15 mei 2023

#16 Nieuwsbrief: Podcasts met hoofdredacteuren en leven van nieuwsbrieven

Deze week mocht ik bij een strategische sessie zijn van BDU Media bij Ede Stad om mee te denken over de digitale strategie. Woensdag gaf ik een presentatie bij een klantevent van Publistat waar veel woordvoerders van grote bedrijven aanwezig waren. Leuke dingen om mee bezig te zijn.

Support deze nieuwsbrief en schrijf je gratis in, zo ontvang je de nieuwsbrief iedere zondagochtend in je mail:

Podcasts met hoofdredacteuren

Verder luisterde ik naar twee boeiende podcasts met Nederlandse hoofdredacteuren. Pieter Zwart van Voetbal International was te gast bij FC Mediacircus. Een aflevering waarin hij de digitale transformatie van het weekblad bespreekt. Wat het betaalde VI Pro anders maakt dan de papieren versie en hoe er nu weer groei is in het aantal abonnees. Pieter vertelt hoe hij bij het blog Catenaccio leerde hoe je online, door een goede strategie veel mensen kunt bereiken en waardoor hij nu is doorgegroeid tot hoofdredacteur. Een luistertip, ook als je niet van voetbal houdt. Mocht je er geen genoeg van kunnen krijgen: Een paar jaar geleden sprak ik met Pieter over de rol die social media heeft gehad in zijn carrière.

Hart van Nederland

Als je van gesprekken over media houdt, dan is het gesprek tussen Bert Kok en Marc Veeningen van Hart van Nederland interessant om te luisteren. Marc is al al ruim vier jaar de hoofdredacteur van Hart van Nederland. Het nieuwsprogramma voor ‘de gewone man’ bereikte in februari de mijlpaal van tienduizend uitzendingen. In het verleden werd Hart van Nederland niet door iedereen serieus genomen, maar onder leiding van Marc Veeningen heeft het programma zich ontwikkeld tot een volwassen nieuwsplatform. In de podcast legt hij uit welke rol online, data en social media hierin spelen en hoe de samenwerking is met de radiostations van Talpa.

Boeiend is als hij vertelt waarom commerciële media niet zo vol in kunnen zetten op social media als publieke of regionale omroepen, zeker omdat ik hier in mijn commerciële verleden tegenaan liep. Als geboren Drent vertelt hij hoe journalisten binding met een groot deel van Nederland kunnen verliezen, ik vond ook deze podcast van begin tot einde leuk om te luisteren.

Leven van nieuwsbrief in Nederland

Deze week las ik een artikel van een paar weken geleden op Villamedia over journalist Jonas Kooyman. Hij had een contract bij een fijne krant (NRC), mocht over onderwerpen schrijven die hem goed liggen én hij had een zeer goed lopende nieuwsbrief en Instagramaccount – de Havermelkelite. Hij koos ervoor zijn baan op te zeggen en te gaan leven van zijn nieuwsbrief. Een moedige keuze en het bevestigt dat je met een eigen account en nieuwsbrief een goede business hebt.

Er zijn twee versies van de nieuwsbrief – eentje gratis, eentje betaald á 4,50 euro per maand. Inmiddels heeft Kooyman ruim 800 betalende abonnees, dus goed voor zo’n 3.600 euro bruto per maand. Verder kan hij via partnerships en advertenties nog een goed bedrijf bijverdienen, denk ik. In de podcast met Ben Smith waar ik vorige week aan refereerde klonk ook die boodschap. Ben verklaarde social traffic dood zal gaan en zei dat de toekomst nu ligt bij TikTok en nieuwsbrieven. Hier kunnen veel media nog wel een flinke stap zetten de komende tijd.

Andere lees- en kijktips van deze week

  • Google-chatbot Bard komt binnenkort uit in het Nederlands, zo zegt de zoekgigant op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O. De chatbot is in het Engels beschikbaar, maar is nog niet te gebruiken in Nederland en België. Dat deze techniek heel anders is dan het huidige Google dat je gewend bent zie je in ieder geval al heel goed in deze video. In podcast Hard Fork van The Verge was Google CEO Sundar Pichai een dag na de presentatie te gast. Hij noemt AI een platformverschuiving waar Google al zeven jaar aan werkt. Na de verschuiving naar computers, internet en smartphones is dit de volgende revolutie, maar dit meest diepgaande technologie waar de mensheid aan werkt.
  • Op The Verge krijg je halverwege artikelen trouwens deze slide te zien. Hierbij krijg je a la Stories om de 5 seconden een ander uitgelicht verhaal te zien in video met de optie om hele verhaal te lezen via de ‘read more’ knop. Met aan advertentie na het vijfde artikel. Erg goed gedaan vind ik (check het zelf in dit artikel)
  • Volgens hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en mede-eigenaar van Innovation Origins Bart Brouwers zou de journalistiek zich wat consequenter en gestructureerder op AI moeten gaan storten. In zijn betoog geeft hij ook aan wat journalisten nu al zouden kunnen doen met de techniek.
  • Zes weken geleden kon je in de nieuwsbrief lezen hoe New York Times een speciale nieuwsbrief had over kunstmatige intelligentie (AI). Deze week herhaalde de Volkskrant dit in Nederland. Op 5 opeenvolgende dagen bracht de Volkskrant in kaart op welke terreinen AI grote invloed heeft. Opvallend is dat bij alle artikelen een woord als ‘gevaar’, ‘monster’, ‘doemt’, ‘nepnieuws’ of ‘vrezen voor’ creativiteit of baan in de kop staat.
  • NRC maakte techjournalist Stijn Bronzwaer op de economieredactie vrij om zich voornamelijk te kunnen storten op AI en de impact die dat heeft op ons leven. ‘Wij gaan een wereld tegemoet waarin we worden overspoeld door nieuwswebsites die door AI zijn gegenereerd.’ Deze week verscheen een verslag uit Silicon Valley. Deze regio staat weer op de kaart als belangrijkste techregio in de wereld door AI ‘It’s out of control. Als je liever luistert dan leest, in NRC Vandaag ging het hier ook over.  
  • Linda Yaccarino wordt de nieuwe CEO van Twitter. Dat heeft de huidige CEO en eigenaar Elon Musk bevestigd op Twitter. Yaccarino is hoofd van de reclameafdeling van het Amerikaanse mediaconcern NBCUniversal en zal zich bij Twitter voornamelijk concentreren op de zakelijke kant. Musk blijft zelf voorzitter van het bestuur van Twitter en blijft verantwoordelijk voor het productontwerp en de technologie.
  • Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman gaan in juni vier weken lang Vandaag Inside vervangen op SBS. Een jaar lang investeren in podcast Weer een Dag levert dus nieuwe kansen op.
  • Twitter-alternatief Bluesky, opgericht door Twitter-oprichter Jack Dorsey, wint snel aan populariteit. Afgelopen maand nam het aantal downloads van de app met 606 procent toe. Op dit moment is er een wachtlijst voor toegang, inschrijven kan hier. BlueSky lijkt op het eerste gezicht als twee druppels water op Twitter. Voordeel is dat het decentraal werkt en je veel meer invloed hebt op het algoritme.

Abonnees lezen al op zondag

Wil je deze nieuwsbrief lekker lezen bij het ontbijt op zondagochtend? Schrijf je dan in voor deze nieuwsbrief. Vanaf deze maand is deze namelijk pas op maandag openbaar voor de rest van de lezers. Inschrijven kan via hieronder:

Wil je deze gratis nieuwsbrief supporten, wijs iemand die dit ook interessant kan vinden dan eens op het bestaan via deze link

Thanks en tot volgende week!