8 juli 2024

Data: YouTube Shorts worden belangrijker dan andere video’s

Vorige week schreef ik dat er steeds meer Shorts te zien zijn in de YouTube trending lijst. Dit was een aanname op basis van wat ik zag, maar gelukkig mailde Tjitze Zijlstra mij. Hij scrapet de YouTube trending lijsten iedere dag en kon mijn aanname daarom via onderstaande grafiek bevestigen.

Hoe lang moet een YouTube video zijn?

Tjitze weet dus welke video’s op YouTube in de trending lijst staan, en hoeveel dagen. Hier blogt hij regelmatig over. Zo schreef hij ook een blog over de ideale lengte van een Shorts-video. ‘Voor Shorts heb ik een overzicht gemaakt voor videolengte per seconde, en dan valt op dat langere Shorts (zo dicht mogelijk bij de maximale duur van één minuut) oververtegenwoordigd zijn in de data. Daarnaast lijk je een licht voordeel te hebben als je Short rond de 15 seconden lang is, of rond de 30 seconden (met een hele brede interval eromheen).

Omdat YouTube zelf geen handleiding geeft hoe lang de perfecte video is, helpen dit soort inzichten dat wel mede te bepalen.

Grote YouTuber was nog nooit in het online nieuws

Uit de data van Tjitze blijkt dat dit de Nederlandse kanalen met de meeste trending video’s in Nederland zijn:

  • Bankzitters (29)
  • Ziggo Sport (27),
  • Dennus3 (25)
  • NOS Jeugdjournaal (25)Als je alleen naar Shorts kijkt:
  • Dennus3 (25)
  • Quinn en Aaron (22)
  • Dennus2 (22),
  • Dylanhaegens (21)Overigens scoort de Vlaamse Celine Dept ook goed in NL: 25x trending in 2024.

Grote YouTuber nog nooit in het online nieuws geweest

Opvallend is dus dat Dennus in beide lijstjes voorkomt. Hij maakt dagelijks game video’s op YouTube zoals Minecraft en Roblox. Hij bereikt dus enorm veel kijkers en op de 5 grootste nieuwssites van Nederland (AD, NUnl, NOS, Telegraaf en RTL) is nog nooit een artikel geschreven over Dennus online verschenen zag ik zojuist in het archief van de sites. Tjitze heeft ook een nieuwsbrief zodat je op de hoogte kunt blijven van zijn nieuwe bevindingen.

Wil je dit soort artikelen vaker lezen? Schrijf je gratis in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief.