13 januari 2014

Wegens succes herhaald: opnieuw WIDM afvaller opgespoord

Door het enorme succes van het eerste blog moest er natuurlijk een gevolg komen op onze mollenjacht via Social Media. Daarom ging ik verder zoeken en kwam ik opnieuw een (zeer vermoedelijke) afvaller op het spoor. Lees hier het blog zoals het verscheen op het blog van Buzzcapture.

Jazeker! Opnieuw hebben we een kandidaat van “Wie is de Mol?” gevonden die op basis van online sporen tijdens de opnameperiode van het programma onmogelijk de Mol kan zijn. Sterker nog, deze persoon zal bij de eerste uitvallers horen. Vorige week al publiceerde Buzzcapture een onderzoek naar het social media gedrag van de deelnemers van “Wie is de Mol?”, de voorspelling dat Maurice zou afvallen bleek te kloppen. Geïnspireerd door de vele reacties zijn we door gaan zoeken. Let op! Wil je niet weten wat we hebben gevonden, stop dan hier met lezen!

Zoektocht
Ok, we hebben je gewaarschuwd! Jij leest door en wilt dus weten wie naast Maurice ook gaat afvallen? Check alles over onze nieuwe speurtocht in deze presentatie. Je kunt natuurlijk ook direct doorscrollen naar de resultaten.

Column verklapt afvaller

In Buzzcapture kan niet alleen gezocht worden op social media, maar ook op duizenden andere websites. Uit een zoekopdracht op “Aaf Brandt Cortius” in onze online monitoringtool binnen de opnameperiode, blijkt dat de column van Aaf gedurende de opnameperiode gewoon bleef verschijnen in De Volkskrant. We hebben vier columns bekeken en kunnen aantonen dat drie van deze columns voor de vertrekdatum half mei zijn geschreven (bekijk de speurtocht hierboven als je de bewijzen wilt zien). Aaf heeft haar columns vooruit geschreven, omdat ze bij het bereiken van de finale vier weken afwezig zou zijn. Echter, in haar column van 24 mei refereert Aaf plots naar twee berichten die niet ouder zijn dan een week! Blijkbaar had Aaf toch iets meer tijd vrij dan verwacht en kon ze het niet laten een nieuwe column naar De Volkskrant te sturen. Bingo!

Afvaller in aflevering 2 t/m 5

De eerste tweet van Maurice (afvaller in aflevering 1) was geplaatst op 20 mei. De column van Aaf verscheen 24 mei in De Volkskrant en heeft ze dus uiterlijk 23 mei ingestuurd. De opnameperiode duurde vermoedelijk 24 dagen. Dit betekent dat er iedere 2 tot 3 dagen iemand afvalt. Daarom durf ik wel te stellen dat Aaf tussen aflevering 2 (donderdag 9 januari) en uiterlijk aflevering 5 (donderdag 30 januari) gaat afvallen, waarbij de kans op aflevering 2 en 3 groter is dan in aflevering 4 en 5.

De kans bestaat dus dat Aaf er donderdag 9 januari nog niet uit gaat, maar je kunt in je WIDM-poule Aaf alvast van je verdachtenlijstje afstrepen. Aaf is in ieder geval niet de Mol!

Vorige week bleek de analyse van Buzzcapture over Maurice in ieder geval te kloppen. Lees deze hier nog eens rustig terug.

Jaap van Zessen (@jaapvanzessen)

 

Update: Zowel Ruud de Wild (Radio 538) als Coen en Sander (3FM) besteedden donderdag 9 januari aandacht aan ons blog! Het item van 538 staat hier en het fragment op 3FM kun je hier terugluisteren.