27 februari 2024

Roy Johannink bouwde zijn eigen GPT

Hoe leuk zou het zijn als ik een GPT had, waarin jullie vragen konden stellen over dingen uit deze nieuwsbrief. Een vraag als ‘welke podcasttips heeft Jaap gegeven in de nieuwsbrief?’ zou beantwoord moeten kunnen worden, maar dat lukt me helaas nog niet. Omdat mijn ingevoerde documenten niet te ‘bevragen’ lijken te zijn.

Roy Johannink bouwde als communicatieadviseur wel zijn eigen GPT voor crisiscommunicatie. Zo’n eigen GPT is een gespecialiseerde versie van het bekende ChatGPT, aangepast en geoptimaliseerd voor specifieke taken of datasets. Het combineert ChatGPT met unieke, op maat gemaakte aanpassingen die inspelen op de individuele behoeften. Ik vroeg Roy hoe hij dit heeft aangepakt:

‘Bij het bouwen van een GPT vroeg ik mij af: wat wil ik nu bereiken? Voor crisiscommunicatie is een GPT waardevol: denk aan automatisch tekst genereren bij een crisissituatie, zoals het schrijven van een kernboodschap of persbericht, of het produceren van sociale media content. Of het opstellen van meest gestelde vragen en antwoorden, waarbij met minimale input al procesantwoorden kunnen worden gegeven.

Ik wil GPT ook gaan gebruiken als virtuele buddy om mee te sparren. Ik ben daarom gaan experimenteren, vooral vanuit de gedachte: hoe zorg ik dat mijn visie van crisiscommunicatie in het model wordt opgenomen. Het is namelijk cruciaal om de juiste data in het GPT-model te hebben, immers “garbage in = garbage out”. Dan is het vooral een kwestie van finetunen en dat kost tijd. Soms bereik je de limiet van 40 berichten per 3 uur op GPT-4. Een upgrade naar GPT Teams voor € 5,- extra geeft overigens een limiet van 100 berichten.

Ik overweeg mijn GPT’s voorlopig gratis te houden, maar sluit een betaalde service in de toekomst niet uit. Mijn GPT’s zijn nog niet perfect; feedback van collega’s en klanten is cruciaal voor verbetering. De toepassing van GPT verbetert zeker de crisiscommunicatie, maar het vervangt het menselijk oordeel niet in de crisis. Overigens, zoals AI zelf al zegt: ChatGPT kan fouten maken, dus blijf de informatie controleren. En zeker in een crisis is dat heel belangrijk!’

Dit artikel verscheen in deze nieuwsbrief.

Wil je iedere zondag om 8u ook gratis de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!