2 maart 2024

Dit leerde NU.nl van het experimenteren met AI-samenvattingen

Bij het samenstellen van mijn nieuwsbrief, maak ik gebruik van de app Readwise. Hierin sla ik alle artikelen die me opvallen op en deze pak ik er eind van de week bij als ik deze nieuwsbrief ga samenstellen. Een handige functie van de tool is ook dat het artikelen voor mij samenvat. Omdat dit voor mij als lezer handig is, bedacht ik me dat NU.nl hier ook mee experimenteerde in 2023. Daarom vroeg ik redactiechef Thomas Moerman hoe het met dat experiment gaat. Hierover schrijft hij:

‘De afgelopen maanden heeft NU.nl geëxperimenteerd met samenvattingen die met behulp van AI worden gemaakt. Met behulp van, dus dat betekent dat er altijd een redacteur tussenzit. Die corrigeert de samenvatting, schaaft bij, of misschien wordt de samenvatting helemaal weggegooid en wordt er een nieuwe getikt.

De ervaringen waren wisselend. Soms zijn de samenvattingen prima, maar vaak lopen de zinnen niet helemaal zoals we willen, of staan er feitelijke onjuistheden in. Duidelijk is dat je een AI niet zonder tussenkomst van een mens aan het werk kunt laten gaan.

Toch ontdekten we na onze evaluatie dat onze redacteuren – misschien verrassend genoeg – de test als overwegend positief hebben ervaren: vaak werd het gebruikt als een handig voorzetje, waar vervolgens wel nog wat mee moest gebeuren. Omdat we de tool in ons CMS hebben gebouwd, was de drempel om het te gebruiken laag. De test met de samenvattingen hebben we inmiddels afgerond. De komende tijd richten we onze AI-pijlen op de achterkant van onze site; welke rotklusjes kan AI uit handen nemen? Waar kan het ons ondersteunen? Dat soort dingen.’

Dit artikel verscheen eerder in deze gratis nieuwsbrief. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!