8 juni 2025

#112: Experts over de impact van Google’s AI-overzichten, Telegraaf-hoofdredacteur over innovaties op site en Reddit

Na een fijn weekend kamperen bij de boswachter in Drenthe verschijnt er deze week weer een nieuwe nieuwsbrief. Zelf was ik deze week bij Rijnmond en werkte ik andere klussen.

Ook zat ik vorige week in de uitzending van [[Nieuws van de Dag]] op [[SBS6]] om te praten over Meta en AI en stond ik SvdJ.nl te woord over Reddit (hieronder meer). Verder mocht ik voor mijn fijne opdrachtgever de RPO 5 vragen beantwoorden over wat me de afgelopen twee jaar is opgevallen bij de regionale omroepen.

Dan zijn jullie weer bij en kan ik door met de meest gestelde vraag van de afgelopen weken.

Hoe groot is de impact van Google’s AI-overzichten in Nederland?

Op het digitale vlak is de meest gestelde vraag van de afgelopen weken wat ik verwacht van de AI-overzichten die Google toont sinds eind mei. Waarschijnlijk is het je wel opgevallen als je Google gebruikt: Bovenaan veel zoekopdrachten geeft Google via AI antwoord op je vraag en toont het dus niet meer standaard 10 linkjes naar relevante pagina’s. En dus zullen ook minder mensen doorklikken naar jouw website. En dit heeft dus grote gevolgen voor het aantal bezoekers dat via Google naar jouw site gaat. En dit terwijl het verkeer via Google de laatste 5 jaar juist enorm is toegenomen. Sterker nog: Het aantal bezoekers via Facebook halveerde en de reden dat er nog steeds groei zat in het aantal bezoekers was volledig op het conto van Google te schrijven.

AI-overzichten lijken nog niet tot daling verkeer te leiden

De AI-overzichten worden al een aantal maanden in andere landen getoond, maar sinds twee weken dus ook in Nederland. Nu wordt het hier dus ook voelbaar. Ik krijg bij mijn opdrachtgevers veel data te zien en overal steeg het bereik via Google. Alleen kwam dat in veel gevallen door de enorme toename in verkeer via Google Discover en dat lijkt juist niet te veranderen. Dat wordt binnenkort ook uitgerold op laptop.

Digiday toonde in maart aan dat het verkeer naar nieuwssites een lichte daling ziet door AI Overviews, maar dit volledig gecompenseerd werd door Google Discover.

Wat zijn AI-overzichten?

AI-overzichten zijn antwoorden die Google zelf geeft op basis van een artikel. Dit gaat verder dan snippets die je al zag, omdat ze meerdere teksten combineren en zelf samenvatten. De

antwoorden van de AI-overzichten van Google zijn soms aantoonbaar onjuist. Dit biedt ook een kans voor uitgevers om wél de betrouwbare zoekmachine te zijn en meer een bestemmingspagina te worden voor lezers die betrouwbaar nieuws willen. Klein probleem: De zoekfunctie op veel sites is nog bedroevend slecht, wanneer een AI-robot deze zou overnemen is plots een archief doorzoekbaar dat zijn weerga niet kent. Hopelijk volgen media dus snel het voorbeeld uit onder andere Zweden. Ook heeft Google met alle grote uitgevers in Nederland een deal gesloten en is het gaan betalen voor het betalen van snippets. Er is dus compensatie voor eventueel verlies in advertentie-inkomsten. Zie ik het dan te rooskleurig in? Daarvoor raadpleegde ik 5 professionals die veel met SEO werken en vroeg hen naar hun mening.

5 Experts over de impact van AI-overzichten

Jeroen Stikkelorum is oprichter van SEO Brein, een community voor SEO-experts.

‘Het zal voornamelijk impact hebben op uitgevers en websites die alleen maar informatieve content schrijven. Is de content makkelijk te beantwoorden, dan zal het verkeer afnemen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je verkeer echt uit de zoekresultaten komt, deze met 34% zal afnemen. Dit komt vooral omdat de antwoorden al gegeven worden door AI en mensen niet meer door hoeven te klikken’

Piet Penninx is data-redacteur bij Omroep Gelderland en onderstreept het: ‘Aan de antwoorden zie je voorlopig dat het met name om informatieve content gaat. Websites die als doel hebben praktisch te informeren zullen naar alle waarschijnlijkheid de klappen vangen. Denk aan websites die antwoord geven op vragen als “hoe hard moet ik mijn banden oppompen”.

Rémon Hendriksen, eigenaar van bureau Internet Impact denkt dat meer sites geraakt worden: ‘Het heeft uiteraard impact voor sites die erg afhankelijk zijn van verkeer uit Google vanuit de klassieke ‘blauwe’ organische links. Deze zakken nog verder weg. Mensen hoeven niet meer door te klikken naar je website voor een antwoord. Dit zijn naast informatieve content sites, ook affiliate sites en nieuwssites zullen hier zeker de gevolgen van ondervinden.

Niels van Zetten is online marketeer bij het Reformatorisch Dagblad en denkt dat het voor alle sites gevolgen heeft: ‘Elke website heeft informatie die Google zelf kan beantwoorden met een AI Overview. Als ik bijvoorbeeld de vraag stel ‘wanneer krijg ik het RD’ staat het antwoord in een AI Overview. De vraag is: is het erg dat Google zelf al het antwoord geeft? Willen we verkeer naar onze website of willen we onze (potentiële) abonnee het juiste antwoord geven op zijn vraag?

Spannend voor media is: kan Google vragen over het nieuws in een AI Overview goed en correct beantwoorden? Want ze gaan het zeker proberen. Maar gebeurtenissen en situaties kunnen heel snel veranderen. Een antwoord kan dan helemaal fout zijn als Google een “oude” bron gebruikt. Ik maak me daar wel zorgen over. Gelukkig kan een AI Overview in ieder geval (nog) niet de “beleving” van een artikel vervangen en zijn er veel media met een sterk merk.

Ook hebben AI Overviews  gevolgen voor de advertentie-inkomsten van media, die vaak gebaseerd zijn op vertoningen. AI in het algemeen biedt kansen, maar ik zie AI Overviews vooral als een bedreiging.

Sophie Winkels (SEO-specialist nieuwsmerken bij DPG Media):’ De impact zal groot zijn, maar hoe groot dat weten we nog niet. Wat ik en mijn collega’s op dit moment zien is het volgende:

  • Google heeft van tevoren beloofd om bij nieuwsgerelateerde zoekopdrachten geen AI Overviews te tonen. Dat is maar gedeeltelijk waar. Wanneer er breaking nieuws is, zie je de nieuwssites netjes bovenaan staan in een Top Stories blok, zoals we gewend zijn. Na meerdere uren als het aantal nieuwe stukken afneemt, veranderen de zoekresultaten en komt AIO bovenaan te staan. Dit kan gevolgen hebben voor de stukken die dan gepubliceerd en gelezen worden: follow-ups, reconstructies en (sport)samenvattingen.Ook komen er nu berichten naar buiten dat Google wél met AI-samenvattingen aan het testen is in Discover.
  • Ook de meer tijdloze verhalen gaan verandering meemaken, met name servicestukken en verdiepende artikelen. Om bij dat soort artikelen uit te komen stond er al vaak een korte samenvatting boven in Google (bijvoorbeeld ‘wat te doen tegen wespen?’). Maar nu komt er boven die samenvatting ook nog een AI-antwoord, waardoor alle andere sites alleen nog maar lager komen te staan.
  • Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat AI Overviews vooral wordt getoond bij zoekopdrachten rondom gezondheid, technologie en wetenschap en veel minder voor nationaal nieuws, entertainment en sport. Het zullen dus vooral de sites en deelredacties die zich op die eerste paar onderwerpen focussen, die een verschil in kliks vanuit Google Search gaan zien.

Ik heb de experts nog drie vragen voorgelegd. Voor deze nieuwsbrief zijn de antwoorden te lang, maar wel zeer boeiend om te lezen! Dat kun je doen in dit artikel waarin je antwoord krijgt op de vragen:

  • Het meeste verkeer komt via Google Discover, dus is het wel zo erg?
  • Moeten sites hun koers aanpassen
  • Wat heeft dit voor gevolgen voor de veel gevraagde SEO-redacteuren?

Dus lees verder in dit artikel!

Telegraaf-hoofdredacteur Kamran Ullah over de nieuwe site en app

Dinsdagmorgen heel vroeg ging de nieuwe site en app van de Telegraaf live. Dat was achteraf vlak voordat Wilders aankondigde de stekker uit het kabinet te trekken. Dat is een groot risico, maar het is goed uitgepakt want de site hield stand en de reacties die ik las waren lovend. Ik vind de nieuwe site ook erg prettig in gebruik en om te zien. Ik vroeg hoofdredacteur Kamran Ullah of hij iets kon vertellen over de veranderingen: ‘Een zo optimaal mogelijke mobiele gebruikerservaring en een beter podium voor onze spraakmakende journalistiek, dat waren de uitgangspunten tijdens het proces om tot een volledig vernieuwde (mobiele) site en app te komen.

In het hele proces hebben we amper naar desktop gekeken. Het meeste bezoek komt via de smartphone, daarom is de volledige focus op ‘mobile’ geweest.

Oude nieuwssites hadden als uitgangspunt de redactie. In de hoofdnavigatie moest iedere deelredactie terugkomen. Lanceerden we podcasts dan zetten we een knop podcast neer, net als video. We zijn nu uitgegaan van onze bezoeker. Die wil luisteren of kijken. Het is maar een woord, maar geeft wel aan dat niet de redactie maar de bezoeker centraal staat. Zo komen bezoekers niet naar de site voor binnenland, maar voor misdaad of politiek. Niet voor buitenland, maar voor Donald Trump of de oorlog in Oekraïne. Niet voor sport, maar voor voetbal, Formule 1 of het Nederlands elftal. Deze verandering is voor iedereen even wennen.

Befaamde chocoladeletters nu ook online te gebruiken

De papieren voorpagina van De Telegraaf is een instituut. Online hebben we na 29 jaar nu ook de mogelijkheid om de befaamde chocoladeletters te gebruiken. Daarmee zijn we ook digitaal onderscheidend. Dit doen we met zogenaamde ‘custom images’, waarbij de thumbnail inclusief kop volledig zelf kan worden gemaakt. Op deze innovatie, die we bij andere Nederlandse nieuwssites nog niet zijn tegengekomen, ben ik het meest trots.’

De meeste regionale titels van Mediahuis, waaronder Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander en De Limburger, zijn al over op ‘Cue’ en hebben ook een nieuw design.

Waarom er nog maar weinig media op Reddit zitten

Één van de eerste websites die ik iedere dag bezoek is de Reddit /thenetherlands. Dit filtert voor mij snel verhalen die anderen de moeite waard vinden en/of op willen reageren. Erg handig omdat het uit alle beschikbare bronnen put en ik weet uit de data dat het verkeer vanuit Reddit toeneemt en ook richting het niveau van Instagram kan gaan. Toch is dat verkeer nu allemaal afhankelijk van anderen die jouw link delen. Dus waarom zou je er niet zelf actiever een rol gaan spelen? Dit onderwerp had ik al een tijdje op mijn lijstje staan, toen Niels Achtereekte mij belde of ik mee wilde werken aan een artikel van SvdJ.nl. Daarin kon ik zeggen dat het jammer is dat er nog geen goed Nederlands voorbeeld is van een mediapartij, maar interessanter is het om te lezen hoe onderzoeksplatform EUObserver hier wel actief is en ook het relatief jonge Woeste Grond er probeert interactie aan te gaan met lezers. Lees vooral dit artikel om meer te lezen over Reddit.

Andere kijk- en luistertips

  • Bijna alle noordelijke gemeenten overwegen te stoppen met X. In een artikel van Dagblad van het Noorden mocht ik dit duiden.
  • Een paar weken geleden las je dat ik twijfelde over Substack, maar ook 5 redenen vond om er niet actief te zijn. Deze week las ik nog een interessant blog van Isabella Roughol om het niet te doen: ‘Maak niet dezelfde fout als op andere platformen en bouw je huis niet op geleende grond.’ Zelf gebruik ik het voorlopig alleen om naar mijn nieuwsbrief te verwijzen, wel handig als je updates wilt om me hier te volgen.
  • De eerste maandcijfers van NOM Online op basis van een nieuwe methode zijn gepubliceerd. Met meer sites dan voorheen die gemeten worden. Bekijk hier de sites met het hoogste gemiddelde dagbereik mei 2025. Eerdere lijstjes die ik deelde gingen vooral over uniek maandbereik:

  • Spotify heeft de podcast van Dua Lipa gekocht en je kunt nu clips toevoegen aan Spotify Podcast. Meer te lezen in de nieuwsbrief van Stan Steeghs.
  • De populaire Man, Man, Man podcast stopt ermee na de shows in Ziggo Dome.
  • De podcast Media van Morgen van het SvdJ is terug van weggeweest. Nu o.a. met nieuwe afleveringen over strategie van Vers Beton en EenVandaag.
  • Talpa Media sluit een exclusieve salesdeal met Dag & Nacht Media en Tonny Media (Podimo). Ook sluit Podimo zich aan bij NMO en Audify.
  • Het is in deze nieuwsbrief vaak gegaan over de nauwe band tussen big tech en Trump. En dus de geo-politiek. De twee vrienden Musk (van X) en Trump maakten deze week openlijk enorme ruzie via X en Truth Social.
  • OpenAI heeft een reeks nieuwe functies uitgerold voor ChatGPT. Tijdens vergaderingen luistert de kunstmatige intelligentie mee, maakt live notulen van wat je zegt en kan deze vervolgens ook in Google Drive opslaan. Google Drive, Dropbox, SharePoint en OneDrive werken vanaf nu ook samen met ChatGPT. Daarmee kun je niet alleen nieuwe bestanden toevoegen, maar de AI-chatbot ook vooral gebruiken om de diensten te doorzoeken.
  • De Limburger gaat met video’s op social, drie nieuwe presentatoren, samenwerkingen met Limburgse influencers en door (jonge) journalisten op te leiden fors inzetten op video en social. Chef online Genaud Molin legt op de site hun plannen uit.

Onderwerpen altijd welkom

Deze nieuwsbrief gaat naar meer dan 1.525 mensen die vooral werken in media, communicatie en marketing. Ook werk ik veel met data-redacties, heb je input of wil je een keer meer weten over een onderwerp, dan vind ik het heel fijn als je me dat laat weten.

Deze nieuwsbrief is gratis en gelukkig willen veel mensen meewerken om elke week iets nieuws te brengen. Wil je deze nieuwsbrief steunen? Geef dan af en toe een like op mijn LinkedIn berichten of stuur deze nieuwsbrief door naar iemand die het mogelijk ook leuk vindt om te lezen.

Hier lees je alle 112 nieuwsbrieven nog eens terug.

Tot volgende week!