6 maart 2024

Nederlandse podcasts doorzoekbaar gemaakt door Pointer

Vorig week las ik een aankondiging van Pointer in de fijne nieuwsbrief Klikdinges van Jerry Vermanen.

Pointer heeft alle Nederlandstalige podcasts getranscribeerd en daarmee dus alle gesproken woorden omgezet naar geschreven tekst. Mijn onderzoekshart ging sneller kloppen toen ik dit las. Bij elkaar zou je 35 jaar nodig hebben om dit te luisteren, maar een supercomputer lukte dit in een paar weken. De insteek van Pointer is om misinformatie tegen te gaan, zo schrijven ze in het artikel:

‘Van keiharde onderzoeksjournalistieke producties tot de zogeheten keukentafelpodcast: de drempel om een eigen serie te maken is een flink stuk lager geworden. Worden daardoor ook meer dubieuze uitspraken gedaan die ongecorrigeerd blijven?’

Die vragen kun je door een tekst-analyse straks beantwoorden. Media onderschatten vaak hoe zeer zij gemonitord worden door bedrijven. Vanuit mijn werk als social media analist weet ik dat woordvoerders en mensen bij corporate communicatie direct alle belangrijke programma’s op radio en tv al in de gaten houden. Wordt hun merknaam genoemd, dan krijgen zij direct een alert in de mail met het specifieke fragment. Deze techniek was er al in 2016 en is nu dus veel beter en breder inzetbaar geworden.

Onderzoeksvragen te beantwoorden omdat podcasts doorzoekbaar worden

Je kunt hiermee allerlei onderzoeksvragen beantwoorden. Naast misinformatie kun je ook analyseren hoe vaak media over politieke partijen praten of wie als eerste een bepaald fenomeen noemde. Het deed me ook denken aan een onderzoek dat ik in 2015 deed voor Buzzcapture naar de hoogleraren die het meest in het nieuws verschenen als expert. Doordat veel radioprogramma’s ook als podcast verschijnen, wordt dit type onderzoek ook veel makkelijker gemaakt. Zeker wanneer je AI betrekt bij de analyse van grote datasets. Ik vond het altijd erg interessant om dit type onderzoek te doen, heb je hier een idee over en wil je mijn hulp inschakelen? Laat het me weten!

Ik besprak dit nieuws ook in het mediaforum van 28 februari als mediamoment.

Dit artikel verscheen eerder in deze gratis nieuwsbrief. Ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!