2 april 2025

Dit is de huidige strategie van de NPO op YouTube

Vorige week las ik in Adformatie en op Villamedia dat YouTube voor de NPO ‘online het belangrijkste platform voor delen van verhalen en interactie met kijkers’ is.

Dit vond ik wel een opvallende quote. Tien jaar geleden was het niet toegestaan om programma’s op YouTube te zetten, zelfs fragmenten werden niet toegestaan. Alleen Arjen Lubach dwong dit via een contract af en voor ieder ander was dit not done.

Nu is het beleid dus anders en daarom vroeg ik Marije Andela, Hoofd Online & Socials bij de NPO wat de huidige strategie is van de NPO op YouTube.

De publieke omroep heeft als kerntaak om van waarde te zijn voor elke Nederlander afzonderlijk en de samenleving als geheel. We willen iedereen bereiken, informeren en inspireren, ongeacht wie zij zijn en waar zij zich bevinden. YouTube, maar ook de meer “sociale” mediaplatformen zoals Instagram, Facebook, TikTok en X spelen een cruciale rol in het bereiken van het Nederlandse publiek en specifieke doelgroepen waaronder jongeren, die we minder goed via onze eigen kanalen weten te bereiken.

Daarmee maken we betrouwbare informatie toegankelijk op plekken waar dat het hardst nodig is, en maken we onze content zichtbaar op de plekken waar jongeren uren van hun dag doorbrengen. Ook gebruiken we deze kanalen voor verbinding met de doelgroep, voor interactie en voor community-building.

Uiteraard blijven onze streaming-platformen NPO Start en NPO Luister de belangrijkste plek om ons gehele aanbod te bekijken en beluisteren, we zetten YouTube dus juist in voor een toegevoegd bereik. Onze strategie verandert daarmee niet. Het nieuws op Adformatie is alleen tot stand gekomen omdat we per 2025 een officieel NPO-breed contract hebben gesloten met een bureau. Maar eigenlijk verandert de dienstverlening niet. Het initiatief van dit persbericht komt dan ook van bureau 5PM.’

Begrijp ik dan goed dat er geen video’s op YouTube komen die niet óók op NPO Start worden geplaatst?

‘Nee, dat klopt niet. Video’s die we op YouTube plaatsen zijn niet altijd terug te vinden op NPO Start: denk aan de FOMO-show die al jaren exclusief voor het YT-kanaal van NPO 3 wordt gemaakt en daar veel succes heeft (Gouden Televizierring in 2024). We gaan daarin wel een transitie maken, namelijk dat we juist de meer volwassen titels als de FOMO-show en BOOS gaan doorontwikkelen voor NPO Start, en voor YouTube ons nog meer gaan richten op tieners en (begin) twintigers. Op het YouTube-kanaal van NPO Start staan video-series die weliswaar altijd horen bij een productie op NPO Start, maar daar zelf als zodanig niet te zien zijn. YouTube is dus voor ons echt een aanvullend platform met een unieke content-strategie.

Wordt er op TV dan ook meer naar YouTube verwezen?

‘Op TV verandert de strategie niet; daar verwijzen we in principe niet naar YouTube.’

Dit artikel verschenen als eerst in mijn gratis wekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je hier gratis in.