10 mei 2023

Waarom Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk in finale songfestival staan

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij landen uit Europa (en soms daarbuiten) strijden om de titel van beste liedje. Duitsland is een van de oprichters van het festival en behoort tot de zogenaamde “Big Five” landen, samen met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. Deze landen zijn automatisch geplaatst voor de finale vanwege hun financiële bijdrage aan het festival.

Naast de Big Five zijn er nog andere landen die automatisch geplaatst zijn voor de finale. Dit zijn de winnaars van de vorige editie en het gastland. Het is logisch dat het gastland automatisch in de finale staat, omdat het anders oneerlijk zou zijn dat ze het evenement wel organiseren maar niet kunnen deelnemen. In 2022 won Oekraïne het songfestival en dus zijn zij ook geplaatst, al konden ze vanwege de oorlog in dat land geen festival organiseren.

Hoewel sommige mensen kritiek hebben op het automatisch plaatsen van landen voor de finale, heeft het systeem wel voordelen. Het zorgt ervoor dat de financiële steun van de Big Five landen en het gastland gewaardeerd wordt en dat ze niet het risico lopen om in de halve finale te worden uitgeschakeld. Hierdoor blijft de interesse van deze landen in het festival behouden en worden er meer kijkers aangetrokken.