9 maart 2024

Online medialandschap van Nederland

Ik geef regelmatig advies geven over het online monitoren van nieuws in Nederland voor zowel media als bedrijven die juist zoveel mogelijk media-aandacht willen (of voorkomen). Daarom zocht ik naar een overzicht van alle Nederlandse nieuwssites en stuitte ik op bovenstaande kaart.

Gelukkig kreeg ik een bericht van Yael de Haan dat de Hogeschool Utrecht het overzicht al in 2020 in kaart heeft gebracht samen met Rijk van den Broek. Je ziet het op de kaart hierboven. Hoe donkerder de kleur op de kaart, des te meer online nieuwssites er zijn in die gemeente. Den Haag en Rotterdam kleuren hierbij het donkerst. En als je op een gemeente op het derde tabblad klikt zie je alle namen en websites vermeld. Erg handig en bovendien leuk om eens door te scrollen welke sites over een bepaalde gemeente schrijven! Misschien kende je het allang, maar voor mij was dit overzicht nieuw en handig als je jezelf wilt vergelijken met andere media.

Mijn boodschap is vaak dat als je nieuws hebt wat niet direct het NOS-journaal zal halen, je beter kunt beginnen bij lokale en regionale media. Als het daar boven het digitale maaiveld uitkomt, wordt het door de landelijke media (vooral dankzij data) gespot en wordt het alsnog opgepikt. Over de werkwijze hiervan en de invloed die je hier als media, bedrijf of organisatie zelf op heeft geef ik tegenwoordig ook veel trainingen.

Onderzoek nieuwskaart uit te breiden

Het lijkt me interessant dit overzicht ook te gaan maken voor influencers die zich sterk associeren met een stad of dorp. Als je dat op een kaart plot kun je snel inzichtelijk maken welke mensen bereik hebben in een bepaalde gemeente. Vroeger kon je dat via tools als SocialBro, in 2016 bracht ik de accounts met meeste volgers op Twitter van de 10 grootste steden in kaart. Ik zou het graag updaten en ook voor andere kanalen gaan doen, leuk project voor een rustig moment. Heb je er een goed idee over? Neem contact met me op.

Dit artikel verscheen eerder in mijn nieuwsbrief #07. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!