4 maart 2024

Parool heeft ‘breaking’-knop op Google voor liveblogs

Deze week was er bij de zoekresultaten van Parool.nl iets nieuws te zien op Google. Bij liveblogs hebben zij namelijk een ‘Live’-knop staan (zie het rode blokje met witte letters hierboven op de afbeelding) en hiermee zijn ze de eerste in Nederland.

Navraag leerde dat dit door developers van Het Parool is gebouwd op advies van Lars Remijn, technisch SEO-specialist bij DPG Media. Ik vroeg hem hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen:

‘Alhoewel Google hier geen officiële documentatie (meer) over heeft, weten we vanuit het buitenland dat dit werkt! Zo past Sporza.be en The New York Times dit al enige tijd toe bij de liveblogs.

Voor de liefhebbers van de technische kant hiervan legt Lars uit:
– Om dit mogelijk te maken is een technische implementatie gedaan. Middels structured data voegen we een specifiek stukje code toe aan de website van Het Parool.
– Doen we dit enkel voor de rode LIVE badge? Nee! In dit stukje code (structured data) plaatsen we namelijk alle liveblog updates op een gestructureerde (volgens de standaarden van schema.org) manier. We gebruiken hiervoor het type LiveBlogPosting. Hierdoor hopen we dat Google onze content binnen het liveblog beter begrijpt en hoger laat scoren in Google.

Redacties hebben hier geen extra werk aan. Technisch is het zo ingericht dat de structured data geautomatiseerd wordt geplaatst op de website en geüpdatet. Dus zie je op de website een nieuwe liveblog update? Dat wordt dit in de structured data ook automatisch toegevoegd.’

Ik ben benieuwd wat het effect in zichtbaarheid gaat zijn voor het Parool en welke Nederlandse sites het voorbeeld zullen volgen.

Dit artikel verscheen eerder in deze gratis nieuwsbrief. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!