
Deze week rondde ik mijn klus bij Pointer (KRO-NCRV) af en deed ik een experiment waar ik later meer over zal delen.
Verder sta ik dit weekend weer heerlijk op de camping voor een familieweekend in Salland en ben ik samen met mijn vrouw Hanneke een plan aan het maken om haar project Styleparels over duurzame kleding verder uit te werken. Ook daarover later meer. Eerst wat me deze week opviel.
Goed nieuws voor nieuwssites: Google Discover komt naar laptop
Google rolt binnenkort Google Discover uit naar de desktopversie van Google.com. Waar de gepersonaliseerde nieuwsstroom sinds 2018 alleen zichtbaar was op mobiel, komt die nu ook naar de startpagina van de desktopversie van Google.
Tijdens Search Central Live in Madrid bevestigde Google de uitbreiding. Slides van de presentatie – gedeeld door Clara Soteras en Gianluca Fiorelli op X – laten zien dat Discover nu breder wordt uitgerold naar ‘desktop search’
Volgens Google is dit onderdeel van een bredere strategie om Discover op meer platformen beschikbaar te maken. Voor uitgevers betekent dit mogelijk een flinke toename in zichtbaarheid en verkeer – vooral voor wie nu al goed scoort in Discover op mobiel. Google test al jaren met Discover op desktop. Begin dit jaar dook de functie opnieuw op in de praktijk, met verschillende gebruikers die meldingen en screenshots deelden.
Waarom dit relevant is voor uitgevers:
Discover is voor veel nieuwsmedia en contentuitgevers een belangrijke bron van verkeer – maar tot nu toe dus beperkt tot mobiel. Alsnog is Google voor Nederlandse nieuwssites al belangrijker dan Facebook en komt bij een gemiddelde nieuwssite ongeveer 1 op de 5 bezoekers via Google.
Dit maakt een goede site-indeling, vindbaarheid van evergreen-content en het inspelen op belangrijke evenementen die gaan komen cruciaal. Zelf heb ik me de afgelopen twee jaar in verdiept en veel ervaring met het goed vindbaar maken van artikelen. Mocht je op deze verandering in willen spelen, denk ik graag met je mee en neem zeker contact op.
Nederlandse tool Podcaist gaat concurrentie met ElevenLabs aan
In december vertelde ik dat ik onder de indruk was van GenFM van ElevenLabs. Deze tool kan een vraaggesprek tussen twee mensen maken van ieder geschreven artikel. Daarna ontving ik een bericht van hoogleraar Journalistiek Bart Brouwers. Hij gaf aan dat hij deze techniek al een jaar toepast bij de tool ‘Podcaist’. Daarop besloot ik het te testen (luister hier naar samenvatting van mijn laatste drie nieuwsbrieven) en een aantal vragen te stellen aan Bart Brouwers en mede-oprichter Merien ten Houten.
Na mijn bericht over GenFM, meldde je dat jullie Nederlandse tool podcaist.com dit al een jaar kan. Ik heb het nu getest, de resultaten zijn inderdaad redelijk vergelijkbaar. Bij jullie kan ik zelf de tekst nog aanpassen als ik wil en dat is een enorme pré. Op welke punten onderscheiden jullie je nog meer?
‘Twee punten inhoudelijk noemde je al: keuze tussen Nederlandse of Engelse stemmen in conversatie (de Engelse zijn al veel beter dan de Nederlandse, maar ook die zullen we blijven updaten zodat we ook de ontwikkelingen op dat vlak kunnen meenemen) en die edit-mogelijkheid. Daarnaast hebben we ook een commerciële keuze: je kunt dit helemaal self-service doen, of het door ons laten uitvoeren. We zijn namelijk niet alleen een tech-bedrijf maar ook een journalistieke organisatie. Om die reden heeft bijvoorbeeld De Limburger ons toevertrouwd om ook de inhoudelijke keuzes te maken (de twee meest relevante onderwerpen uit het aanbod van de dag kiezen én de editing ervan ligt in onze handen). Een voorbeeld daarvan hoor je hier.’
Ik merk dat de stemkwaliteit (net als bij GenFM) nog niet van een kwaliteit is dat er nu graag een uur naar zou luisteren als podcast. Gaat deze kwaliteit verbeteren en op welke termijn?
‘Ja, dat kunnen we heel makkelijk beloven. Er gaan meer aanbieders komen en de bestaande aanbieders worden beter. Dat is een constant proces: volgende maand is alweer beter dan nu, en zo zal dat doorgaan. Dat is trouwens nog geen garantie voor ‘prettig luisteren’. Ik denk dat we het erover eens zijn dat NotebookLM heel natuurlijke stemmen heeft, maar er zit desondanks een ‘maniertje’ in hun taalgebruik waarvan je op een gegeven moment echt wel genoeg krijgt. Het zal dus ook gaan om afwisseling, zowel in stijl als in stemmen. Voor De Limburger hebben we al een paar keer bewust de host en de gast vervangen.’
ElevenLabs richt zich ook op de ‘gewone’ consument en bieden GenFM is een variant voor samenvattingen die vooral makers zullen gebruiken. De onboarding bij ElevenLabs is echt gericht op groot gebruik. Hoe profileren jullie je ten opzichte van hen met deze tool?
‘Met podcaist als self-service tool kan iedere individuele gebruiker er direct mee aan de slag. We hebben een overzichtelijke voorselectie voor taal, stemmen en stijlen. Dat is volgens ons wat gebruiksvriendelijker. Maar minstens zo belangrijk: met podcaist maak je een podcast, een conversatie tussen twee mensen. Ook dan kun je een samenvatting maken van een document (zie bijvoorbeeld wat we we maakten van ‘Nieuwe Koers voor Hilversum’), maar dat zal altijd resulteren in een gesprek tussen twee mensen.’
Er lijkt nu een momentum te zijn voor Europese techbedrijven. Voelen jullie dit ook en wat zijn jullie plannen de komende periode?
‘Ja, dat voelen we heel sterk. (zie ook dit artikel over cloudalternatieven). Maar in alle eerlijkheid: vooralsnog hebben we een behoorlijke VS afhankelijkheid. We werken actief om die te verminderen. Doel daarbij is ons volledig los te koppelen van invloeden uit landen die je liever buiten de deur wilt houden. Inclusief VS en China. We hebben reden om te denken dat we daarin gaan slagen.’
Klopt mijn aanname dat veel AI-tools een mogelijkheid hebben om tekst samen te vatten en zodra zij ook audio goed beheersen er snel meer concurrenten op kunnen staan?
‘Er zal zeker meer concurrentie komen. Belangrijk is dat er een verschil blijft tussen platte samenvattingen (daar ligt niet onze focus) en conversationele output (daar wel). Dat laatste luistert toch wat prettiger. We passen dus de boodschap aan aan het medium. Bovendien kunnen we dankzij het totale Laio-pakket (tekst, plaatjes, video) zaken gaan combineren om specifieke producten te kunnen blijven aanbieden, ook als er meer concurrentie is. Tot slot proberen we onderscheid te blijven bieden vanuit onze journalistieke basis.’
Waar verwacht je dat het bedrijf en de techniek in 2030 staan?
‘2030? Volgende maand is al spannend met wat er mogelijk is, of gezien de geopolitiek misschien ineens onmogelijk is. Bovendien zal ook de markt (consumenten én business) constant blijven veranderen. We zullen dan meebewegen. Maar de volgende stap is zeker video. We zijn nu al goed in staat om met Laio korte video-teasers te maken in elke gewenste stijl.’
Probeer Podcaist zelf
Als trouwe lezer van deze nieuwsbrief mag ik je een kortingscode aanbieden waarmee je de tool zelf gratis kunt testen. Gebruik je de code VAN6_2025 kun je hier -een beetje afhankelijk van de lengte- één tot drie podcasts mee opnemen (ongeveer 20 minuten. Ga naar de site Podcaist.com en voer de code in.
Luister hier naar een aflevering met een samenvatting van mijn laatste drie nieuwsbrieven.
DPG komt met online rouwberichten op gemeentepagina’s
Een andere innovatie die deze week bij DPG werd aangekondigd is dat nabestaanden en uitvaartverzorgers een rouwbericht niet alleen op de websites van regionale dagbladen en het AD kunnen plaatsen, maar ook lokaal, op de gemeentepagina’s van een specifieke gemeente.
Ik vroeg innovatiemanager Mark Langeslag titels over die toevoeging:
‘Bij het AD en de aangesloten regionale titels hebben we voor elke gemeente een eigen pagina met een heel lokaal nieuwsaanbod. Naast nieuws en verhalen, proberen we daar steeds meer lokale service en informatie toe te voegen, zoals de fijnste eet-tips, vacatures, 112-alarmeringen en Uit-tips. Lokale rouwberichten, die in print goed worden gelezen, zijn de nieuwste loot aan de stam. We combineren deze nu online met onze eigen journalistieke berichten en verhalen over overleden streekgenoten in de rubriek In Herinnering.’
Op deze pagina is te zien hoe de rubriek ‘In Herinnering’ wordt toegevoegd aan de normale stroom artikelen. Een aantal jaar geleden was ik bij een presentatie op een event van Google in Amsterdam en daar vertelde een kleine Italiaanse uitgever dat de belangrijkste reden om een abonnement te nemen voor hun lezers dit soort berichten was. Vanuit dat oogpunt is dit een slimme zet van DPG met informatie die mensen op lokaal niveau ook echt interesseert.
Andere kijk- en luistertips
- Gamer.nl stopt. En daarmee verdwijnt een van de oudste, meest ervaren online gameredacties van ons land.
- Waarom moet ik elke keer 10 nieuwe gemeenten en waterschappen accepteren als ik de Berichtenbox open? Een vraag die iedereen heeft, maar bijna niemand kan beantwoorden. Wouter Welling van Digicampus geeft het antwoord in een podcast: Vanuit gebruikersperspectief is het moeilijk uit te leggen. Maar hij doet een poging om te zeggen dat dit juridisch zo ingewikkeld is dat het wel moet.
- Deze week wilde ik mijn Museumkaart verlengen en zag ik tot mijn vreugde dat deze nu ook om te zetten is naar een digitale kaart. Dit is eigenlijk nog niet in het nieuws geweest, want ik zie er heel weinig berichten over. Het is kennelijk nog een proef, maar doe er je voordeel mee! (Wel is het zo dat 1 kaart maar op 1 telefoon kan staan, wat het voor kinderen met twee ouders wel wat ingewikkeld maakt. Dus let op voor je activeert.)
- Googles Gemini heeft de mogelijkheid om live mee te kijken door de camera van je smartphone. Vervolgens kan je allemaal vragen stellen. Bram van Bright test kort hoe het werkt (spoiler: nog niet zo goed als in de introudctievideo van Google zelf).
- Een tuin vol onkruid en geen geld of kracht om het zelf op te knappen? Grote kans dat TikTokker Son (@yardlegend_official) uit Breda bij je aanbelt. Met zijn bladblazer, kettingzaag en bezem helpt hij mensen door heel Nederland, en dat doet hij gratis. Dit leverde hem een video op bij Omroep Brabant en Hart van Nederland.
- Op de contentkalender in huize Van Zessen is 5 juni omcirkeld. Dan komt de Nintendo Switch 2 uit.
- Een nieuwe video op YouTube van Tim Hofman’s boos is in twee dagen al bijna 1,5 miljoen keer bekeken. De video is erg kritisch op het fenomeen familievloggers. Een boodschap die je vaker hoort, maar die door de uitzending wel een groot publiek bereikt.
Linkjes werken niet altijd, excuus
Mijn macbook heeft sinds een paar weken problemen met de knip-/en plakfunctie. Het lijkt er op dat ik eerst drie keer op kopiëren moet drukken voor deze geplakt kan worden. Hierdoor staan er soms verkeerde linkjes in de nieuwsbrief. Zo kwam je vorige week bij de link naar Substack van Dieuwke Wynia op de verkeerde pagina uit. Excuus hiervoor en een oproep: herken je dit probleem en heb je de oplossing? Dan zou het echt top zijn als je die met me wilt delen.
Verder ben ik erg blij met alle tips die gestuurd worden. Ik probeer zoveel mogelijk te lezen, te luisteren en te zien. Maar ik zie natuurlijk lang niet alles, zie je wat leuks of interessants? Of komt er iets aan? Stuur me een mail. Dat waardeer ik zeer en leg de lat vooral niet te hoog. De hele week door sla ik dingen op die ik zie via Readwise en uiteindelijk maak ik er de nieuwsbrief van.
Mocht je de nieuwsbrieven van de afgelopen twee jaar nog eens willen lezen, hier staan alle 105 nieuwsbrieven tot nu toe. Lees je deze nieuwsbrief met plezier, stuur hem dan eens door naar mensen die dit mogelijk ook interessant vinden. Hierdoor blijft het voor mij de moeite waard om deze nieuwsbrief samen te stellen.
Dank je wel weer en tot volgende week!