
In mijn eerste nieuwsbrief van dit jaar schreef ik dat ik verwacht dat media dit jaar meer gaan doen op Snapchat. Het is dé plek waar jongeren met elkaar appen en waar je onder de aandacht kan komen. Toch is er bijna geen organisatie actief, behalve de Telegraaf en de Talpa-merken, waaronder Hart van Nederland. Ik vroeg chef online Carmen Dorlo van Hart van Nederland waarom zij er wel actief zijn.
Wat is jullie aanpak op Snapchat?
‘Bij Hart van Nederland willen we er voor zo veel mogelijk mensen zijn en willen we zo breed mogelijk mensen in de samenleving bereiken. Jongeren bereik je niet op Facebook, dus daarom zitten we op meerdere sociale mediaplatformen waarop we die jongere doelgroep wel bereiken. Dat lukt ons goed op TikTok, maar nog beter op Snapchat: onze bereikte doelgroep op dit platform is tussen de 18 en 24 jaar oud.
Op Snapchat plaatsen we video’s over actualiteit, sport en entertainment. Ook emotionele interviews of backstage beelden van de uitzending/interviews met Hart-gezichten doen het goed. Het belangrijkst: de beelden moeten emotie oproepen.
Op Snapchat laten we ons (ook) leiden door het algoritme – doet een video het goed? Dan posten we de dag erna geen video om deze video het ultieme bereik te laten genereren. Het is niet veel extra werk: we hebben enorm veel videocontent beschikbaar, dus het is een kwestie van videomateriaal voor onze items ‘fitted’ voor Snapchat maken en dat kost niet veel tijd.’
Wat levert het jullie op?
‘Zoals hierboven gezegd levert Snapchat ons bereik in een nieuwe doelgroep op, en dat vind ik veel waard. Maar ook vanuit commercieel aspect is Snapchat interessant: je verdient hier namelijk ook geld door advertenties bij je video’s.’
Snap jij waarom er zo weinig media actief zijn?
‘Waarom weinig media maar actief zijn op Snapchat weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het een relatief ongrijpbaar social medium is voor nieuwsmedia. Het is minder gangbaar dan Facebook of Instagram. Maar ik vind het een gemiste kans, want veel media hebben moeite met jongeren bereiken dus je zou denken dat dit dan een hele makkelijke keuze is.”
Waar je kunt beginnen als je actief wilt worden op Snapchat
Actief worden op Snapchat lijkt simpel en logisch. Om even te checken of het inderdaad zo makkelijk is vroeg ik Daan Jansonius naar zijn mening. Daan is interim Marketing & Sales Director en hij werkte jarenlang bij Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat.
‘De grootste barrière voor veel publishers is dat Snapchat simpelweg anders werkt dan de meeste platformen en daardoor een stijle leercurve heeft. Content die weer verdwijnt. Geen likes of comments die je een idee geven van hoe je content presteert. Dat is allemaal even wennen. En bovendien is het platform alleen toegankelijk voor publishers via een officiële samenwerking. De publishers die deze stap zetten zien veelal enorm goede resultaten en het is daarom zeker de moeite waard om als publisher Snapchat een kans te geven.
De grootste kans voor publishers is het bereiken van een jongere en enorm betrokken doelgroep. Snapchat groeit nog steeds – volgens de meest recente cijfers van Newcom is Snapchat gegroeid tot 4 miljoen gebruikers in Nederland. Het aantal dagelijkse gebruikers is zelfs toegenomen met 500.000 mensen. En een significant deel van deze gebruikers zijn onderdeel van de Gen Z generatie. Jongeren kijken steeds minder TV en halen hun nieuws veelal uit nieuwe media, publishers die ook deze jonge doelgroep aan zich willen binden moeten op zoek naar nieuwe vormen van communicatie. En Snap biedt daar zeker kansen.’
Dit artikel verscheen als eerste in mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief. Ook iedere week gratis ontvangen en op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in.