3 juli 2023

#23: Bundelen tv-tips, viral op TikTok en A/B-tests voor foto’s

Na een heerlijk weekend op Texel was het een drukke, maar erg leuke werkweek. Maandag rondde ik een opdracht bij Omroep Brabant af, dinsdag gaf ik bij Omroep Zeeland een presentatie over de kansen op social media en met name via TikTok. Donderdag gaf ik een workshop over Google Analytics 4 bij ProMedia in Rotterdam, actiefoto zie je hierboven. Sinds 1 juli werkt de oude (Universal) analytics niet meer, controleer maandag goed of je alle data nog binnen krijgt.

Deze nieuwsbrief is gratis, je ontvangt deze al op zondagochtend terwijl deze pas maandag online te lezen is. Dus schrijf je nu net als 400 anderen in:

Laatste voorpagina in print

De Wiener Zeitung, een van de oudste kranten ter wereld, stapt volledig over naar digitaal en maakte vrijdag haar laatste krant. Hierboven zie je hoe die voorpagina er uit ziet. Na een ingrijpende reorganisatie zal de krant geen papieren editie meer uitgeven en zal het zich ook niet meer richten op dagelijkse actualiteiten zoals sportverslaggeving, weerberichten of tv-gidsen. In plaats daarvan zal de focus liggen op ‘onafhankelijke en kritische kwaliteitsjournalistiek​’. Ze gaan ook verder met een wekelijkse podcast, maandelijkse korte documentaires en platformen zoals TikTok (al begonnen ze zaterdag pas), Instagram en YouTube Shorts.

TV-tips Angela de Jong verzameld

Op Instagram zag ik bij de AD Media Podcast dat NPO Start een aparte pagina heeft gemaakt waar alle tv-tips van Angela de Jong zijn verzameld. In de podcast geeft ze wekelijks een kijktip en nu hoef je deze niet meer te zoeken, maar zijn ze gebundeld op deze plek. Dit is voor mij het type servicejournalistiek dat ik nodig heb. Door jonge kinderen en werk gun ik mezelf zelden een moment om een serie te kijken, als ik dan op eens iets wil kijken verdwaal ik vaak in het aanbod. Dat heb ik inmiddels getackeld door iedere tip op te slaan via tools Todoist en Obsidian, maar niet iedereen is zo’n nerd natuurlijk.

Op AD.nl hebben we in het verleden ook geprobeerd dit soort tijdloze reviews te bundelen. Via dit overzicht kun je per platform alle recensies voor series teruglezen inclusief het aantal gegeven sterren. Omdat er een enorm groot aanbod is op de site, trekt een artikel vaak op 1 moment veel lezers en is het daarna niet meer te vinden. Door te werken met dossiers als dit, wordt het ook na de publicatie nog eens gelezen. Dus hoewel zo’n overzicht op NPO Start eigenlijk enorm simpel is en de vermelding niet waard, zie je het zo weinig dat het toch opvalt als het wel gebeurt.

Ook is het bij een recensent zo dat de kans groter is dat diegene niet precies jouw smaak heeft dan wel, dus dan is het fijn dat je tips kunt filteren op de afzender. Van sommige mensen weet je direct dat je een tip wilt gaan kijken.

Dit doet me er ook aan herinneren dat ik richting zomervakantie alle tips die ik tot nu toe gegeven heb in de nieuwsbrieven en nog steeds actueel zijn nog eens wil bundelen op onderwerp. Zo krijg je een overzicht met bijvoorbeeld podcasttips op interessegebied die je zwarte zaterdag in de file net iets leuker maken.

Volgers onbelangrijk op TikTok


De afgelopen weken heb ik opdrachten gedaan bij meerdere regionale omroepen. Zo verdiepte ik me afgelopen weken ook in TikTok en daar zijn bijna alle omroepen actief. Anders dan bij alle andere platformen is het aantal volgers totaal niet belangrijk om veel views te krijgen op video’s. Het draait veel minder om accounts die je zelf volgt, het algoritme is zo goed dat ze ook bij een klein aantal volgers snel herkennen welke video’s het goed doen. Zo zie je dat Omroep Zeeland deze week zomaar 145.000 views haalt op een video over plastic bakjes.

Het is ook interessant de lijst van 30 grootste Europese media op TikTok te bekijken bij TheFix. Alleen ESPN Nederland staat hier uit ons land bij met 1,5 miljoen volgers (bekijk hier de Nederlandse top 10). Daar zie je dat media zonder krant of tv-station en die zich puur richten op TikTok, zoals het Spaanse @ac2ality en het Franse @Brut bij de 5 grootste van Europa horen. Zij snappen heel goed wat wel en niet werkt op TikTok. Inmiddels heb ik best veel voorbeelden verzameld van nieuwsmedia op TikTok, mocht je een keer een inspiratiesessie willen voor collega’s stuur me dan zeker een berichtje.

Andere lees- en kijktips van deze week

  • Midjourney 5.2 kwam deze week uit. Dit is een AI-tool waarin je tekst kunt omzetten naar een afbeelding. Bovenaan nieuwsbrief #11 zag je een foto die ik daar gemaakt had. De nieuwe versie kent een prachtige zoom-functie en in deze video van 8 minuten wordt je helemaal bijgepraat wat er nieuw is en waarom deze versie weer heel veel beter is dan de vorige.
  • Het is een trend die je overal ziet en waar NU.nl nu ook mee gaat beginnen: Goed nieuws verzamelen op de site. Volgens Jonas Timmer op LinkedIn is er veel getest en kun je hierdoor je bezoek aan de site met een positief gevoel afsluiten en heeft dit geleid tot meer gelezen artikelen per gebruiker.
  • YouTube gaat beginnen met het A/B testen van thumbnails (dat zijn afbeeldingen). Op dit moment in een eerste fase met enkele makers, maar het doel van de test is natuurlijk dit aan te kunnen bieden bij iedereen. Al jaren zijn redacties gewend dat ze koppen kunnen testen op de site. Via Facebook kan dit gratis en de meeste Nederlandse media doen dit via betaalde tools zoals SmartOcto. Hoewel er al jaren over gesproken wordt, kun je in de meeste tools de afbeelding nog niet A/B-testen. Dit is jammer, want een afbeelding en een kop zijn beide erg belangrijk om mensen een artikel te laten lezen of kijken. Het Amerikaanse Chartbeat kan dit al wel en YouTube gaat er dus ook een begin mee maken. Het zou een mooie toevoeging worden aan de gereedschapskist voor redacties als de optie voor deze test er ook bij gaat komen.
  • YouTube gaat mensen die adblockers blijven gebruiken na het kijken van drie video’s blokkeren. Ze kunnen dan pas weer video’s bekijken op de dienst als ze hun adblocker uitschakelen.
  • Komende week wordt spannend voor commerciële radiozenders. Voor het eerst in 20 jaar worden de frequenties geveild. Er is veel interesse en er zijn maar 9 plekken om op te bieden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bepaalde zenders niet meer landelijk te horen gaan zijn en er nieuwe zenders bij gaan komen. Ook kan het zomaar zijn dat BNR Nieuwsradio de licentie voor nieuwsstation gaat verliezen aan een andere partij. In dit artikel van het FD kun je er meer over lezen en in deze podcast hoor je hoe er vanuit mediabureau Group M naar gekeken wordt, met Erik de Zwart als gast. Mijn oud-collega Mark den Blanken volgt dit dossier al jaren, dus om op de hoogte te blijven zou ik hem volgen.
  • Heb je zin in een stukje filosofie op zondagmorgen? Bas Heijne schreef een artikel over puberjongers die gespierd willen worden. Dit komt uiteraard onder andere door social media. ‘Onzekerheid is een groeimarkt. Dat is de paradox: hoe meer je jezelf autonoom waant, des te afhankelijker je wordt van rattenvangers die je van je kwetsbaarheid zeggen te kunnen verlossen.’

Dank voor het lezen!

Leuk dat je weer tot hier bent gekomen bij het lezen. Deze nieuwsbrief is gratis en abonnees ontvangen deze al op zondagmorgen, anderen kunnen deze pas maandag lezen. Dus schrijf je nu gratis in:

Thanks en tot de volgende!