
Op LinkedIn viel mijn oog direct op een bewegende kaart van Nederland met de populaire babynamen per provincie voor meisjes in Nederland sinds de jaren ‘60 tot nu.
In een bewegend beeld werd een prachtig verhaal verteld wat je in print nooit zou kunnen doen op die manier. Achter zo’n bewegende afbeelding zit natuurlijk veel data en veel werk en daarom vroeg ik de maker Rik van Hulst van De Limburger hoe hij deze online productie heeft aangepakt.
Tip: Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief
‘Als onderzoeksjournalist bij De Limburger heb ik een grote voorliefde voor data(visualisaties). Onlangs zag ik overal van die lijstjes met de top 10-babynamen voorbijkomen. Ik vroeg me af hoe die lijstjes er 30, 60 en 100 jaar geleden uitzagen en besloot erin te duiken.
Veel data zijn openbaar te vinden. Dan nog probeer ik – als het kan – de bron te benaderen. Met een beetje geluk beschikt die over (opgeschoonde) bestanden en kan hij/zij nadere duiding geven. In dit geval verwees het Meertens Instituut me door naar naamonderzoeker Gerrit Bloothooft, waar ik veel contact mee heb gehad tijdens de analyse.
Ik ontdekte dat de naam Maria juist in Limburg uitzonderlijk vaak voorkwam tot de jaren 70 en werd daardoor getriggerd. Dat werd de insteek van mijn verhaal. Ik sprak diverse Maria’s, ging op zoek naar oorzaken en maakte twee visualisaties. Een over de opkomst en ondergang van de naam Maria, per provincie. En een over ‘de geschiedenis’ van de populairste voornaam per provincie van 1965 tot en met 2017.
(Tekst gaat verder onder dit LinkedIn-bericht)
Op FlowingData.com, een blog van statisticus Nathan Yau waar ik vaak op kijk, vond ik een Amerikaans voorbeeld hiervoor. Dat heb ik gebruikt ter inspiratie. Die site is sowieso een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met data(visualisatie), omdat er naast inspirerende voorbeelden ook veel wordt geschreven over het maakproces.
Het maken van de GIF kostte de nodige tijd, omdat ik (in Adobe Illustrator) ruim 50 kaarten moest maken, daarbij heb ik nauw samengewerkt met beeldredacteur Raj Scheijen. Met Canva is er vervolgens een GIF van gemaakt. Wat ik persoonlijk tof vind aan deze visualisatie is dat je hem meerdere keren kunt bekijken en steeds andere inzichten kunt opdoen. Op deze manier krijgen lezers het verhaal online echt op een andere wijze voorgeschoteld dan in de krant. Zo proberen we bij De Limburger het online bereik van de krant nog verder te vergroten.
Ander onderzoek Rik van Hulst
Bij de Limburger krijg ik veel tijd en ruimte voor onderzoek. Eerder ging ik met collega Judith Janssen op zoek naar verhalen van 46 mensen die in één jaar omkwamen in het Limburgse verkeer. Met Sjors van Beek deed ik onderzoek naar misstanden bij de politie in het Noord-Limburgse Horst. Voor beide onderzoeken wonnen we een Tegel. Op het gebied van data speurde ik vorig jaar (met collega’s Vincent Janssen en Raj Scheijen) naar de warmste wijk van Limburg en de populairste korte vliegroutes van privéjets.
Bekijk de visualisatie gratis op LinkedIn bij Rik en lees zeker ook het hele artikel bij De Limburger. Je kunt een maandabonnement nemen voor 3,45 euro per week. Als je leest hoeveel werk er in deze productie zit, vind ik het in ieder geval de moeite waard.
Lees ook: Meest populaire babynamen in Amerika per staat
—
Dit artikel verscheen eerder in mijn nieuwsbrief #60. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!