17 juni 2024

Nieuw baanbrekend hulpmiddel: Google NotebookLM

Deze week kwam Google NotebookLM beschikbaar in Nederland. In dit programma kun je 50 bestanden uploaden en deze bevragen. Hoewel dit binnen GPT’s van ChatGPT ook al een tijdje kan, zijn de antwoorden van Google imponerend goed en die van de GPT’s waren dit niet voor mij.

Wat kun je doen?

In Google NotebookLM kun je 50 bestanden uploaden met heel veel woorden. Dit kan via een upload of in Google Drive. Vervolgens kun je vragen gaan stellen ‘aan’ die documenten zoals je gewend bent. Waar je van ChatGPT en Gemini nog gewend was aan hallucinerende antwoorden, werkt dit wonderwel erg goed. Zo heb ik al mijn nieuwsbrieven in 1 bestand laten samenvoegen (in ChatGPT, dat dan weer wel) en deze ingevoerd. Vervolgens kan ik vragen stellen als: ‘Welke podcasts worden aanbevolen? Of ‘Welke Innovatieve Ideeën in de Journalistiek worden in de nieuwsbrieven genoemd?’ In het screenshot hierboven zie je het antwoord op de laatste vraag. Na 30 seconden denkwerk verschijnt bovenstaande in beeld. En het zijn inderdaad allemaal voorbeelden die ik in een nieuwsbrief heb genoemd. Door op de nummers te klikken, kan ik bovendien direct naar de bron toe gaan. En ik zie direct dat de antwoorden kloppen. In GPT kreeg ik dit nog niet zo goed.

Waarom is dit dan zo interessant?

De zoekmachines op websites zijn doorgaans erg slecht. Je kunt op trefwoorden zoeken en het nieuwste bericht staat altijd bovenaan. Probeer bijvoorbeeld op NU.nl te zoeken naar hoe kandidaat minister Marieke Faber ooit in het nieuws was en je komt in een moeras terecht waar je niet veel wijzer uit wordt. Ook via het huidige Google kom je niet veel verder. Dus kom je uiteindelijk uit op Wikipedia en ga je daar lezen wie het is. Wanneer je een archief zou inladen en dan de techniek toepast in Notebook kun je vragen: Wat heeft Marjolein Faber in het verleden gezegd over Asiel en Migratie? En dan zoek je dus binnen alle artikelen op NU.nl naar concrete uitspraken. Dat werkt natuurlijk veel beter.

Op dit moment werkt het met 50 artikelen en moet je nog een truc uithalen om te kunnen samenvoegen, maar hier gaan natuurlijk snel slimme oplossingen voor komen.

Zo kunnen journalisten plots wel gebruik maken van hun eigen archief en uiteindelijk zullen (net als bij GPT in ChatGPT) deze functionaliteiten ook openbaar worden. Zo denk ik dat ik op mijn website een veel betere zoekfunctie kan aanbieden en dat bezoekers vragen kunnen stellen als ‘welke voorbeelden over.. zijn genoemd in deze nieuwsbrief?’

Nu je ook audio direct kun transcriberen, betekent het vermoedelijk ook dat je radio en tv snel kunt doorzoeken. Dus als je een tv-archief eenmalig hebt ingeladen, kun je daarna vragen: Wat zei Johan Derksen eerder over..? Of ‘Wat is er in het mediaforum eerder over Ali-B gezegd?’ etc.

Wil je dit soort berichten iedere zondag om 8u gratis in je mail? Schrijf je in voor mijn wekelijkse podcast.