Deze nieuwsbrief stuur ik iedere zondag. Support ‘m door je hieronder in te schrijven en je krijgt deze voortaan direct in je mail! (kan in spambox belanden)
Opdrachten bij mediabedrijven
Deze week was ik bij de afscheidsborrel van Maurijn Rozema bij het AD en zag ik veel oud-collega’s weer. Toen ik in 2017 het digitale team ging aansturen ging Maurijn voor de redacties monitoren welke verhalen boven het digitale maaiveld uitkwamen en schreef veel rapportages en de belangrijke context hierbij. Een top collega die ook de redactievloer goed kent en weet welke verhalen hij wel en niet moet tippen. Hij gaat nu de newsroom van Gemeente Dordrecht coördineren, dit zei hij erover op LinkedIn.
Uiteraard vroegen veel collega’s aan mij hoe de start van mijn ZZP-er bestaan gaat. Het is leuk om te kunnen zeggen dat het goed gaat. Deze week sprak ik af dat ik NH Nieuws ga meekijken waar de kansen liggen om online verder te groeien. Ook keek ik deze week mee bij Navingo, een bedrijf met Engelstalig B2B-platformen met nieuws en ik gaf advies over het halen van de online doelen. Zo ben ik de komende twee maanden bij acht verschillende opdrachtgevers aan het werk en dat is precies wat ik graag wilde doen. En is er nog ruimte in de agenda, dus stuur me vooral een mail om te kijken hoe ik jouw organisatie kan helpen!
Deze tools helpen me niets te vergeten
Ik doe graag veel dingen tegelijk, ben eigenlijk best wel chaotisch en daardoor probeer ik er alles aan te doen om de kans iets te vergeten zo klein mogelijk te maken. Daarover nam ik een paar jaar geleden deze podcast op met Rick Pastoor. Hij is schrijver van het boek ‘Grip’ dat stap voor stap uitlegt hoe je slimmer werkt voor meer rust en ruimte in je hoofd. Als je van meeting naar meeting gaat en je heel veel actiepunten hebt, helpt het enorm. Ook om uit te zoomen naar de helicopterview en wat echt belangrijk is
Mede door het boek van Rick ben ik heel actief Todoist gaan gebruiken, een fijne to-do manager. Ook heb ik (na heel veel advertenties op Instagram) een Remarkable 2 aangeschaft. Dit is een digitaal kladblok dat schrijft als papier en hierdoor gebruik ik nooit meer een papieren kladblok en kan ik aan het einde van de week alle aantekeningen verwerken (tot actiepunten in Todoist), opslaan of verwijderen.
En na deze tools een paar jaar te gebruiken verdiep ik me sinds dit jaar in het principe van ‘building a second brain’. Het systeem draait er om niets meer te vergeten, door alles wat je meemaakt op te schrijven en doorzoekbaar te maken. Via een tool als Obsidian kun je allerlei verbanden leggen, waardoor je altijd terug kunt vinden wat je zoekt. In Nederland praat Martijn Aslander vaak over dit onderwerp en noemt het informatie liquiditeit. Dit draait om de vraag: hoe snel kun jij digitaal informatie vinden die je zoekt? Bijvoorbeeld: Waar las je het interessante artikel over ChatGPT vorige week? Of wie heb ik bij een meeting 2 maanden geleden ook alweer gesproken bij dat bedrijf? Door dit goed op te slaan, compenseer ik mijn eigen vergeetachtigheid en beperk ik de kans op het maken van een fout en dat geeft rust. Je moet er een beetje een nerd voor zijn, maar ik haal er veel plezier uit.
Als laatste tool helpt Readwise ook enorm. Alles wat ik lees en wil bewaren, sla ik met 1 druk op de knop op in Readwise. Dat zie je in het screenshot hierboven terug. Vervolgens kan ik markeren wat ik interessant vind en dat wordt weer bewaard in Obsidian met directe link naar de bron. Als ik iemand 10 tips zie geven over een leuke uitjes met kinderen in de buurt van Friesland sla ik het op, zo kan ik deze er nog eens bij pakken als ik daar ben. En natuurlijk helpt het ook deze nieuwsbrief snel te kunnen maken, door alles op te slaan wat ik boeiend vind, is onderstaand overzicht sneller gemaakt. Tot zover een inkijkje in de tools, ik kan er uren over praten, heb je nog een leuke tip, ik hoor ze graag!
CEO’s mediabedrijven waarschuwen
Twee directeuren van grote West-Europese mediabedrijven gaven deze week een interview. Mediahuis is de eigenaar van onder andere Telegraaf en NRC en de CEO gaf deze week een interview in De Tijd. Voor de mensen zonder abonnement vatte Villamedia het samen: ‘We zien het aantal opzeggingen stijgen’, zegt CEO Ysebaert. ‘En de kosten van de bezorging zijn fors toegenomen door het gebrek aan bezorgers. Papier tot bij je lezers krijgen is dus niet alleen moeilijker geworden, het kost ons ook meer. De papierprijs is in één jaar meer dan verdubbeld.’ Mede hierdoor geeft hij aan de digitale transitie te gaan versnellen: We zijn vandaag een digitaal bedrijf, dat print erbij doet.’
De baas van het Duitse Axel Springer (van oa Bild en die Welt) is Mathias Döpfner. Bij een interne strategie update waarschuwde hij journalisten dat ze op termijn vervangen gaan worden door kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Hij zei er ook bij dat dit niet op korte termijn zal gebeuren, maar wel dat de toekomst ‘digital only’ is en journalisten zich moeten focussen op exclusieve content.
CEO’s hebben goed zicht op de komende jaren, dus de interviews laten zien hoe zij naar de toekomst kijken. In ieder geval zal deze digitaal zijn..
Andere lees- en kijktips van deze week
- Er komen verkiezingen aan in Nederland voor de Provinciale Staten. Dit Twitter account volgt op basis van data de politieke partijen. Zo kijken ze onder andere naar uitgaven op Meta en naar targetting. Interessant om te zien welke groepen kiezers PvdA/GroenLinks wil bereiken met hun boodschap.
- Zembla maakte een podcast over het wantrouwen tussen journalisten en persvoorlichters. In 2018 wordt Zembla-journalist Ton van der Ham gearresteerd in het UMC Utrecht na een conflict met een woordvoerder van het ziekenhuis. Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, in deze podcast blikt Ton terug en vertelt hij over een gesprek dat hij nu had met de woordvoerder van toen.
- Yordi Dam deelde op Twitter een Excel AI-formula bot. Je voert een opdracht in en krijgt prachtige formule terug, gratis via deze site.
- In NRC las ik een goede column van Ben Tiggelaar over leidinggeven in tijden van innovatie. Hoe stimuleer je die gezamenlijke denkkracht in de praktijk? Welke vaardigheden en routines zijn daarvoor nodig? Kort samengevat draait het om creativiteit en gezamenlijke doelen, waarden en spelregels.
- Ik zocht naar filmlocatie Bassie & Adriaan in Normandie. En toen belandde ik opeens op een site waar je kunt zien waar in Nederland bepaalde sccenes zijn opgenomen. Bekijk de kaart hier (en zie screenshot bovenaan de mail).
Tot volgende week!
Leuk als je mensen laat weten dat de nieuwsbrief bestaat en geef me vooral tips over wat jou opvalt in de media of feedback op wat je meer of minder wilt lezen of tip me een artikel.