
Oeps, vorige week las je in deze nieuwsbrief dat het vaderdag was. Maar dat was een week te vroeg. Foutje, sorry! Ik was al best teleurgesteld dat ik geen ontbijtje op bed had gekregen hier thuis, tot Dennis Jansen appte dat het pas vandaag vaderdag is. De eerste rectificatie ooit in de nieuwsbrief is daarom bij deze een feit. Mea culpa.
Ontvang deze nieuwsbrief gratis op zondagochtend al in je inbox:
Deze week waren Hanneke en ik alweer 10 jaar getrouwd. Volgend weekend gaan we met de kids naar Texel om dat te vieren. Verder bereidde ik vooral presentaties, trainingen en rapporten voor die de laatste weken voor de zomervakantie op de planning staan. Vrijdagochtend schoof ik aan bij Carl-Johan de Zwart in het mediaforum van radio 1 met Mireille van Ark van RTL Nieuws. De aflevering is hier terug te luisteren. Als mediamoment koos ik voor het nieuwe seizoen van Black Mirror en we spraken er onder andere ook wat een droombaan het is om met nieuws te werken, maar hoe fijn het ook even is om daar nu iets meer afstand van te nemen. Verder deze week in het nieuws:
Primeur: Online belangrijker dan TV
Deze week verscheen het Digital News Report 2023 van het Commissariaat voor de Media voor het zesde jaar op rij. Dit rapport geeft de laatste stand van zaken weer op het gebied van het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuwsmedia in Nederland.
De belangrijkste conclusies: De groep Nederlanders die zich dagelijks of vaker op de hoogte stelt van de belangrijkste gebeurtenissen is nog steeds groot met 84%. Met name jongeren gebruiken vaker sociale media als voornaamste bron voor nieuws. Interesse in nieuws staat – na een piek tijdens de coronapandemie – wel onder druk. De traditionele media zoals print en tv hebben ingeleverd: in 2023 wordt voor het eerst meer gebruik gemaakt van online media voor nieuws dan van tv.
Een andere opvallende trend: Nederlanders geven aan vooral nieuws te willen lezen en luisteren, het aantal mensen dat nieuws online wil kijken is sterk afgenomen sinds 2020.
Hier een aantal interessante statistieken uit het onderzoek, dat hier in het geheel te lezen is.






Wanneer scoor je een hit?

Ok toegegeven: ik kan ook geen hit opnoemen van Burna Boy. En het klopt ook dat hij niet in de Top 40 heeft gestaan. Maar hij speelt wel GelreDome vol, zijn grootste hit is 274 miljoen keer gestreamd op Spotify en hij heeft 15 miljoen volgers op TikTok. Vanuit de bril van de gemiddelde 40-plusser is het een goed en genuanceerd stukje servicejournalistiek, maar je ziet hierboven ook hoe een DJ van FunX naar de opmerking ‘scoorde nog nooit een hit’ kijkt. Want wat is tegenwoordig de definitie van een hit en klopt die nog wel? Stukje denkvoer voor de zondagochtend.
Beste tijd voor een nieuwsbrief

New York Times experimenteert veel met personalisatie en ook met nieuwsbrieven. Ze testen allerlei tijdstippen om te zien wanneer deze het best gelezen worden. Iemand heeft zich als experiment een jaar lang op alle nieuwsbrieven van New York Times ingeschreven, om te zien hoe laat hij deze in Europa zou ontvangen. Daaruit maakte hij de bovenstaande grafiek. Daarmee zou je kunnen stellen dat volgens onderzoek van de New York Times het beste tijdstip om een nieuwsbrief te versturen 12:00 uur is. Ik merk bij opdrachtgevers dat hier verschillende theorieën over zijn, zelf zou ik blind varen op deze data van NY Times.
Overigens heb ik deze afbeelding opgeslagen en kan ik nergens de originele bron vinden (ook niet via reverse search). Dit is heel erg slordig, maar ik wilde deze toch met jullie delen en zal later credits toevoegen als ik deze weer heb gevonden.
Andere lees- en kijktips van deze week
De aandacht die in Nederlandse media nu al uit gaat naar de Amerikaanse verkiezingen die pas eind 2024 plaatsvinden is buiten proportioneel. Ik ben het helemaal eens met deze column van Kitty Herweijer in de Telegraaf: ‘Niemand die zich in de media nog lijkt af te vragen of deze extreem gedetailleerde informatie eigenlijk wel relevant is voor ons. Als er verkiezingen zijn in belangrijkere landen voor Nederland, zoals Duitsland of Frankrijk, moeten artikelen erover ondertussen met een zoeklicht worden gezocht.’
– Amerika is wel een voorbeeld waarin je kunt zien hoe thema’s als fake news over komen waaien. Het is bijna simpel hoe die tactiek 1 op 1 wordt overgenomen en dit in Nederland ook voet aan de aarde heeft gekregen. De nieuwste trend is trans-haat en in dat kader is het interessant, Marieke Kuypers op Twitter te volgen. Nederlandse media besteden er steeds meer aandacht aan en zo zie je dat ook het thema ‘trans’ op de agenda wordt gezet en uiteindelijk deze conservatieve boodschap een negatief effect heeft op hoe er naar bijvoorbeeld de LHBT’ers wordt gekeken. Op haar tijdlijn zie je diverse voorbeelden hoe dubieuze bronnen worden opgevoerd door betrouwbare Nederlandse media.
– Journalistenvakbond NVJ veroordeelt de nieuwe ‘charity fee’ die journalisten en fotografen voortaan moeten betalen als zij het festival Lowlands willen verslaan. Concertorganisator MOJO vraagt media die zich accrediteren om 10 euro per persoon te betalen in ruil voor toegang tot het festivalterrein. Het geld gaat volgens MOJO naar goede doelen waar het festival mee samenwerkt. Wie niet betaalt, mag het terrein niet op en kan dus geen verslag doen van Lowlands 2023.
– Bild Plus bestaat 10 jaar. Dit was een van de eerste succesvolle abonnementsmodellen in Europa voor nieuwsmedia en inmiddels hebben ze 670.000 betalende abonnees. Natuurlijk is het ook interessant om de prijzen te vergelijken: ze hebben nu actietarief voor 20 euro per jaar, maar vragen normaal 80 euro (1,53 euro per week) voor een jaar.
– Reddit houdt ondanks aanhoudende protesten voet bij stuk: de regels voor apps van derden worden niet teruggedraaid. Ook komt er een systeem om moderatoren weg te stemmen. Reddit-topman Steve Huffman blijft lijnrecht tegenover de populairste gebruikers en moderatoren van zijn platform staan. Begin deze week gingen duizenden zogenoemde subreddits op zwart.
– NRC bracht deze week haar vijfde restaurantgids uit. Het bevat tien restaurants en eethuizen in Rotterdam waar je voor ongeveer 60 euro met z’n tweeën leuk en goed kunt eten. Op LinkedIn las ik dat coordinator David Haakman stelt dat deze gidsen ‘hartstikke goed gelezen worden.’ Door een aantal recensies als gids te brengen bundel je content.
– Hart van Nederland publiceerde deze week haar eerste explainervideo onder de noemen ‘Hart van Nederland legt uit’, bekijk de video hier.
– In zijn afscheidscolumn op NU.nl stelt vertrekkend hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman een aantal interessante dingen. De quote die mij het meest aansprak: ‘Toen ik in de zomer van 2013 hoofdredacteur van NU.nl werd, waren we al de snelste nieuwssite van Nederland. Maar dat was ook omdat de rest gewoon heel erg langzaam was.’
Groet van de eindredacteur
Tenslotte nog een tip hoe je ChatGPT kan vragen je te helpen: ‘controleer de tekst op spelfouten.’ Bij de tekst hierboven was dit het antwoord en dus een krul van de meester voor mij 🙂
Deel de nieuwsbrief
Het is leuk om te merken dat de nieuwsbrief gelezen wordt. Op de maillijst staan mensen die bij allerlei media en organisaties werken. Lees je dit en heb je een keer input met eigen nieuws of iets dat je opvalt: mail het vooral!
Wil je deze nieuwsbrief onder de aandacht brengen bij iemand die dit misschien ook leuk vindt? Laat hen dan inschrijven via deze link of direct hieronder:
Thanks en tot de volgende!