25 juni 2024

Mediahuis onderzoekt nieuw merk om jongeren te bereiken

Op LinkedIn zag ik dat er een nieuwe chef was begonnen bij C.Tru, een nieuw merk van Mediahuis dat zich richt op jongeren.

Omdat het nog niet online is, maar er wel mensen aan het werk zijn, vroeg ik hoofdredacteur Sophie van Oostvoorn hoe het met dit project gaat en wat ze er over kan vertellen:

‘Het project C.Tru (het uiteindelijke merk krijgt hoogstwaarschijnlijk een andere naam) is opgericht om te onderzoeken hoe we jongeren kunnen bereiken met journalistiek, hoe we ze kunnen betrekken bij een merk en hoe we daar een goed verdienmodel bij kunnen vinden. We zien dat het informatie-ecosysteem drastisch veranderd is en dat social natives op een hele andere manier informatie consumeren dan mensen die 20 jaar ouder zijn dan hen. Redacties doen er natuurlijk van alles aan om journalistiek te vertalen naar de platforms waar jongeren ook aanwezig zijn, maar slagen er lang niet altijd in om jongeren op grote schaal aan te spreken. Maar we zien dat het wel mogelijk is.


Daarom is ervoor gekozen om een nieuwe redactie op te zetten die zich helemaal kan toeleggen op de behoeftes van jongeren en waar we experimenten doen en strategieën ontwikkelen rond journalistiek die bij de bestaande redacties wellicht minder makkelijk van de grond komen of niet passen bij de identiteit van de titels. Om die experimentele blik te houden en ons publiek centraal te stellen in onze manier van denken, hebben we de design thinking methode geadopteerd. Na een eerste design sprint met Laurens Vreekamp vorige maand maken we nu iedere week nieuwe prototypes om ons journalistieke product te ontwikkelen en te testen bij jongeren.

Om ook te kunnen testen met verdienmodellen streven we ernaar om een succesvol merk op te bouwen. Maar het is ook onze taak om onze successen (en mislukkingen) te delen binnen Mediahuis, zodat organisaties hier ook van kunnen profiteren.

We mikken op het najaar om een soft launch te doen met ons nieuwe merk. Het spreekt voor zich dat we ons in eerste instantie richten op sociale media omdat dat de plek is waar onze doelgroep is en informatie consumeert. Of er daarna een app komt of dat we ons op een site gaan richten, durf ik nog niet te zeggen. Dat hangt af van hoe de ontwikkelingen lopen de komende maanden en wat we nodig achten om ons publiek van goede journalistiek te voorzien.

In eerste instantie wordt ons merk Nederlandstalig; we richten ons op de Nederlandse markt. We zijn nog druk bezig om onze journalistieke identiteit te definiëren, maar zeker is dat onze journalistiek moet leiden tot het nemen van geïnformeerde beslissingen, zowel in het dagelijks leven als in het stemhokje.’

Sinds deze week zijn de eerste prototypes live gezet op TikTok en te volgen op het account Newsfluence. Gevraagd naar het hoe en waarom van dit account zegt Sophie: Deze vorm kwam voor uit in eerste instantie een soort recap te maken van het nieuws van afgelopen week. Toen onze redactie de straat op ging om jongeren het prototype voor te leggen, hoorden ze dat onze doelgroep niet zo zit te wachten een gewone samenvatting maar wel op een samenvatting van positief of constructief nieuws. Dus met die feedback is deze vorm ontstaan. Het test account is een extra manier om onze prototypes te testen en feedback te krijgen, naast de gesprekken met onze doelgroep.’ 

Wil je dit soort berichten iedere zondag om 8u gratis in je mailSchrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief.

@newsfluence Heb jij dit goede nieuws al gezien? #positief #linkedin #foryou #studentenleven #wetenschap @mia 🧠🩺 @corporate sween ♬ original sound – Newsfluence