11 juni 2025

Telegraaf-hoofdredacteur Kamran Ullah over de nieuwe site en app

Dinsdagmorgen heel vroeg ging de nieuwe site en app van de Telegraaf live. Dat was achteraf vlak voordat Wilders aankondigde de stekker uit het kabinet te trekken. Dat is een groot risico, maar het is goed uitgepakt want de site hield stand en de reacties die ik las waren lovend. Ik vind de nieuwe site ook erg prettig in gebruik en om te zien. Ik vroeg hoofdredacteur Kamran Ullah of hij iets kon vertellen over de veranderingen: ‘Een zo optimaal mogelijke mobiele gebruikerservaring en een beter podium voor onze spraakmakende journalistiek, dat waren de uitgangspunten tijdens het proces om tot een volledig vernieuwde (mobiele) site en app te komen.

In het hele proces hebben we amper naar desktop gekeken. Het meeste bezoek komt via de smartphone, daarom is de volledige focus op ‘mobile’ geweest.

Oude nieuwssites hadden als uitgangspunt de redactie. In de hoofdnavigatie moest iedere deelredactie terugkomen. Lanceerden we podcasts dan zetten we een knop podcast neer, net als video. We zijn nu uitgegaan van onze bezoeker. Die wil luisteren of kijken. Het is maar een woord, maar geeft wel aan dat niet de redactie maar de bezoeker centraal staat. Zo komen bezoekers niet naar de site voor binnenland, maar voor misdaad of politiek. Niet voor buitenland, maar voor Donald Trump of de oorlog in Oekraïne. Niet voor sport, maar voor voetbal, Formule 1 of het Nederlands elftal. Deze verandering is voor iedereen even wennen.

Befaamde chocoladeletters nu ook online te gebruiken

De papieren voorpagina van De Telegraaf is een instituut. Online hebben we na 29 jaar nu ook de mogelijkheid om de befaamde chocoladeletters te gebruiken. Daarmee zijn we ook digitaal onderscheidend. Dit doen we met zogenaamde ‘custom images’, waarbij de thumbnail inclusief kop volledig zelf kan worden gemaakt. Op deze innovatie, die we bij andere Nederlandse nieuwssites nog niet zijn tegengekomen, ben ik het meest trots.’

De meeste regionale titels van Mediahuis, waaronder Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander en De Limburger, zijn al over op ‘Cue’ en hebben ook een nieuw design.