14 augustus 2023

29: Nederlands Twittergebruik halveert, media op BlueSky en hergebruik van artikelen 

In deze nieuwsbrief ontvang je wekelijks opvallende zaken op het snijvlak van marketing, data en (online) media. Iedere zondag gratis in je mail? Schrijf je in:

Drie weken aan het Lago Maggiore zijn voorbij. We hadden het niet beter kunnen treffen. Perfect weer en de keuze uit een zwembad, een meer en een beek in de buurt. En vrienden met kinderen in dezelfde leeftijd op dezelfde camping. Als je mij volgt op social media, zul je daar bijzonder weinig van tegenkomen. Vooral van onze kinderen deel ik bewust erg weinig. Ruim vijf jaar geleden waren Hanneke en ik te gast in de podcast ‘Ik ken iemand die’ waarin we uitleggen waarom dat is. Neemt niet weg dat het ook zonder social media een heerlijke vakantie was. Maar toch, vooral op Instagram ben ik veel te weinig actief. In het najaar wil ik daar meer werkgerelateerde nieuwtjes gaan delen.

Twexit onderbouwd met cijfers

Twee weken geleden schreef ik in deze nieuwsbrief dat er steeds meer interactie is te zien op mijn eigen tijdlijn van alternatieven voor Twitter. Vooral op BlueSky is het aantal volgers snel gestegen en worden veel berichten geplaatst. Op Twitter werd er een kritische kanttekening geplaatst over mijn onderbouwing. Die is natuurlijk altijd welkom en daarom deel ik bovenstaand bericht van @Adrianus op BlueSky (Twopcharts op Twitter). Hij brengt al jaren prachtige statistieken over social media, en vooral Twitter. Uit een steekproef blijkt dat er op dagbasis ruim 43% minder Nederlandse Twitteraars actief waren op 2 augustus dan eind maart en het was zelfs een ruime halvering ten opzichte van een jaar geleden.

Nederlandse media op BlueSky?

Op BlueSky zijn momenteel iets meer dan 1.000 Nederlandse account herkend, dus veel mensen zijn er nog niet, maar dat komt ook omdat de app invite-only is. The Washington Post is er al actief en het is mogelijk om een RSS-feed te koppelen zodat automatisch berichten worden doorgeplaatst. Ik zie nog geen Nederlandse media actief op BlueSky. Als je ooit op een congres wilt kunnen zeggen dat je een van de eersten was, raad ik je aan deze week actie te ondernemen. Ik heb een invite als deze ook echt binnen een week actief gebruik gaat worden. Overigens heeft iemand al een feed van NU.nl gekoppeld, deze is gratis over te nemen:

Update na publicatie van het artikel: Er blijken al een aantal Nederlandse media actief. Mocht je er meer kennen, mail me dan zeker even! En dank aan @Plankie.

Hergebruik artikelen in het weekend

Op nieuwssites worden artikelen over het algemeen maar op 1 moment prominent gebracht. Dat is ook logisch, omdat er veel aanbod is. Toch is het soms jammer voor een artikel waar veel tijd en aandacht in is gestopt. Op de camping zat ik The Verge te lezen en zag ik hoe deze site een artikel in het weekend opnieuw onder de aandacht bracht. Op die site kan namelijk context worden toegevoegd, zo kun je ook uitleggen waarom je dit artikel alsnog moet lezen: ‘earlier this week David Pierce published this great piece.. If you haven’t read it yet you should give it a go this morning. It’s a great way to start your Saturday.
Op de meeste nieuwssites kun je alleen iets veranderen aan de foto en de kop, dus is het moeilijk om uit te leggen waarom je dit ‘oude’ artikel weer brengt. Maar met deze context zat ik het onder de luifel toch even te lezen 🙂

En voor mij als lezer vond ik dit ook een prettige service. The Verge is eigendom van Vox Media en dus niet van New York Times, maar toch delen ze in het weekend leestips van andere sites. Niet alleen erg sympathiek, maar ook een fijne service voor mij als lezer op de camping. Zo weet ik namelijk dat ik niet naar andere sites hoef te gaan, maar dat The Verge voor mij de beste artikelen selecteert.

Andere kijk- en luistertips

  • Vanaf nu is het mogelijk om je scherm te delen via WhatsApp. Dat is handig als je bijvoorbeeld iets wil laten zien of uitleggen op je smartphone, terwijl de ander meekijkt. De functie zie je verschijnen als je een videogesprek start.
  • Een medewerker van het Franciscus Gasthuis en Vlietland-ziekenhuis in Rotterdam is geschorst na het lekken van gegevens van influencer Selma Omari. De medewerker bevestigde in een Facebookgroep dat Omari was bevallen van een dochter, een paar dagen voordat de influencer het zelf deelde op Instagram.
  • Albert Heijn biedt klanten vanaf deze zomer de mogelijkheid om de bekende Bonusfolder te ontvangen via WhatsApp. Daarmee is Albert Heijn de eerste supermarkt in Nederland die de wekelijkse aanbiedingen via WhatsApp verspreidt.

Via WhatsApp Business Manager kun je naar 256 apparaten tegelijk een bericht sturen. Voor veel toepassingen is dit al een mooi aantal, wil je zoals Albert Heijn naar meer mensen berichten gaan sturen moet je toegang hebben tot de API van WhatsApp.

  • Een leestip op Villamedia: Werken in Amsterdam en wonen in Groningen? Kan gewoon, bewijst Jasper Been. Twee keer per week spoort hij vanuit Groningen naar Amsterdam om z’n collega’s bij het FD in levenden lijve te zien. ‘Ik kan nergens zo geconcentreerd werken als in de trein.’ Boeiend ook omdat veel redacties graag heel Nederland willen representeren, maar hoe ga je dan om met mensen die meer dan een uur moeten reizen?
  • In de wereld van kunst speelt Instagram een steeds grotere rol: kunstenaars als Gab Bois en Sarah Bahbah maken indruk met hun innovatieve benadering. Deze digitale verschuiving biedt een nieuw perspectief op hoe we kunst ontdekken en waarderen, zo staat in een artikel op NRC.nl.
  • Na een aantal moeilijke kwartalen zitten de reclame-inkomsten van techreuzen Google en Meta weer in de lift, maar ze hebben zoveel nieuwe advertentiemogelijkheden geïntroduceerd dat de prijzen per advertentie dalen.

Welkom nieuwe volgers

Afgelopen week kwamen er veel nieuwe abonnees bij! Ik heb geen idee via welke route, maar het is hartstikke motiverend in ieder geval. De teller is voorbij de 450 en gaat nu richting de 500 abonnees.

Zijn er mensen voor wie dit ook interessant kan zijn: Hier is de link waar mensen zich kunnen inschrijven of direct hieronder:

Dank je wel en een fijne week vanuit Utrecht!