weeronline en de artikelen over afval scheiden en betaalbare woningen komen voort uit een database. Dit is overigens mijn eigen observatie en heb ik niet van oud-collega’s gehoord. Deze pagina’s bestaan nu ruim een jaar. Vorige week las je dat het verkeer via Google steeds belangrijker wordt, ik vermoed dat deze artikelen ook enorm goed zijn voor de lokale vindbaarheid en dat vind ik heel knap en slim gedaan.

AI-presentator bij Omroep Brabant

Omroep Brabant heeft haar presentator Nina van den Broek laten ‘klonen’ door slimme software. Daardoor kan ze video’s laten presenteren zonder dat Nina hier bij betrokken is. Zowel in beeld als in geluid. Hierboven zie je een voorbeeld en op de site van Omroep Brabant zie je dat het op dit moment vooral gebruikt wordt voor het weekoverzicht op vrijdag. Het Jeugdjournaal ging langs bij de ‘echte’ Nina om uit te leggen hoe het werkt en te vragen wat ze er van vindt. Ik vind de stem en de beelden al behoorlijk goed en als deze techniek zich nog een paar jaar doorontwikkelt kun je mensen die liever video’s kijken dan nieuws lezen (op een nieuwssite is dit overigens de minderheid) goed bedienen.

DKGI heeft een nieuwssite zonder redactie

Begin dit jaar werd DGKI.nl gelanceerd als eerste nieuwssite zonder redactie. Dat klinkt bijna ongelofelijk, maar is toch echt het geval. De oprichters hebben geen ambitie om een concurrerende nieuwssite te worden, maar willen wel aantonen hoe deze techniek gebruikt kan worden om sites te maken over onderwerpen waar weinig over geschreven wordt. Lees hier meer over de missie en het plan van de oprichters van deze site die een behoorlijk trackrecord hebben in de online wereld.

Resport laat AI de ANP-berichten automatisch herschrijven

Waar DGKI zonder redactie zit, is Resport.nl onderdeel van Mediahuis en staat de site nog onder supervisie van een mens. AI herschrijft het sportnieuws van ANP en zet er een andere kop boven en vervolgens worden artikelen direct gepubliceerd. Hierdoor brengt Resport dagelijks veel meer artikelen dan bijvoorbeeld Telesport en kan het nieuws brengen waar het grote sportpubliek niet echt op zit te wachten.

Goed voor Google en door het onder een andere merknaam (Resport) te brengen, valt imagoschade mee als het niet goed zou gaan. De site is nu 14 maanden in de lucht, ik ben benieuwd naar de nieuwe stappen en de ervaringen. Ben of ken jij iemand die er iets over wil delen, laat het me weten!

RTV Drenthe heeft een AI-nieuwslezer op de radio

Bij RTV Drenthe wordt in het weekend het nieuws gelezen op de radio door een AI-stem. Op Villamedia is te lezen dat de proef met de AI-nieuwslezer bij Radio Drenthe zo succesvol is geweest, dat deze nu in alle weekenden blijft lezen. Tegen Villamedia zegt eindredacteur Martin van der Veen: ‘We hebben vanuit onze redactie en bij ons publiek geen negatieve reacties gehad. We hebben besloten Bart in dienst te nemen, en hij zal weekendbulletins blijven lezen als er geen lezende redacteur op de redactie aanwezig is.’

Vanaf 5:00 kun je in deze video horen hoe het klinkt, het is het nieuws van vorige week zondagochtend.

Meer voorbeelden gezocht

Eerder las je in deze nieuwsbrief ook hoe Oost afbeeldingen gemaakt door AI gebruikt bij nieuwsartikelen. Omdat dit niet structureel is heb ik deze niet meegenomen. Lees je dit bericht en ken je meer voorbeelden? Laat het me weten want ik blijf dit als artikel graag aanvullen de komende tijd.br

Nieuwe voorbeelden lees je als eerste in mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief, abonneer je hier!