12 februari 2024

Waarom RTV Oost koos voor afbeeldingen gemaakt door AI

Deze week kondigde OpenAI aan dat ze bij alle afbeeldingen die gemaakt zijn door AI metagegevens mee gaan geven zodat te zien is dat afbeeldingen door AI gemaakt zijn. Deze gegevens zijn simpel te verwijderen, maar het is een eerste aanzet naar meer transparantie.

Afbeeldingen gemaakt door AI

Op dit moment kan dit nog niet, maar zijn de afbeeldingen vaak wel te herkennen. Zo viel het me op dat RTV Oost bij het artikel ‘Man uit Den Ham was smoorverliefd op vrouw van z’n broeder, reden genoeg om hem te vermoorden?’ koos voor afbeeldingen die gemaakt waren door AI. Dat stond ook keurig onder de afbeeldingen gemeld, maar ik was ook benieuwd welke afwegingen er gemaakt worden om bij bepaalde artikelen deze afbeeldingen door AI te laten maken. Daarom vroeg ik hoofdredacteur Henk Jan Karsten of hij een toelichting wilde geven:

Er valt zeker veel over te zeggen. De afbeeldingen zijn bewust als experiment toegepast als alternatief voor de tekening. De illustratie maakt het verhaal invoelbaar, maar we hebben ook ervaren hoe zorgvuldig je moet zijn in het prompten. De verdachte is vormgegeven aan de hand van een vrij gedetailleerde beschrijving van de aanwezige verslaggever. Je ziet in de uitwerking dat er toch een bias (vooroordeel) insluipt. Dit heeft zeker ook intern tot discussie geleid of en hoe we hiermee verder willen. Als we het vaker gaan gebruiken, dan willen we in elk geval in de onderschriften nog explicieter maken dat het visualisaties zijn.’

Dit artikel verscheen als eerste in mijn wekelijkse nieuwsbrief. Wil je deze iedere zondag gratis ontvangen in je mail? Schrijf je hieronder in!