Deze week verscheen de tweede aflevering van Human Rewind over Cestmocro, waarin ze proberen te achterhalen wie achter de knoppen zit van dit account met meer dan een miljoen volgers. In deze aflevering werd ook een beeld getoond (zie hierboven) van bronnen die Cestmocro het meest citeert. In dit lijstje viel mij op dat er geen enkel DPG-merk tussen stond. Waar veel merken genoemd staan zie je bijvoorbeeld geen Volkskrant, AD of NU.nl terug. Dat vond ik opvallend en dus checkte ik bij DPG waarom zij weinig geciteerd worden.
Auteursrecht Cestmocro
DPG Media bevestigt dat zij Cestmocro aangeschreven hebben: ‘Wij hebben Cestmocro eind 2022 aangeschreven en gevraagd te stoppen met het publiceren van onze content omdat er o.a. inbreuk werd gemaakt op ons auteursrecht. Dat verzoek is door Cestmocro ingewilligd en sindsdien nemen ze geen content meer van ons over.’
Dat betekent dat andere media dit ook zouden kunnen doen en dat maakt het een interessante case. Want Cestmocro heeft zelf geen journalisten of mensen die je op de verantwoordelijkheid kunt aanspreken. Zij cureren enkel berichten uit andere media. Hierdoor kan het heel goedkoop, zonder te investeren in journalistiek.
Ze bouwen dus een verdienmodel op basis van een miljoen volgers waarmee ze geld verdienen aan advertenties. Vervolgens kunnen ze ook nog berichten met een eigen invalshoek brengen. Je ziet niet ieder bericht van de NOS of RTL terug, want het account kiest precies die berichten uit andere media die passen bij ‘het merk’ Cestmocro.
Dit artikel las je als eerste in mijn wekelijkse nieuwsbrief. Wil je deze ook gratis ontvangen? Schrijf je hier in!