
Deze week begon Arjen Lubach met zijn avondshow op RTL.
Dit was al maanden geleden aangekondigd en dus hadden ze alle tijd om heel goed na te denken over een goede social media strategie. En dat is leuk om te volgen, want dat spel snapte de redactie goed toen hij nog bij de NPO zat.
Zoals je hierboven kon lezen, had Lubach een uitzonderingspositie bij de NPO en zijn kanaal heeft daar op dit moment nog steeds 864.000 volgers, waar dus niets op gebeurd. Het oude kanaal mocht niet mee en dus moest hij weer vanaf 0 beginnen. Na een week staat de teller van zijn nieuwe kanaal alweer op 71.000 abonnees. Op YouTube is ook goed te zien op welke social media kanalen ze inzetten:
Naast YouTube zetten ze dus in op Instagram en Bluesky. Daarnaast is er een WhatsApp-kanaal (waar niet elke avond iets is geplaatst) en een eigen Substack (daar verwijst de link bij nieuwsbrief hierboven naar). Op de Substack wordt ook nog niet actief iets geplaatst. De tijd wordt nu vooral gestopt in YouTube en Instagram.
Wat mij enorm beviel deze week is dat er goed nagedacht is over de Instagram Stories. Daarin zie je namelijk Arjen in een video waar hij het die avond over gaat hebben. In de volgende story zie je een link naar het fragment op YouTube (zie screenshots hierboven). Bij veel andere talkshows lijkt niet echt rekening te worden gehouden met het feit dat zo’n bericht als ‘Vanavond in onze show’ ook de middag erna nog te zien is. Dan moet ik dus eerst gaan rekenen of het gisteren of vanavond is dat ze bedoelen, om daarna ook zelf op een andere plek het fragment te vinden. Vaak wordt iedere gast namelijk nog apart aangekondigd in de hoop dat zij dit zelf gaan delen op hun eigen social kanalen. Alleen heb ik niets aan de aankondiging, ik wil niet lineair kijken, dus geef me direct het fragment.
Je moet het de kijker zo makkelijk mogelijk maken en zo min mogelijk frustreren. Aankondigingen zijn in mijn ogen op social media per definitie stom. Bij mij geldt de regel dat een aankondiging alleen nuttig is, als je direct een herinnering in kunt stellen voor het moment van publicatie. Een aankondiging van een podcast, zonder linkjes naar Spotify of andere plekken vind ik daarom echt onbegrijpelijk. Want als mensen kennelijk een artikel over een nieuwe podcast willen lezen, dan kun je geen ‘warmer’ moment vinden om ze aan je te binden. Daarom is een trailer voor een podcast ook noodzakelijk op het moment van aankondiging, dan kunnen mensen het kanaal gaan volgen en kun je daar alvast direct naar linken. En je kunt wel op Instagram Stories aankondigen wie de gasten zijn, maar die moet je dan zodra de uitzending begint verwijderen.
Hulde dus voor deze aanpak van Lubach.
Dit artikel verschenen als eerst in mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je hier gratis in.