29 oktober 2014

Presentatie Utrecht Data School

Tijdens de vierde editie van de Utrecht Data School, mocht ik namens Buzzcapture een presentatie geven over wie we zijn en wat we doen. Hierbij liet ik zien waarom dataonderzoek zo ontzettend boeiend is en wat studenten er aan hebben.

Wat is de Utrecht Data School?

De Utrecht Data School is een minor die aangeboden wordt door de Universiteit Utrecht. Studenten worden na een toegelaten na een selectieprocedure en krijgen vervolgens diverse Masterclasses over hoe ze data kunnen analyseren. De universiteit geeft hen (o.a.) een spoedcursus Excel en Gephi en daarnaast krijgen de studenten een gastcollege en toegang tot de data van Buzzcapture. Zo hoeven de studenten geen tijd te verspillen met het scrapen van de juiste data en kunnen ze direct gaan doen waar ze goed in zijn: het analyseren van grote hoeveelheden data.

In de vierde editie van de Utrecht Data School werken studenten aan vijf creatieve en uitdagende opdrachten voor drie partners. Voor de gemeente Utrecht maken ze een mapping van big data-projecten en nemen het concept van big data kritisch onder de loep: Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor een moderne organisatie op het gebied van big data? Een andere groep onderzoekt aan wie Nederlanders zoal de liefde verklaren en waar, waarom. Een ander team onderzoekt de relatie tussen kijkcijfers en activiteit op sociale media: Hoe belangrijk zijn sociale media voor tv-programma’s? Tot slot zijn er studenten die het gedrag van wijkagenten op Twitter in kaart brengen. Door middel van de analyse en visualisatie van honderdduizenden tweets van wijkagenten in heel Nederland. Binnenkort zijn op het Buzzcapture blog alle presentaties en onderzoeken te vnnden.

 

Bekijk de slides

Op SlideShare zijn de sheets geplaatst van de korte presentatie: