18 augustus 2015

Lancering Gemeentenindex.nl

Op dinsdag 18 augustus werd op Marketingfacts de Gemeentenindex 2015 gelanceerd. Een groot onderzoek naar Social Media gebruik bij gemeenten.

Hieronder staat het blog zoals op Marketingfacts geplaatst:
Van alle 393 Nederlandse gemeenten is 98% actief op Twitter, 75% op Facebook en 13% op Instagram. Buzzcapture publiceert vandaag de Gemeentenindex met de meest actieve gemeenten op social media. Bekijk de top-lijsten én zoom in op jouw gemeente in dit blog.

Hoe actief is jouw gemeente op Social Media?

Nederland kent 393 gemeenten en iedere gemeente mag zelf een social media strategie bepalen. Zo kun je in de ene gemeente een vraag stellen via Twitter of Facebook en krijg je binnen een uur antwoord en in de andere zul je nooit een reactie krijgen. Ten opzichte van ons onderzoek twee jaar geleden is het gebruik van Twitter gestegen van 93% naar 98%. Slechts 6 gemeenten zijn niet te vinden op Twitter. Dit jaar hebben we ook naar de inzet van Facebook en Instagram gekeken. Hieruit blijkt dat 3 van de 4 gemeenten een eigen Facebook pagina heeft die je kunt volgen en dat 13% van de gemeenten tenminste één foto heeft geplaatst op Instagram.

Nederlandse gemeenten op Instagram

Met 1,8 miljoen Nederlandse gebruikers is Instagram een snel opkomend kanaal. 50 gemeenten hebben inmiddels tenminste éen foto geplaatst, daarnaast hebben 13 gemeenten een account geclaimd, maar nog niets online gezet. Gemeente Rotterdam is het meest actief en heeft al 374 foto’s geplaatst. Iets meer dan ’s Hertogenbosch en de relatief kleine gemeente Elburg.

Rotterdam is ook met grote afstand de gemeente met de meeste volgers (6.790) op het platform, voor ’s Hertogenbosch (1.481) en gemeente Amsterdam (1.031), die pas 45 foto’s plaatste. Hiermee zijn direct de enige 3 gemeenten genoemd die meer dan 1.000 volgers hadden op het meetmoment (10 augustus 2015). In totaal hebben 19 gemeenten meer dan 100 volgers. Kortom: dát gemeenten op Instagram actief zijn is nog niet erg bekend bij de burgers. Ongetwijfeld zal de activiteit het komende jaar toe gaan nemen. Op basis van inwoneraantal zijn gemeente Groningen, Amersfoort en Zoetermeer de 3 grootste gemeenten zónder Instagram.

Bekijk hieronder of jouw gemeente al actief is en klik direct door naar het account. In de scrollbalk linksbovenaan de grafiek kun je andere grafieken over gemeenten op Instagram selecteren:

Veel Nederlandse merken zijn de afgelopen jaren al gestart met Instagram. Hoe gebruiken de Nederlandse gemeenten op dit moment Instagram? Klik op de Social Narrowcast hieronder om live alle postings van gemeenten in de afgelopen 7 dagen te zien en te bekijken welk type berichten wordt geplaatst:

gemeenten op instagram

Gemeenten: claim je account!

De meeste websites van gemeenten verwijzen wel naar Twitter of Facebook op de website, maar nog niet naar Instagram. Daarom heb ik handmatig gezocht naar de accounts van gemeenten en daarbij viel het op dat slechts 23 van de 63 gemeenten (36,5%) met een Instagram account dezelfde accountnaam hebben gekozen als op Twitter. Voor de vindbaarheid en transparantie zou het beter zijn dezelfde naam te hanteren. Dit betekent dus dat 370 gemeenten hun “Twitternaam” nog niet hebben geclaimd op Instagram. Om jezelf tijd te besparen om het account terug te claimen of om te voorkomen dat andere mensen een nepaccount oprichten, zou ik als social media manager bij een gemeente per direct de juiste naam claimen.

Nederlandse gemeenten op Facebook

Van alle Nederlandse gemeenten hebben er 296 (75%) het afgelopen jaar tenminste één bericht geplaatst op Facebook. Slechts 26 (7%) gemeenten plaatst gemiddeld meer dan 1 bericht per dag op Facebook. Gemeente Etten-Leur plaatste het afgelopen jaar 844 berichten en is daarmee het meest actief van alle gemeenten. In tegenstelling tot Twitter, waar reacties niet bij iedere volger in de timeline komen, wil een het aantal geplaatste berichten niet direct zeggen dat dit beter is dan een gemeente die bijvoorbeeld eenmaal in de 3 dagen een bericht plaatst.

Op meetdatum 10 augustus had gemeente ’s Hertogenbosch (#17 op basis van inwoneraantal) de meeste volgers: 10.372. Maastricht (10.266) en Groningen ( 9.797) completeren de top-3 van gemeenten met de meeste likes. De gemeenten met de vier grote steden volgen daarna en opvallend is het hoge aantal likes voor de relatief kleinere gemeenten Hoorn (#9 op basis van likes), Velsen (#11) en Beverwijk (#15).

Wanneer het aantal inwoners wordt gedeeld door het aantal likes scoort Schiermonnikoog het hoogst, hoewel dit vooral komt door het relatief lage aantal inwoners. Daarna is het opvallend dat 3 gemeenten die “Nieuws” in de Facebook naam hebben verwerkt relatief het hoogste aantal likes hebben: Enkhuizen nieuws, Drechterland nieuws en Stede Broec nieuws. Op basis hiervan zou je de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat inwoners vooral nieuws zoeken op de gemeentepagina.

Zoom hieronder in op je eigen gemeente. De eerste kaart toont het aantal likes per pagina, linksboven kun je via een scrollbalk naar andere data kijken, zoals het aantal geplaatste berichten in het afgelopen jaar. Het veld ‘Totaal volgers alle accounts’ worden de volgers van de 3 social media kanalen bij elkaar opgeteld.

bekijk hier alles wat gemeenten de afgelopen 7 dagen op Facebook hebben geplaatst.

Nederlandse gemeenten op Twitter

Slechts 6 Nederlandse gemeenten (Appingedam, Baarle-Nassau, Bedum, Ten Boer, Muiden en Nuth) hebben geen Twitter kanaal. Van alle andere gemeenten verstuurt 59% gemiddeld iedere dag tenminste 1 tweet.

Gemeente Utrecht verstuurt per werkdag gemiddeld 20 Tweets en is daarmee de meest actieve gemeente van Nederland op Twitter, ruim voor gemeente Den Haag, Rotterdam en Almere. Twee jaar geleden bezette Utrecht nog de 5e plek en was Almere het meest actief.

Gemeente Amsterdam heeft net als op Facebook de meeste volgers (88.569), ruim het dubbele aantal van nummer 2 Den Haag. Den Haag heeft haar volgeraantal in twee jaar wel zien verdubbelen, maar moet desondanks de titel van gemeente met de meeste volgers op Twitter afstaan aan Amsterdam. Wanneer de volgers worden afgezet tegen het aantal inwoners blijft gemeente Leeuwarden Amsterdam nipt voor. Áls alle volgers van Leeuwarden inwoners zouden zijn, zou bijna 13% van de gemeente op Twitter volgen.

Bekijk hieronder hoe vaak je gemeente Twittert, reageert en hoeveel volgers het heeft:

Bekijk hier alle Tweets die gemeenten de afgelopen 7 dagen hebben geplaatst.

Anders weergegeven via Local Focus

Als je datavisualisaties ziet, zijn deze vaak gemaakt door Local Focus. Deze datakunstenaars maken onze data op een andere manier doorzoekbaar en hieronder zie je dezelfde data op een andere manier weergegeven. Zoek nu op je eigen gemeente:


Zoals ik hierboven beschreven heb, zijn alle accounts handmatig verzameld en voor 393 gemeenten en 3 netwerken. Wellicht heb ik per abuis een account over het hoofd gezien. Gelukkig zijn bovenstaande visualisaties interactief en gewoon aan te passen. Laat het me vooral weten als ik data nog beter kan maken. Een overzicht van alle toplijstjes heb ik hier verzameld:

 

Jaap van Zessen | @jaapvanzessen