30 oktober 2014

Aantal Nederlandse gebruikers op Social Media in laatste tien jaar

Hoeveel Nederlanders gebruiken Social Media? Voor presentaties of gastcolleges is het altijd handig om hier een actueel overzicht van te hebben. Omdat er geen site is waar ik dit makkelijk terug vond, heb ik zelf een overzicht gemaakt. Eerder dit jaar maakte ik per sociaal netwerk een overzicht met actuele cijfers, maar een totaaloverzicht waarin 10 jaar Social Media gebruik in Nederland in kaart is gebracht was er nog niet.

10 jaar social media in Nederland

social media gebruik nederland

De eerste cijfers die ik kon vinden dateren uit 2005. Vervolgens ben ik ieder jaar gaan zoeken naar de gebruikerscijfers en dit overzicht ga ik vanaf nu jaarlijks bijwerken, omdat er vaak om deze cijfers wordt gevraagd en ik een dergelijk overzicht dus nergens kon vinden.

Tijdens een gastcollege is het altijd goed om een verschil te maken tussen aantal mensen dat een account heeft en het aantal mensen dat daadwerkelijk dagelijks inlogt. Hierbij verwijs ik graag naar Danny Oosterveer van Marketingfacts. Hij verzameld al heel lang zoveel mogelijk cijfers over het social media gebruik in Nederland en is dan ook een belangrijke bron geweest voor bovenstaande grafiek. In 2013 zocht hij uit hoeveel mensen dagelijks inloggen per netwerk:

dagelijks gebruik social media gebruik

Een andere mooie toevoeging vond ik ook op Marketingfacts: welke leeftijdscategorie maakt gebruik van Social Media?

 

Schermafbeelding 2014-10-30 om 07.13.42

Een goede indicatie voor de populariteit van een social media kanaal onder bedrijven, vind ik de jaarlijkse Social Media Monitor.
Naast bovenstaand overzicht van social media gebruik onder consumenten, is dit een goede indicatie van de populariteit van een netwerk onder bedrijven:

smm7

Tijdens de vijfde editie werd aan bedrijven ook gevraagd waarvoor ze een social netwerk inzetten:

inzet social media bedrijven

 

Ik hoop dat jullie wat aan deze sheets hebben, via de tag “social media cijfers” zal ik in de toekomst hopelijk meer cijfers plaatsen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me dan zeker weten via Twitter,

Jaap van Zessen | @jaapvanzessen