17 maart 2024

Meta trekt stekker uit CrowdTangle

Donderdag maakte Meta bekend dat het vanaf augustus de stekker uit CrowdTangle trekt. En aangezien dit de belangrijkste monitoringtool voor nieuwsredacties in Nederland is, is dit een zeer impactvol besluit.

Ook iedere zondag om 8u gratis in je mail? Schrijf je hier in.

Als je normale gebruikers van Facebook of Instagram vraagt: Wat is vandaag het best lopende bericht in Nederland? Dan kan niemand daar antwoord op geven. Met behulp van CrowdTangle kon Meta uitgevers juist wél inzicht geven in de best presterende berichten. Zo kon iedereen met één druk op de knop zien wat het meest ‘overpresterende’ Facebookbericht was van de afgelopen 2, 6 of 12 uur. Doordat de tool weet wat het gemiddeld aantal reacties op een bericht is, duiken in deze lijst ook zeer kleine pagina’s (bijvoorbeeld van lokale media) op. Zo kunnen grote nieuwsmedia snel nieuws oppikken van sites waar ze normaal nooit komen. Wanneer je zoals ik iedere dag naar deze data kijkt, zie je dat lokaal nieuws op deze manier landelijk nieuws wordt. Deze mogelijkheid verdwijnt straks en deze vorm van monitoring lijkt in geen enkele vorm terug te gaan keren.

Uitgevers mochten deze tool gratis gebruiken van Meta, maar doordat er hitlijsten te maken zijn, keerde de tool zich soms ook tegen Meta. De tool maakte zichtbaar dat op verkiezingsdagen niet-politiek nieuws, of juist sterk gekleurd politiek nieuws, vaker viral ging dan ander nieuws. Daar schreven media dan weer artikelen over wat slecht afstraalde op Meta. Bij Twitter/X hebben monitoringtools nog de optie om toegang tot het doorzoeken van berichten te kopen (voor veel geld), ik verwacht dat Meta deze optie niet zal gaan aanbieden. Ooit was CrowdTangle ook een zelfstandige tool, dat rond 2016 gekocht werd door Meta.

Interessante tijden dus, blijf mijn nieuwsbrief volgen voor updates rond deze ontwikkeling.