15 december 2015

Trending topics besproken op 538

Dinsdag 15 december publiceerde Buzzcapture een onderzoek naar de trending topics per provincie in 2015. Dit onderzoek werd door veel media overgenomen en besproken in het 538 nieuws.

Van alle Nederlandse provincies is Noord-Brabant het meest besproken op Twitter in 2015. Van alle 36 miljoen tweets waar een plaatsnaam, gemeente of provincie is genoemd in 2015, ging bijna 16% over Brabant. Dit is meer dan ieder andere provincie, zo blijkt uit een social media analyse van Buzzcapture. De minste tweets werden geplaatst over Zeeland.

Bijna 5,7 miljoen tweets over Brabant

Buzzcapture bekeek hoe vaak plaatsnamen in Brabant in 2015 genoemd zijn op Twitter. Hieruit blijkt dat er bijna 5,7 miljoen tweets gestuurd zijn over de provincie, een gemeente of plaats in Brabant. Op 22 oktober zijn de meeste Tweets verstuurd, op die dag werd de grimmige sfeer op de bijeenkomst over een asielzoekerscentrum in Steenbergen landelijk nieuws. Ook de grote brand in Moerdijk en het kampioenschap van PSV leidde tot veel tweets. Ook over Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Holland werden flink wat berichten gevonden in de social media monitoringtool van Buzzcapture. Over de provincie Zeeland wordt relatief het minst getwitterd, iets meer dan 500.000 berichten in 2015.

Trending topics per provincie

Per provincie werd gekeken naar de trending topics. In dit overzicht de trending topics van de meest besproken dagen op Twitter:

Trending Topics-Nederland

 

In Groningen en Overijssel was de bekerfinale voetbal de meest besproken dag. Ook Utrecht en Zeeland delen het meest besproken onderwerp: de Tour de France. Doordat de gijzeling van het NOS-journaal in Hilversum plaatsvond door een jongen uit Pijnacker, is dit zowel in Noord- als Zuid-Holland de meest besproken dag. De andere provincies hebben een ‘uniek trending topic’. Zo is de sinterklaasintocht in Meppel trending in Drenthe, SC Heerenveen in Friesland, stormschade in Flevoland, de vierdaagse in Gelderland, de bijeenkomst over een asielzoekerscentrum in Steenbergen voor Brabant en de brand bij Chemelot was de meest besproken dag in Limburg.

Bekijk hier de trending topics van de andere twaalf provincies.

 

Jaap van Zessen | @jaapvanzessen