18 februari 2014

Maak eenvoudig interactieve excel grafiek met Datawrapper

Als ik zeg dat dit blog over Excel gaat, haken de meeste van jullie misschien al af. Maar als ik zeg dat je in een paar minuten een mooie interactieve grafiek kan maken helpt dat misschien toch verder te lezen. Dankzij Excel kun je via de open data source Datawrapper namelijk heel snel en makkelijk een sexy interactieve grafiek maken.

Pimp je grafiek

In oktober vorig jaar schreef ik in dit blog¬†hoe je in een paar stappen een simpele Excel grafiek al een stuk mooier kon maken. Via dezelfde tipgever (Twitter account van Maarten Lambrechts) kwam ik nu de tool Datawrapper op het spoor. Zoals Lambrechts schrijft: ‘Als een journalist graag een grafiekje wil publiceren in een online artikel, dan zou hij weet moeten hebben van.’ Dit blijkt zeker het geval.

excel
Door dit simpele tabelletje uit excel te copy/pasten in Datawrapper krijg ik binnen 2 kliks (minder dan een minuut) dit kaartje eruit.

In Datawrapper kun je de afmeting meegeven van je blog zodat je deze simpel kan embedden via een iFrame. En let op! Het is nog interactief ook, klik er maar eens op.

Naast deze staafdiagram kun je nog veel meer type grafieken kiezen. Het is heel simpel te testen nadat je in een paar kliks een account hebt aangemaakt. Ik heb de voorbeelddata van de tool even gebruikt en de Duitse partijen vervangen voor Nederlandse. De tool kost niets en is echt heel makkelijk te gebruiken.

Doe er je voordeel mee en heb je zelf ook handige tips, plaats het hieronder in de reacties of geef het me door via Twitter!

Jaap van Zessen | @jaapvanzessen