Vrijdag 25 september schuif ik live in de uitzending aan in het programma Meldpunt van Omroep Max op NPO 2. Het thema van de uitzending is digitale erfenis en online sporen. Wat doe je met social media accounts bij overleden? Lees in dit blog wat te doen.
Welke digitale erfenis laat je achter? Wat doe je met de Social Media accounts als iemand is overleden? Tijdens het tv-programma Meldpunt zal ik vrijdag 25 september als social media analist van Buzzcapture aanschuiven om antwoord te geven op deze vragen. In dit blog alvast een overzicht van wat je kunt doen.
Wat te doen met social media accounts van overledene?
Het kan vreselijk pijnlijk zijn als je een pop-up ontvangt dat je overleden Facebookvriend zijn of haar haar verjaardag viert. Op dit moment gebeurt zoiets nog niet zo vaak, maar als Facebook het grootste sociale netwerk ter wereld blijft, dan zullen steeds meer gebruikers overlijden. Da’s logisch, zou een Nederlandse filosoof zeggen. Een Amerikaanse studie toonde aan dat er rond 2065 meer Facebook accounts van overledenen zijn dan van levende gebruikers. Accounts van overledenen zijn een nieuw fenomeen dat tien jaar geleden nog niet bestond. Daarom is het iets om bij leven al over na te denken: Wat doe je met je social media accounts als je bent overleden? Hieronder een overzicht van de mogelijkheden die je op dit moment per platform hebt:
Sinds enkele maanden kun je via Facebook opgeven wie jouw ‘erfgenaam’ is. Deze persoon kun je sinds kort eenvoudig aanwijzen, zodat deze persoon bij overlijden toegang heeft tot je account. Jij kunt zelf bepalen of deze vriend je account mag verwijderen of niet. Deze vriend wordt erfgenaam nadat je dit formulier juist hebt ingevuld op Facebook.
Ook bij leven kun je je archief downloaden. Zo kun je het bijvoorbeeld opslaan op een harde schijf. Klik hiervoor op Instellingen en dan op “een kopie downloaden”:
Wat kun je met een Facebook account doen bij overlijden?
Je kunt er op Facebook voor kiezen om het account te verwijderen na overlijden óf om de pagina om te turnen in een herdenkingspagina waar mensen terug kunnen keren en berichten of foto’s achter laten. Je kunt nu zelf kiezen wat er met de pagina moet gebeuren. Kies je niet, dan blijft de pagina bestaan. Tenminste, zo lang Facebook blijft bestaan en het deze mogelijkheden blijft bieden. Uiteindelijk zal het Facebook ook veel opslagruimte kosten waar niets mee gebeurt. Tot nu toe is de optie dat je het gewoon kunt aanhouden. Wellicht gaan ze in toekomst accounts waar een jaar niet is ingelogd blokkeren en kun je nooit meer bij de data.
Stel dat het met Facebook net zo afloopt als met Hyves, dan zal de pagina op een bepaald moment niet meer op te roepen zijn. Hyves bood haar gebruikers de optie om enkele maanden alle geplaatste ‘krabbels’ en foto’s te downloaden, zodat je deze zelf kon opslaan. Maar mocht je dit niet gedaan hebben ben je te laat. Onbekend is of deze data wel bewaard is gebleven.
Zijn berichten ergens anders te vinden?
Als je berichten en foto’s van tijd tot tijd zelf opslaat en vervolgens verwijderd, dan beschik jij nog over deze documenten, maar is deze niet meer te zien voor anderen. Enkele maanden geleden heeft Facebook ervoor gezorgd dat monitoringtools geen informatie van persoonlijke pagina’s die openbaar zijn meer op kunnen slaan. Hierdoor kan alleen de beheerder van de pagina beschikken over de data en zijn er geen externe tools, zoals Buzzcapture, die je kunt gebruiken. Geplaatste openbare berichten vanaf je privé pagina van voor juni 2015 zijn in veel gevallen wel bewaard.
Overlijden op Twitter
Als je komt te overlijden biedt Twitter alleen de optie om het account te verwijderen óf door te laten lopen. Hier kun je aan Twitter melding maken van overlijden. Als het een openbaar profiel is kun je het door laten lopen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om als beheerder het account af te schermen met een ‘slotje’, zodat alleen bestaande volgers de Tweets nog kunnen bekijken.
Een andere mogelijkheid is om een condoleanceregister te vermelden in de Twitterbio, zodat mensen op die manier naar een online herinneringsplek kunnen. Of je voortleeft op Twitter hangt dus vooral af van je nabestaanden.
Bij leven is het eenvoudig om een uitdraai te maken van al je verstuurde Tweets. Zo zou je deze bijvoorbeeld af en toe op kunnen slaan op je eigen opslag. Ook zou je ervoor kunnen kiezen je Tweets te verwijderen en met een schone lei te beginnen, je zou deze dan nog zelf kunnen bekijken als je zelf je Tweets download. Als je het wachtwoord opslaat voor een nabestaande en instructies geeft, kun je alsnog bij leven al bepalen wat je met je profiel wilt doen.
Overlijden op Instagram
Als je kunt bewijzen dat iemand is overleden, dan kun je Instagrampagina omzetten naar een herdenkingspagina. Ook kun je een pagina verwijderen. Instagram biedt dus dezelfde mogelijkheden als haar moederbedrijf Facebook. De optie om iemand als ‘erfgenaam’ aan te wijzen bestaat naar mijn weten voorlopig alleen voor Facebook.
Overlijden op LinkedIn
LinkedIn biedt de optie een account van een overledene te verwijderen. Als dit gebeurt, kun je het account van deze persoon sluiten en het profiel verwijderen door dit formulier in te vullen. Op LinkedIn kun je niet kiezen voor een herdenkingsstatus. De enige optie is het account te verwijderen.
Digitale erfenis
Naast Social media heb je natuurlijk ook te maken met iemands mailaccount en bijvoorbeeld services als Netflix en Spotify. Om een mailadres te kunnen opeisen bij Google (Gmail), moet je veel formulieren invullen.
Daarnaast is het voor sommige mensen zelfs onmogelijk op iemands computer te kunnen, omdat het wachtwoord onbekend is. Voor dat soort moeilijke klussen kun je bureau Digitale Nazorg inschakelen. Een oud-politieman probeert dan je computer te kraken. In de uitzending van komende vrijdag zal ook iemand van dit bedrijf aanschuiven.
Nu er 10 miljoen Nederlanders op social media actief zijn, is het goed alvast na te denken over je eigen erfenis. Ga je iemand je wachtwoord geven? Laat je het de notaris beheren? En wil je eigenlijk wel online voortleven?
Bekijk de uitzending
Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan zeker contact op.
Jaap van Zessen | @jaapvanzessen
(foto: MudflapDC / Flickr CC)