15 januari 2024

Interview met Willem Gerritsen, nummer 3 op het WK Excel

Een paar weken geleden las ik dat Willem Gerritsen uit Wijk bij Duurstede derde is geworden bij het WK Excel. Zelf heb ik ook een liefde voor Excel en na het zien van de beelden hierboven, leek het me leuk Willem eens te vragen of hij zijn ervaringen in deze nieuwsbrief wilde delen. Die stream hieronder is ruim 1,3 miljoen keer bekeken.

Vandaag lees je hier een exclusief interview met de beste van Nederland!

Vanwaar je passie voor Excel?

De flexibiliteit van Excel spreekt me enorm aan, je kunt er natuurlijk financiële modellen mee maken, maar ook bijvoorbeeld je hardlooptijden mee bijhouden (en daar allerlei berekeningen op loslaten). Men zegt wel dat Excel voor alles de op één na beste oplossing is: misschien is er voor elke specifieke taak wel een net iets betere tool, maar die faalt vervolgens weer op een ander vlak. Terwijl Excel voor zo’n beetje alles in te zetten is. Voorbeeld, ik download een app om m’n gewicht bij te houden. Na een minuut of 10 wil ik dan iets doen met m’n data (zoals bijvoorbeeld een exponentieel afvallend lopend gemiddelde berekenen), maar dat kan weer niet in die app. Dan kan ik óf de ontwikkelaar een berichtje sturen, een maand geduld hebben, de nieuwe functie vinden, en weer een ander gebrek constateren. Óf ik maak het in Excel, en ik kan het net zo customizen als ik zelf wil!

Hoe merkte je dat je echt heel goed was in Excel?

Ik wist wel dat ik handig was met Excel – bij de Rabobank op mijn afdeling was ik de go-to Excel person. Of ik echter internationaal ook goed was, wist ik niet. Toen googlede ik een keer ‘Excel World Championships’ gewoon om te kijken of er zoiets bestond, en dat bleek zo te zijn. Die competitie heette ModelOff, en de eerste keer dat ik aan de online voorrondes mee deed, eindigde ik gelijk in de top 16, waarmee ik een retourtje New York inclusief hotel won, en uiteraard een plek in de finale.

Hoe kwam je op het WK Excel terecht?

De oude competitie bestaat niet meer, tegenwoordig wordt het Excel WK georganiseerd door FMWC, een organisatie uit Letland. Sinds 2022 met volledige goedkeuring en sponsoring door Microsoft. Allereerst moet je je kwalificeren voor de beste 128, dit kan door het goed te doen in maandelijkse online rondes, een laatste kwalificatieronde, of in de top 16 te zitten van de Financial Modeling World Cup. Dat laatste gold voor mij, dus ik hoefde me niet te kwalificeren. Wel moest ik 4x winnen om bij de top 8 te zitten, want alleen de top 8 kreeg de ticket naar Vegas. Zo gezegd zo gedaan, en na vier spannende rondes mocht ik m’n ticket boeken! Is er ook een Nederlands Kampioenschap?

Helaas niet! Vorig jaar is er door een aantal Zuid Afrikaanse deelnemers wel een Zuid Afrikaans Excel Kampioenschap georganiseerd, maar tot op heden is dat in nog geen enkel ander land nagedaan. Misschien wel een goed idee voor de toekomst!

Hoe zou iedereen die werkzaam is in de media (of elders) Excel kunnen gebruiken?

Wat bijvoorbeeld handig is, en helaas nog vrij onbekend, is dat er via Power Query redelijk eenvoudig een connectie naar een externe bron gelegd kan worden, waarna de data steeds weer ververst kan worden. Dit scheelt soms een hoop tijd als er veel gegevens te verwerken zijn.

Verder is het natuurlijk altijd handig om zelf een schaduwboekhouding van je vakantiedagen te hebben 🙂

Hoe kijk je naar ChatGPT (en data analyst)?

Ik denk dat AI goed is in het komen met oplossingen voor generieke problemen, maar zodra een vakgebied te specifiek wordt, blijft het lastig om volledig op AI te vertrouwen. Ik denk (en hoop) dat er altijd plaats blijft voor menselijke intelligentie. Het is best een mediageniek onderwerp, hoe kwam de media aandacht tot stand?

Dat gebeurde eigenlijk heel onverwachts: terwijl in Amerika de Wall Street Journal er al over geschreven had, en in het Verenigd Koninkrijk de Guardian ook, bleef het in Nederland lang stil. Tot er op 14 december (5 dagen na de finale) ineens een stuk op Geenstijl stond! Daarna werd het ineens ook door andere Nederlandse media opgepikt, en verscheen het op RTL4 bij EditieNL, SBS6 bij Goed Nieuws Vandaag, en recent ook op Radio 2 bij Spijkers met Koppen.

Wil jij meedoen in 2024? Als Nederlanders gratis mee willen doen aan Ronde 1 van 2024 (zowel de eSports variant als de financiële variant), kunnen ze een ticket  kopen op www.fmworldcup.com, en dan met code ‘Willem’ afrekenen.

Dit artikel verscheen eerder in deze gratis nieuwsbrief. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!