Na de Burgemeesterindex en het Social Media Jaaroverzicht gaat mijn derde datavisualisatie over het Twittergedrag in de Tweede Kamer. Van alle Kamerleden is namelijk 90% actief op Twitter, een goede reden om een blog te gaan schrijven. Drie maanden na de installatie van de nieuwe Kamer verstuurde 87% van alle kamerleden minimaal 1 tweet. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is het meest actieve kamerlid van de huidige Tweede Kamer. Zij verzendt de meeste tweets en beantwoordt de meeste vragen via Twitter. Uit onderzoek van Buzzcapture blijkt dat de inhoud van de tweets grotendeels wordt bepaald door de samenstelling van de regering. Voor de verkiezingen retweetten VVD-ers vooral collega’s van het CDA en de PVV, na de verkiezingen is de PvdA plots de favoriete twitterpartner van de VVD. Deze conclusies blijken uit een datavisualisatie van Buzzcapture waarin het twittergedrag van de huidige Tweede Kamer vergeleken wordt met de vorige Tweede Kamer.
Retweets voor je vrienden, atreplies voor iedereen
Eerder onderzoek toonde aan dat kamerleden vooral tweets van hun eigen partij retweeten. Dit onderzoek is ingezoomd op de tweets die juist niet richting de kamerleden van de eigen partij zijn gestuurd. Hieruit blijkt dat kamerleden niet alleen veel retweets sturen van de eigen partij, maar ook van de partijen met wie ze samenwerken. De regeringspartijen uit de eerste onderzoeksperiode retweeten hun samenwerkingspartner aanzienlijk minder nu de samenwerking is beëindigd, terwijl de nieuwe coalitiepartners elkaar nu veel vaker retweeten dan voor de verkiezingen. Retweets zijn vooral voor partners waarmee wordt samengewerkt, atreplies worden vaker gestuurd naar kamerleden van verschillende partijen. Zo werden voor de verkiezingen in september 2012 veel kritische vragen aan Diederik Samsom gesteld via Twitter door VVD-kamerleden, maar is na de verkiezingen geen enkele kritische atreply meer aan hem verzonden door een VVD’er. Ook blijkt dat oud-kamerleden nadat ze uit de kamer zijn verdwenen veel minder vaak genoemd worden in een tweet.
Ieder kamerlid gebruikt Twitter anders
Er is een groot individueel verschil waar te nemen in het twittergedrag van kamerleden. Een duidelijk beleid waarin gesteld wordt hoe vaak en wat je mag twitteren lijkt nog niet ingesteld bij de politieke partijen van de Tweede Kamer. Terwijl partijleiders als Diederik Samsom (PvdA), Marianne Thieme (PvdD) en Alexander Pechtold (D66) vaak en actief gebruik maken van Twitter, zijn fractievoorzitters als Halbe Zijlstra (VVD) en Bram van Ojik (Groen Links) veel minder actief. Van Geert Wilders is bekend dat hij niet reageert op tweets en binnen de actieve Tweede Kamer op Twitter lijkt er een cordon sanitaire rondom de PVV op twitter te zijn ontstaan, er worden zelden retweets of atreplies aan de PVV verstuurd. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks daarentegen is het meest actief, zij verzend van alle kamerleden de meeste tweets. De data toont aan dat zij het meest heeft gesproken over ‘Schaliegas’. Kamerleden Ulenbelt (SP) en Omtzigt (CDA) completeren de top-3 meest actieve kamerleden op Twitter.
Scroll met je muis over het ‘blokje’ voor de naam van de politicus en bekijk naar wie deze politicus na de verkiezingen een tweet heeft gestuurd. Twitter stond het niet toe de data van Joel Voordewind en Duco Hoogland op te halen, daardoor zijn deze twee politici niet meegenomen in de datavisualisatie.
Lees hier het volledige artikel Twitteren in de Tweede Kamer: Wie doet het met wie? by Buzzcapture
Lees hier het artikel dat naar aanleiding van dit blog op de website van NOS op 3 is geplaatst. Ook Twittermania maakte melding van dit blog.
De datavisualisatie heb ik samen gemaakt met mijn collega Ryanne Turenhout (@RyanneTKD).