26 mei 2025

#111: Waarom je YouTube-weergaven ineens stijgen, Google vernieuwt en een Zweedse site ineens Nederlandse tekst toont

Het zijn hectische weken voor ouders. Wij hadden de avondvierdaagse hier en Hanneke werkte deze week weer bij Gerard Ekdom in de morgen. Ik ging onder andere naar Stef Bos met mijn pa en naar de popquiz in Tivoli. Ben veel dingen in de steigers aan het zetten en het is fijn om daar wat tijd voor te hebben. Ik probeer ook deze nieuwsbrief verder vooruit te plannen, dus mocht je een leuk onderwerp zien, laat het me zeker weten!

Volgende week ben ik een lang weekend weg en verschijnt er geen nieuwsbrief.

Dit is wat me deze week opviel.

Dit is waarom je YouTube views ineens een stuk hoger lijken

De kans dat je de afgelopen maand ineens meer views had op je YouTube video’s is groot. Altijd lekker om deze cijfers te kunnen presenteren, maar let op: er zit wel een addertje onder het gras. Op het blog van Tjitze las: ‘Dat de stijging die in april te zien is, komt doordat YouTube de definitie heeft aangepast van wat een view is bij Shorts. Grote kans dat je die wijziging niet hebt meegekregen, aangezien YouTube het heel subtiel heeft aangekondigd. Waar in het verleden een view pas telde als je minimaal een paar seconden keek, telt vanaf 31 maart elke view.’

Spotify haalt aantal beluisteringen podcasts weer weg

Twee weken geleden las je in deze nieuwsbrief dat je in Spotify nu kon zien hoe vaak een podcast is beluisterd. Dit gaf een uniek inkijkje en hopelijk heb je direct naar de aantallen gekeken en ze ook opgeslagen. Want ze zijn namelijk weer verwijderd. Na klachten uit de industrie, worden nu alleen badges getoond als een aflevering 50.000x of 100.000x beluisterd is. De overgrote meerderheid in Nederland haalt die aantallen niet en dus is dit unieke inkijkje dat je even had, weer weggehaald.

Zweedse krant lanceert Nederlands sprekende AI

De populairste krant van Zweden is Aftonbladet en zij lanceerden hun eigen chatbot Hej deze week. Gebruikers kunnen in hun eigen taal vragen stellen over het nieuws – bijvoorbeeld om een artikel samen te vatten, context op te vragen of een lokale gebeurtenis te verduidelijken. De chatbot beantwoordt vragen in 50 talen, op basis van de artikelen op de site van de laatste drie jaar.

Het leuke is dat ze ook transparant zijn over hun ervaringen. Zo deelt de projectleider dat de meeste gebruikers chat vinden via widgets onderaan artikelen. Populaire vragen gaan opvallend vaak over lokale verhalen, voetbal, én liefde.

Met Hej wil Aftonbladet nieuws toegankelijker maken voor een breder en meertalig publiek, zonder dat lezers hoeven te scrollen of zoeken. Tegelijk past het in een bredere trend: steeds meer uitgevers gebruiken AI niet alleen voor productie, maar ook om de nieuwsconsumptie zelf te vernieuwen — met gepersonaliseerde, snelle en laagdrempelige toegang tot informatie als uitgangspunt.

Hoe fijn is het dat een zoekfunctie ook echt antwoord geeft op je vraag? Ik kijk er zeer naar uit dat dit in Nederland ook gaat werken. In november schreef ik al over Ask the Post van The Wasington Post en nu is het kijken welke Nederlandse site dit het snelst gaat lanceren. Want er is geen twijfel over dat er aan gewerkt wordt en dat er behoefte aan is. Eindelijk een mogelijkheid om een extreem rijk archief doorzoekbaar te maken. Hoewel de Zweedse versie nog niet allemaal goede antwoorden geeft, weet het bijvoorbeeld wel te vertellen hoeveel punten Claude kreeg van Zweden. En zo kan ik zonder Zweeds te spreken toch hun archief doorzoeken en begrijpen.

En deze zoekfunctie hoeft natuurlijk helemaal niet alleen voor nieuws te werken. Wat te denken als je op een site van een overheidsinstelling in iedere taal een vraag kan stellen en gewoon antwoord krijgt dat je zoekt.

Le Monde vertaalt artikelen dankzij AI: 4 miljoen extra bezoekers per maand

Onder de naam Le Monde in English wordt ongeveer 40% van de Franse artikelen automatisch vertaald en daarna geredigeerd door redacteuren. Het initiatief zorgt inmiddels voor 4 miljoen maandelijkse bezoeken en 10% van Le Mondes internationale verkeer. Volgens hoofdredacteur Arnaud Aubron was dit project zonder AI simpelweg niet haalbaar geweest. De site kreeg subsidie van het Google News Initiative. Le Monde geeft aan dat het dit ook toe wil gaan passen op social media en zich zo op de globale wereldmarkt wil gaan richten. Een abonnement kost het eerste jaar 1 euro per week.

Zo kun je dus ook zonder al te veel inspanning een nieuwe markt aanboren.

Google kondigt grote veranderingen aan

Google gaf tijdens hun jaarlijkse conferentie een inkijkje in waar ze mee bezig zijn. En dat is heel erg veel en het gaat heel erg snel. Een aantal dingen die ze aankondigden:

  • Aankondiging dat je einde jaar in 3D kunt videobellen. Dit maakt ervaring van digitaal vergaderen heel anders.
  • Google biedt een real-time vertaaldienst aan tijdens het videobellen. Zo kun je met mensen in iedere taal praten en dit breekt taalbarrières. Dit werkt nu al voor Spaans en Engels.
  • Je kunt nu een gesprek voeren met Gemini Live, door je scherm te delen kun je praten en vragen stellen over wat je ziet
  • Voorlopig alleen in Amerika en voor 250 dollar per maand, maar het lanceert een experimentele AI-agent die tot tien taken tegelijk kan uitvoeren. En kan repeteren. Zo kan het dus kaartjes bestellen en boodschappen bestellen.
  • De Google bril is terug

Heel veel dingen draaien om beeld als geheugen dat je kunt bevragen, toepassingen van AI in dingen als digitale meetings en op je mobiel. Als je bovenstaande video bekijkt, zie je dat er echt veel dingen anders gaan zijn.

Andere kijk- en luistertips

  • Toch wel het einde van een tijdperk: De NS stopt met X. Ooit een schoolvoorbeeld voor webcare via social media, nu wil het klantreacties graag op de eigen kanalen beantwoorden. In mijn ogen geheel logisch. Ik zou direct een geautomatiseerde RSS-feed koppelen aan X en er geen handmatige tijd meer aan besteden. Toch wordt hier op veel redacties nog wel tijd in gestopt.
  • Opvallend: Vice stopte twee jaar geleden met hun site in Nederland, maar maakt nu een comeback in een print magazine.
  • 3FM zou in Drenthe de marktleider zijn op het gebied van radio. Daar stelt hoofdredacteur Mark Visch van RTV Drenthe op LinkedIn zijn vraagtekens bij. Hij vindt dat er discussie moet zijn over de meetresultaten van het Nationaal Media Onderzoek.
  • Het on demand-platform van Omroep Brabant, Brabant +, is nu ook gratis via web te bekijken.
  • De hoofdredacteur van Omroep Brabant, Renzo Veenstra, was te gast in de podcast van Bert Brussen. Een fris geluid waarin hij zich duidelijk uitspreekt over een aantal zaken, waaronder de kloof tussen media en de burgers.
  • Je kunt tot dinsdag bezwaar maken bij Meta als je niet wilt dat ze AI trainien met jouw data. In drie kliks geregeld, dus vul nog even in! Lees hier hoe.

Volgende week even geen nieuwsbrief

Voor het eerst gaat deze nieuwsbrief vandaag naar meer dan 1.500 abonnees. En veel van jullie hebben me de afgelopen 2,5 jaar ook laten weten dat deze met plezier gelezen wordt. Dat geeft motivatie nog door te gaan de komende tijd.

Heb je een leuk onderwerp voor de nieuwsbrief (hoeft niet altijd over je eigen merk te gaan), laat het me weten via mail of reageer even op deze nieuwsbrief.

Nu er volgende week even geen nieuwsbrief is, kun je misschien de eerdere 110 nieuwsbrieven nog eens doorbladeren.

Tot over twee weken!