Donderdag start een nieuw seizoen Expeditie Robinson. Nadat door een social media analyse vorig jaar veel afvallers op te sporen waren, lukte het ook dit jaar vrij simpel.
Voor Buzzcapture speurde ik ook dit jaar de afvallers op. Ongelofelijk dat het nu voor de vierde keer is gelukt meerdere afvallers te vinden. Het blog werd op Marketingfacts geplaatst en overgenomen door Glamora.ma en Mediacourant. Hieronder kun je het blog lezen:
Donderdag start een nieuw seizoen van het populaire RTL-programma Expeditie Robinson. Ook dit jaar reisden 17 BN’ers af naar een verlaten eiland. Op dat eiland kunnen de deelnemers geen gebruikmaken van hun smartphone of social media. Net als vorig jaar probeerde ik via een social media analyse de afvallers te achterhalen. Let wel op: spoiler alert!
Uitslag mag niet uitlekken
Expeditie Robinson is een enorme tv-productie waarbij alle deelnemers en crew voor ruim een maand naar de Filipijnen zijn getrokken. Het programma trekt jaarlijks veel kijkers en deelnemers aan het programma moeten een contract tekenen dat zij niets, maar dan ook níets over de uitslag uitlekken. Als een deelnemer tóch iets over het verloop van het spel lekt, dreigt er een boete van 100.000 EUR voor de deelnemer. Vorig jaar speurde ik via een redelijk eenvoudige social media analyse vijf afvallers van het programma op, die uiteindelijk binnen 6 afleveringen (iedere week valt er een deelnemer af) inderdaad uit het spel waren verdwenen. Eerder dit jaar bleek een analyse bij Wie is de Mol voor het tweede jaar op een rij ook de uitslag te voorspellen. Zouden de deelnemers en de producent dit jaar geleerd hebben van de fouten?
In dit blog een analyse: als je het niet leuk vindt te lezen wie af gaat vallen, stop hier dan met lezen. Het laatste wat ik wil is je kijkplezier verpesten. Ben je benieuwd of het ook dit jaar gelukt is afvallers op te sporen, lees dan verder.
De opnameperiode
Om afvallers op te sporen is het belangrijk de opnameperiode van het programma te achterhalen. Door alle social media accounts van de deelnemers in te voeren in de tool van Buzzcapture valt direct de periode op wanneer minder berichten zijn geplaatst:
Net als vorig jaar zijn de deelnemers in week 21 (vanaf 18 mei) vertrokken en werden ze in de week van 22 juni weer actiever op social media. Door in te zoomen op de periode tussen 18 mei en 25 juni is het simpel te zien welke deelnemers actief zijn geweest op social media.
De zekere afvallers
Bij 3 van de 17 kandidaten is het 100% zeker dat ze de finale niet gaan halen. Hieronder de drie deelnemers die het echt niet kunnen zijn. Een laatste waarschuwing: wil je niet weten wie er af gaan vallen? SPOILER ALERT!
Ronnie Flex
Het zal je maar gebeuren. Al maanden geleden heb afgesproken deel te nemen aan aan Expeditie Robinson en net nu je in het vliegtuig stapt blijk je dé zomerhit van het jaar in de pocket te hebben. Het overkwam Ronnie Flex, bekend van “Drank en Drugs“. Net nadat de deelnemers in het vliegtuig stapten werd de video op YouTube gezet en toen de finalisten weer voet op Nederlandse bodem zetten was de video al 4 miljoen keer bekeken.
Op hét (voorlopige) hoogtepunt van de muzikale carrière van Ronnie Flex zat hij op een onbewoond eiland. Commercieel gezien niet erg handig, maar gelukkig voor hem was hij in ieder geval na twee weken weer terug in Nederland. En Ronnie heeft zich niet verstopt, maar is volop gaan optreden met Lil’ Kleine. Daarom weten we zeker dat hij Expeditie Robinson niet zal winnen, want terwijl de meeste deelnemers nog op het eiland waren, stond hij op 8 juni in de studio bij 3FM:
Het zal interessant worden om te zien op welke manier hij het spel gaat verlaten. Weet hij dat hij een enorme hit heeft en zal hij bewust de serie verlaten? We gaan het zien de komende weken.
Tim Douwsma
Zanger Tim Douwsma deed tijdens de opnameperiode precies hetzelfde trucje als zijn collega Ferry Doedens vorig jaar. Hij liet iemand anders zijn social media accounts beheren en terwijl hij op een onbewoond eiland zat, was daar op zijn social media kanalen niets van te merken. Zo lang je foto’s plaatst die je vooraf kunt maken, over thee drinken of een bezoek aan de sportschool, kan iedereen je account tijdelijk overnemen. Maar op 12 juni zijn de vrienden van Tim voor het eerst ouders geworden en hij is zo trots dat hij een foto van de dochter plaatst. Omdat ik de bewuste vrienden niet ken, zou zelfs dít “vooraf opgenomen” kunnen zijn. Alleen op de Instagram post staat ook een tv aan op de achtergrond.. Daarop is te zien hoe Robin van Persie aan een warming-up bezig is. Een snelle check leerde dat het Nederlands Elftal (mét Van Persie) op die dag uit bij Letland een belangrijke overwinning boekte.
Marian Mudder
Marian Mudder (bij mij vooral bekend als Prins uit Baantjer) reisde ook af naar De Filipijnen. Tijdens de opnames verschenen op haar Facebook en Twitter continu berichten, die net als bij Tim ook door anderen geplaatst zouden kunnen zijn. Echter, naast social media monitort Buzzcapture sinds vorig jaar ook alles wat op radio en tv gezegd wordt. Hierdoor kon ik ook in het radio-archief duiken en kreeg ik een hit op “Mudder” op 16 juni, toen ze te gast te was bij Gijs 2.0 op Radio 2:
Waarschijnlijke afvallers
Opvallende zaken
Hierboven staan vijf deelnemers die door voortijdig op social media te verschijnen niet de finale van Robinson gaan halen. Natuurlijk hebben we alle deelnemers door de social media scan gehaald en helaas is moeilijk vast te stellen wanneer alle deelnemers weer terug waren in Nederland. Voor de liefhebbers toch een aantal bevindingen:
- De social mediakanalen van Teske de Schepper en Oscar Aerts werden keurig door iemand anders bewaakt tijdens de opnameperiode van Expeditie Robinson. Bij Teske is moeilijk vast te stellen vanaf wanneer ze echt zelf weer achter de knoppen zat, bij Oscar Aerts verbazen de volgers zich over zijn baard (kenmerk van Robinson deelname) op de Instagram post van 24 juni. Op 16 juni plaatste Oscar ook een foto van een etentje van zichzelf, daarop is (onder andere aan zijn baard) niet goed vast te stellen of deze vooraf is gemaakt.
- Klaas van der Eerden en Kees van der Spek reageren vanaf 22 juni weer via reply’s op Twitter berichten. Dit duidt er op dat zij toen weer in het land waren. Danny Ghosen (24 juni), Sandra van Nieuwland (26 juni), Amara Onwuka (28 juni) plaatsten later pas berichten online. Hun normale Twitterfrequentie ligt ook lager, de op social media minder actieve Wietze de Jager was op 25 juni present op de ‘Foute party’ van Q-music.
- Kim Lammers publiceerde op 24 juni een nieuwe column op Hockey.nl over transfers in de hockey- en voetbalwereld die pas in juni plaatsvonden. Dit duidt erop dat zij in ieder geval op 23 juni deze column moet hebben geschreven. De column is hier terug te lezen.
- De ‘oudere garde’ Kees van der Spek, Sander Janson en Jaap Jongbloed is veel minder actief op social media en van hen zijn er dan ook geen online aanwijzingen te vinden.
Volgrelaties
De deelnemers van Expeditie Robinson verschenen dit jaar vaker in de media tijdens de opnameperiode dan de deelnemers van Wie is de Mol?. Ook vorig jaar gingen meerdere deelnemers aan Robinson deze fout in. Dankzij de volgrelaties op Twitter was het bij WIDM tóch mogelijk een aantal afvallers bij WIDM te herkennen. Zit je immers 4 weken op een onbewoond eiland met elkaar, dan ga je elkaar bij thuiskomst waarschijnlijk wel volgen op Twitter of Instagram. Omdat de accounts van Ronnie Flex en Tim Douwsma erg groot waren (veel volgers) en we toch al wisten dat zij gingen afvallen, hebben we van hen niet alle volgrelaties geanalyseerd. Klik hieronder om per deelnemer te zien wie of zij volgt.
Opvallend is dat Sandra van Nieuwland bijna alle andere deelnemers volgt op Twitter en zelf alleen wordt teruggevolgd door Kim Lammers, Marian Mudder en Tim Douwsma. Voorzichtig durf ik op basis hiervan wel te stellen dat Sandra vroegtijdig af gaat vallen. Ook Kim Lammers volgt zelf meer mensen dan dat zij zelf gevolgd wordt.
Wat opvalt aan de volgrelaties is dat Anna Speller op Instagram veel andere deelnemers volgt, maar zelf alleen gevolgd wordt door Sharon Doorson (die bijna alle deelnemers volgt) en Ellen Bandita. Dit was in eerdere analyses een slecht voorteken en het lijkt er op dat Anne de finale zeker niet gaat halen. Ook Kim Lammers wordt (net als op Twitter) niet door veel andere deelnemers gevolgd.
Overigens kwam trouwe lezer Dennis Rijntjes nog met een aanvulling:
TV-producenten onderschatten mediamonitoring
Een complete crew en 17 BN’ers trekken voor ruim 5 weken naar de Filipijnen en dat is een enorme productie met een groot budget. Het blijft me verbazen dat producenten geen geld vrij maken voor goede training en begeleiding op gebied van social media. Toen het programma jaren geleden startte bestond Social Media nog niet. Het is natuurlijk extreem lastig om alles geheim te houden, maar door een goede training vooraf en goede social media monitoring achteraf, kun je voorkomen dat je via een simpele social media analyse kunt achterhalen wat de uitslag is van een spel dat je zégt zo goed mogelijk geheim te willen houden.
Benieuwd of we meer aanwijzingen gaan vinden? Blijf ons volgen via Facebook, Twitter en Instagram!
Jaap van Zessen | @jaapvanzessen