4 maart 2025

#100: De grootste nieuwsmerken op LinkedIn aan het woord en zo verdien je geld aan een podcast

Een bijzondere nieuwsbrief, want het is de 100e keer dat ik deze op zondagochtend om 8u bij je op de digitale deurmat bezorg. In de eerste nieuwsbrief van 29 januari 2023 kon je lezen dat ik afscheid had genomen van het AD. De dag erna werd ik verrast met een erg lieve afscheidscolumn in de papieren krant van hoofdredacteur Rennie Rijpma. En daarna moest ik alleen de wijde wereld in 🙂

Toen was de koers al ingezet dat social media steeds minder verkeer door wilden sturen naar websites. En aangezien ik beter ben in tekst dan in het editen van video’s, volgde ik de trend om niet afhankelijk te zijn van een algoritme en een rechtstreekse lijn te willen opbouwen met een niche-publiek dat geïnteresseerd is in nieuws. En vooral in de online distributie van nieuws en efficiënter werken.
Nu ik het AD niet meer als podium had, wist ik dat door de nieuwsbrief toch nog dat mensen af en toe mijn werk voorbij zagen komen. En het dwingt me iedere week te lezen over een wereld die razendsnel verandert. Want toen ik de eerste nieuwsbrief schreef had ik ChatGPT nog nooit gebruikt. En dankzij de nieuwsbrief heb ik een reden om interessante mensen uit het vak te benaderen met een vraag en zo krijg ik ook de kans om te blijven leren zonder collega’s te hebben. En ondertussen vragen mijn drie kinderen regelmatig ‘wat voor werk doe jij eigenlijk, papa?’ Want papa is wel heel vaak thuis als zij er zijn. Kortom: 100 edities verder ben ik erg blij met het besluit te beginnen. Inmiddels gaat deze nieuwsbrief naar 1.322 adressen die zich allemaal zelf hebben aangemeld en waarvan regelmatig meer dan 75% de nieuwsbrief ook opent.

Al enkele weken tel ik af naar de 100e editie. En telkens denk ik: ‘ik moet wel echt iets leuks gaan doen’ en net als bij iedereen moet je er wel tijd voor maken, anders komt het er niet van. Daarom krijg je vandaag eigenlijk een vrij normale editie.

En terwijl jij dit leest zit ik met ons gezin in Zweden voor vakantie en dus verschijnt de 101e editie over twee weken weer.

En als je deze nieuwsbrief met plezier leest, weet dat je ze alle 100 hier terug kunt lezen en wil je me supporten, geef dan af en toe een like op mijn LinkedIn of stuur deze link door naar mensen die de inhoud misschien leuk vinden, maar deze niet kennen.

Dit zijn de grootste nieuwsmerken op LinkedIn in 2025

Een jaar geleden zette ik de nieuwsmerken op een rij met de meeste volgers op LinkedIn. In deze jubileumeditie leek het me goed opnieuw de stand van zaken te bekijken en drie groeiende merken te vragen hoe zij zelf de groei verklaren. Het Financieel Dagblad, Follow the Money en De Correspondent zijn de drie merken met meer dan 100.000 volgers.

Dit zijn de snelst groeiende merken op LinkedIn van het afgelopen jaar

Kijkend naar de groei ten opzichte van het meetmoment vorig jaar is te zien dat Follow the Money het snelste groeiden, voor NRC. En ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde staat als relatief kleine speler op plek 6 in de lijst. Reden voor mij om deze drie te vragen naar hun aanpak.

Jan-Willem Sanders is algemeen directeur & uitgever bij Follow the Money en geeft antwoord op mijn vraag wat ze het afgelopen jaar op LinkedIn gedaan hebben:

‘Voor Linkedin hebben we de posts van ons eigen account, maar we delen ook content vanuit de journalisten zelf. We vragen ze soms ook om zelf posts te maken die hun artikelen meer toelichten of die ingaan op ontwikkelingen rondom hun onderzoeken. Deze content kunnen wij vervolgens weer reposten. Zo geven we onze volgers meer inzicht in het onderzoeksproces en laten we ook zien wie er achter onze verhalen zit.

Daarnaast hebben sommige journalisten binnen FTM een eigen nieuwsbrief. Deze versturen we per mail, maar we vragen de journalisten ook om deze te delen via Linkedin, zodat we deze ook daar kunnen verspreiden. Tot slot maken we posts waarin we onze Instagramposts hergebruiken voor Linkedin. Deze posten we drie dagen na de post op Instagram, om nog eens aandacht te vestigen op het desbetreffende verhaal. We zijn sinds deze zomer begonnen met het maken van korte video’s en deze plaatsen we ook.

Ik denk dat het goed werkt dat we alle onderdelen van Linkedin gebruiken: reguliere posts met links, hun nieuwsbrief feature, story achtige posts en video. Daarnaast besteden we echt veel tijd aan het schrijven van onze posts en publiceren we artikelen die goed aansluiten bij de meer inhoudelijk context van Linkedin.’

Aanpak van snelle stijger NRC

Social Media coördinator Melle Meijer van NRC over de snelle groei op LinkedIn: ‘We stoppen de afgelopen twee jaar steeds meer liefde in LinkedIn. Dat zien we inderdaad terug in het aantal volgers, het verkeer en aantal leesminuten vanuit LinkedIn. We maken een nieuwsbrief voor LinkedIn, delen er veel uitgebreide swipes of volledige columns of opiniestukken, en gaan met polls of oproepen de interactie aan met volgers.

Wat daarbij helpt is dat we veel artikelen en podcasts maken die qua onderwerp goed passen bij LinkedIn. We schrijven veel over werk, economie, financiën, etc. Daarnaast is LinkedIn een platform dat goed past bij de NRC-lezer – beter dan bijvoorbeeld X, Facebook of TikTok – omdat het ruimte laat voor verdieping. Bovendien zijn de omgangsvormen op het platform over het algemeen beschaafd en constructief.’

Opvallende naam in de top: NTVG

De kans bestaat dat je als normale consument niet zo vaak op de pagina van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG) komt. Dit tijdschrift richt zich op een specifieke doelgroep en daarom is het opvallend dat in de top van de grootste merken staan. De redactie legt uit hoe ze te werk zijn gegaan:

‘We hebben sinds onze transitie in 2024 van een week- naar een maandblad veel meer aandacht besteed aan de atomisatie van onze artikelen. Dat zien we zeker het afgelopen jaar in de groei terug van onze volgers op LinkedIn maar ook op de nieuwsbrief. Daarbij speelt de status en betrouwbaarheid van het NTVG zeker ook een rol. LinkedIn is daarbij een makkelijke en snelle manier om op de hoogte te blijven van medisch-wetenschappelijke artikelen zonder dat men het hele artikel hoeft te lezen.’

‘De afwisseling van de posts over 1 artikel is zeker ook een goede manier geweest om de content onder de aandacht te brengen. Elk artikel plaatsen we twee- of driemaal met verschillende teksten en hetzelfde beeld. De ene keer een kortere tekst en de tweede keer een langere tekst. Soms ook filmpjes. We proberen op LinkedIn 3 à 4 posts per dag aan te houden. We promoten ook ‘soft content’, maar nooit artikelen.’

Wat LinkedIn kan toevoegen als platform

In tegenstelling tot veel andere platformen heeft LinkedIn nog een kantoor in Nederland en een redactie die je gewoon vragen kunt mailen. Het moedigt merken ook aan meer met LinkedIn te doen en dus keek ik welke merken nu het grootst zijn in Nederland. Ik zocht ieder nieuwsmerk op dat meegenomen wordt in het NMO Online-onderzoek en vulde het aan met eigen onderzoek. Dat kan betekenen dat ik merken niet meegenomen heb, die wel in bovenstaande grafiek horen. Als dit zo is, dan heb ik dat niet expres gedaan maar had ik het merk niet op de radar. Als je me een mail stuurt, update ik de grafiek en zal ik dit in het artikel corrigeren.

Vorig jaar kon je al lezen over de strategie van het FD en FTM op LinkedIn in dit artikel. In dit artikel las je ook dat LinkedIn zelf adviseert 1 tot 5 artikelen per dag te plaatsen en of je slideshows en emoji’s nu juist wel of niet moet gebruiken.

Zo kun je geld verdienen met het maken van een podcast

Feyenoord leverde dinsdagavond een unieke prestatie door AC Milan te verslaan en zich te plaatsen bij de 16 beste ploegen van Europa. Maar daar lees je deze nieuwsbrief natuurlijk niet voor. Wel wil ik bovenstaand bericht met jullie delen, het is een screenshot van de populaire Feyenoord-podcast Dick voor Mekaar. Deze podcast wordt gemaakt door VI (die hoofdredacteur Pieter Zwart in 2019 in onze podcast aankondigde te gaan maken). Zelf heb ik een voorkeur voor een andere club, maar luister ik toch graag iedere week naar de podcast van Feyenoord-watcher Martijn Krabbedam en schrijver Michel van Egmond. Iedere dinsdag brengen ze een gratis podcast uit, waar ze de freelance schrijver ongetwijfeld een wekelijkse vergoeding voor betalen. Daarnaast hebben ze een Instagram-pagina met 11.000 volgers waar wat clips worden gedeeld. Tot hier is het dus gratis voor de luisteraar en kost het de uitgever gewoon geld. Maar nu de podcast al bijna 5 jaar loopt, wordt er toch geld verdiend met de podcast:

Zo maken de twee na iedere reguliere show nog een extra opname voor de betalende lezers van VI Pro. Die wordt altijd aan het einde aangekondigd en zo wordt de podcastluisteraar direct verleid tot het nemen van een abonnement. En VI weet dat sommige lezers alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen club. Waar een normaal digitaal abonnement 11 euro kost, kun je er sinds anderhalf jaar ook voor kiezen een abonnement te nemen waarbij je alleen het nieuws kunt lezen over jouw club. In het geval van Feyenoord kost het dan 5 euro per maand. En áls er dan een bijzonder succes is geboekt, wordt er direct een extra podcast gemaakt voor de betalende abonnees op de avond. Zo wordt er direct op de positieve golf meegelift. En deze wordt voor de gratis luisteraars op platformen als Spotify wel aangekondigd in een aflevering van een minuut. En als klap op de vuurpijl wordt de prijs van het Feyenoord-abonnement op de avond zelf nog verlaagd naar 2,99 EUR per maand voor nieuwe abonnees. Wanneer je club zo’n succes boekt wil je niets liever dan alles horen hierover (weet ik uit ervaring). En dit hebben ze vervolgens ook weer gedeeld op Instagram en zo halen ze er het maximale uit en wordt de marketing direct toegepast op een manier dat de redactie er iets aan heeft.

Hoofdredacteur Freek Jansen vertelde in de Ajax-podcast dat dit heel veel extra abonnementen had opgeleverd en ik vroeg de andere hoofdredacteur Pieter Zwart of dat deze keer weer zo was: ‘We hebben het nu één keer gedaan bij Ajax (na Klassieker) en twee keer bij Feyenoord (na ontslag Priske en na zege bij Milan). In alle drie de gevallen was die extra podcast met grote afstand het best converterende artikel van de dag op onze site. De aanbieding van een clubabonnement (wat we alleen indirect aanbieden, dus via socials, video en podcasts) werkt erg goed in combinatie met de extra podcasts. Naar de Feyenoord-podcast luisteren overwegend fans van Feyenoord, dus die kan je heel gericht benaderen met een aanbod op maat.’

Andere kijk- en luistertips

  • In de tweede aflevering van de Media Innovatie Podcast van DPG Media is Jonas Lips te gast. Jonas begon drie jaar geleden voor HLN.be dit TikTok-account met nu meer dan 460.000 volgers. Hij vertelt wat de interactie met de jongere doelgroep hem oplevert, hoe hij zijn onderwerpen kiest en hoe hij er vervolgens videoverhalen van maakt die bij deze groep tot de verbeelding spreken.
  • X van Elon Musk blokkeert momenteel alle links naar Signal
  • In een interview op Marketingtribune doet Mediahuis-topman Rien van Beemen zijn beklag over de kosten van de distributie van de papieren krant: ‘Ik ga geen klaagzang houden, maar dit is straks niet meer op te brengen is. Door alle regelgeving en jurisprudentie op dit gebied wordt het onbetaalbaar om de papieren distributie nog lang vol te kunnen houden. Het probleem is eigenlijk niet op te lossen en dat is frustrerend.’ Over AI zegt hij: We gebruiken het bij Mediahuis al volop en onze beste koppenmakers worden straks verslagen door AI, en dat is mooi, want journalisten moeten zich bezighouden met duiding van nieuws, analyseren en geopolitieke verslagen maken. AI kan dat niet. Over samenwerken met de publieke omroep: ;Ik ben fan, maar er zouden afspraken moeten komen over content. Het kan niet zo zijn dat de NOS door ons gemaakt nieuws binnen twee minuten overneemt en dat dan gratis aanbiedt aan onze betalende abonnees.’
  • Even shoppen op Temu of iets posten op TikTok? Bredase ambtenaren en raadsleden kunnen het binnenkort vergeten. De stad gaat deze Chinese apps blokkeren op zakelijke telefoons en tablets. ‘We willen voorkomen dat data van de gemeente Breda in handen komt van deze partijen.’ Tijdens carnaval maakt de gemeente wel gebruik van een WhatsApp-kanaal in om bezoekers te informeren over de drukte en eventuele maatregelen.
  • Het grootste pensioenfonds van Nederland en zelfs van Europa is ABP. En nu heeft ABP besloten om niet meer te investeren in Alphabet, het moederbedrijf van Google, en in Meta, het moederbedrijf van Facebook, eerder stapte zij al uit Tesla. De hele beleggingsstrategie is namelijk op de kop gegaan, zo legt hij op Radio 1 uit. ‘Wij willen investeren in bedrijven die een bijdrage leveren aan de economie van de toekomst. Zij voldeden niet aan het criterium voor goed bestuur.’

Op naar de volgende 100

Zo, dit was de 100e. Op naar de volgende 100.

Nogmaals, hier lees je alle 100 nieuwsbrieven. Lees je deze nieuwsbrief met plezier, stuur het dan eens door naar mensen die dit mogelijk ook interessant vinden of geef af en toe een like op LinkedIn om het bij anderen onder de aandacht te brengen.

Dank je wel weer en tot over twee weken!