20 maart 2025

Jeugdjournaal gestopt met tonen social media logo’s in rubriek ‘Check dit dan’

In de zomer van 2024 spraken een aantal mensen op LinkedIn, waaronder Alexander Klöpping, hun verbazing uit over het gebruik van social media iconen in het NOS Jeugdjournaal.

Iedere dag worden in de rubriek ‘Check dit dan’ logo’s getoond van de social media platformen. Big tech dus, die de laatste maanden ook steeds meer een politieke rol zijn gaan spelen.

Op LinkedIn was te lezen: ‘Smartphones worden geweerd uit de klas vanwege hun negatieve effecten op kinderen. Maar, het Jeugdjournaal op TV toont nog dagelijks prominent de logo’s van sociale mediaplatformen als TikTok en Instagram.
TikTok is bij wet verboden voor kinderen onder de 13 jaar. De doelgroep van het Jeugdjournaal zijn kinderen in de leeftijd van circa 9 tot 12 jaar. Dat maakt het extra vreemd dat er zo wervend met de logo’s wordt omgegaan.

Natuurlijk is het zo dat sociale media een ontzettend groot bereik hebben onder kinderen. En het is ook begrijpelijk dat het Jeugdjournaal wil laten zien wat er speelt op internet. Maar zou dit niet kunnen met een ingetogen bronvermelding, zonder steeds de kleurrijke logo’s van de platformen prominent in beeld te brengen? Zo zou onbedoeld geen reclame meer gemaakt worden voor social media waarvan de schadelijke kanten inmiddels bekend zijn.

Als de NOS hiervoor kiest, sluit het Jeugdjournaal beter aan bij het beleid van scholen rond sociale media en smartphonegebruik. Met pijn en moeite zijn social media uit de klas verbannen, maar het NOS Jeugdjournaal maakt er nog iedere avond reclame voor in een dagelijkse rubriek.’

Dit statement werd in december 2024 nog eens aangestipt in podcast POM en  op vrijdag 14 maart 2025 zijn voor het eerst de logo’s vervangen voor algemene iconen in de rubriek. Het Jeugdjournaal heeft de kritiek dus ter harte genomen en de vormgeving aangepast.

Reactie Jeugdjournaal op vervangen social media logo’s

Op de LinkedIn-pagina van Alexander Klöpping geeft Chef Jeugdjournaal Sonja Verbaarschott een reactie op het vervangen: ‘Op de redactie van het Jeugdjournaal voeren we continu gesprekken over dit soort onderwerpen. Want als journalistiek programma vinden wij het belangrijk om relevantie informatie op een toegankelijke manier over te brengen op kinderen zodat zij de complexe wereld beter begrijpen én in staat zijn (eigen) keuzes te maken en hun mening te vormen. Dat gaat zowel over ingewikkelde onderwerpen als over de luchtige(re) berichten. Om dat zo goed mogelijk te doen voor alle kinderen uit onze doelgroep zijn we iedere dag daar waar zij ook zijn: fysiek én digitaal.’

Toen Alexander vroeg naar een specifiekere reactie op de logo’s voegde ze toe dat ze daarover “geen pakkende zinnen” voor hem heeft.

Dit soort nieuws op het snijvlak van nieuwsmedia, marketing en data vat ik iedere zondag gratis voor je samen in mijn nieuwsbrief. Ook ontvangen? Schrijf je hier in.