Een week thuis waarin ik vooral zes verschillende trainingen en presentaties voor volgende week heb voorbereid is achter de rug. Volgende week weer lekker naar buiten! Dit is wat deze week op viel in de media.
Wil je deze nieuwsbrief op zondagochtend gratis in je mail? Schrijf je in!
Eindelijk: Ook afbeeldingen te A/B-testen
Meer dan de helft van alle bezoekers op een nieuwswebsite komt niet rechtstreeks naar een homepage voor nieuws. De meerderheid komt namelijk via een omweg zoals Google of Facebook binnen om een artikel te lezen.
Lezers bepalen dus op basis van een foto en een kop of ze geïnteresseerd zijn in een artikel. Of je er als journalist nu een half jaar onderzoek naar hebt gedaan of dat je een kort ANP-bericht in 10 minuten doorplaatst: Dat is vaak totaal niet te zien.
Dat maakt ook dat de kop van een artikel het meest onderschatte werk is voor een journalist. Sinds ik in 2016 de redactievloer van het AD op liep was het mogelijk om een kop te testen. Dat betekent dat je meerdere koppen kunt invoeren en bezoekers van de site deze verschillende koppen ziet. Op basis van het aantal mensen dat vervolgens klikt, kun je in een kwartier een representatieve A/B-test uitvoeren en in veel gevallen zorgt een andere kop voor meer dan 20% (of soms nog veel meer) lezers op exact hetzelfde artikel. Als een journalist in schaarse tijd zou moeten kiezen of hij of zij een extra artikel schrijft of even nadenkt over een goede kop, zou ik het laatste kiezen. Volgende week geef ik een training over koppen bij een communicatieafdeling van een groot bedrijf dat veel artikelen publiceert. Het beperkt zich dan ook zeker niet alleen tot nieuwsredacties.
Het gaat op redacties nooit over het testen van foto’s bij artikelen, simpelweg omdat dat nog niet kon. 90% van de Nederlandse redacties werken inmiddels met smartocto, een Nederlandse techbedrijf uit Nijmegen en zij hadden die testmogelijkheid niet. Bij de Amerikaanse concurrent Chartbeat was dit al wel mogelijk. En nu kan het dus ook in smartocto, want het bedrijf kondigt nu aan dat ook afbeeldingen te A/B-testen zijn. En dit betekent dat je veel meer verschillende en uiteindelijk betere afbeeldingen zult zien bij een foto. Ik ben benieuwd of de impact van een afbeelding net zo groot is als van een kop. Als het zo is, dan is het een ingrijpende verandering die jaren geleden al bovenaan mijn verlanglijstje stond.
Ik vroeg mijn oud-collega Stefan ten Teije die inmiddels bij SmartOcto werkt of hij er iets meer over kon vertellen: ‘Op nadrukkelijk verzoek van DPG Media hebben we het mogelijk gemaakt om foto’s te testen. Redacties kunnen verschillende foto’s bij een artikel op de homepage of andere pagina’s tonen aan een deel van hun website-/appbezoekers, waarna smartocto berekent welke het beste klikt. Om clickbait te voorkomen, telt mee dat bezoekers het artikel daadwerkelijk lezen (loyalty-rate). De populairste foto, in combinatie met de best scorende kop en teaser, overschrijft na een korte testperiode de varianten. A/B-testen van koppen is zeer succesvol. In een recent data-onderzoek (Juli 2023) bij 9.000 artikelen en 57 titels die met smartocto koppen testen, blijkt dat de winnende koppen gemiddeld 19,3 procent meer kliks opleveren dan de originele (inclusief gevallen waarbij de originele kop blijft staan). Journalistieke titels die consequent A/B testen, verbeteren de kwaliteit en prestaties van hun site. Zie de homepage als een winkelstraat waarin alle etalages mooier worden gemaakt, zodat je beter ziet wat er in die winkels wordt aangeboden.’
De functionaliteit kost wel een extra bedrag en is dus niet voor iedereen direct te gebruiken: ‘De prijs is afhankelijk van het aantal bezoekers van een site en het aantal keer dat een foto wordt getest, aangezien dat iets doet met dataverbruik.’
Interessante ontwikkeling waar je ongetwijfeld meer over zal gaan lezen in deze nieuwsbrief. Heb je ermee getest en wil je ervaring delen? Laat het me weten!
Facebook en Instagram moeten stoppen met persoonlijke advertenties
Groot nieuws deze week: Meta mag jouw gegevens niet meer gebruiken om je op Facebook en Instagram persoonlijke advertenties te tonen. Volgens het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) overtreedt Facebooks moederbedrijf de privacywet door persoonsgegevens voor commerciële doeleinden te verwerken. In dit artikel van NU.nl wordt goed uitgelegd waarom dit verbod een grote klap is voor Meta: ‘Het socialemediabedrijf verdient veel geld aan gerichte advertenties, juist doordat het bedrijf ze zo goed kan personaliseren. Daardoor hebben de advertenties ook veel waarde voor adverteerders’
Het is mij nog niet helemaal duidelijk welk type advertenties nu nog wel mogen, maar aangezien Meta een hele grote speler op de advertentiemarkt is, zullen landelijke media veel kansen zien door dit besluit. Het was natuurlijk heel fijn dat je ‘iedereen tussen de 18 en 30 uit de stad X’ een advertentie kon laten zien voor weinig geld. Nu dit niet meer kan over twee weken gaat dit natuurlijk enorm veel impact hebben. Het maakt lokaal adverteren aantrekkelijker. En dit heeft ook effect op marketeers.
Digital Marketeer Vincent Visser van Linksom Marketing reageert: ‘Dit zou huge zijn, het is bijna al hun omzet. Ik kan mij niet voorstellen dat Meta dit zomaar laat gebeuren. Ik vermoed dat als dit allemaal echt doorgaat, het verplicht wordt om gegevens als woonadres, leeftijd etc te geven om nog Meta producten te gebruiken.
Mijn meest effectieve campagnes zijn op basis van ‘look a like doelgroepen’ namelijk. Dat betekent dat je Meta laat bepalen (op basis van hun eigen datapunten) wie je doelgroep is. Dat kan alleen hiermee. Zou voor mijn campagnes heel veel impact hebben als Meta dit niet meer kan.’
Twee dagen voor de maatregel van de EDPB kondigde Meta nog een advertentievrij abonnement aan voor 10 euro per maand.
Tekst naar video is er nu ook (en het werkt goed)
Deze week kreeg de app Runway een enorme update. Met deze tool kun je nu foto’s tot leven brengen in video. Je kunt met een gratis account zelf heel eenvoudig vragen om een tekst om te zetten in video. Of je kunt zelf een foto uploaden en via een prompt vragen wat de afbeelding moet gaan doen. Waanzinnige techniek, hier zie je een paar voorbeelden van de tool zelf zien en hier laat ik de foto die je hierboven ziet tot leven komen. Allemaal gratis. In nieuwsbrief #11 viel ik bijna van mijn stoel toen ik de afbeelding hierboven kon maken. Slechts 30 weken later kan ik die afbeelding nu veranderen in een video. Wat een tijden. Wat een tijden 🙂
Wat willen mensen lezen bij een storm?
Deze week trok er weer een storm over Nederland. Alle nieuwsmedia zullen er artikelen over hebben gebracht. Naast alle liveblogs zie je aan het ‘meest gelezen’ lijstje op een website heel duidelijk terug wat mensen echt willen weten over de storm. Bij NU.nl vind je het antwoord op #1: Hoe laat is de storm bij jou? Zo trekt storm Ciaran over het land.
Andere kijk- en luistertips
- Twee weken geleden las je hier nog dat Amazon Prime met 2,99 EUR per maand in Nederland het goedkoopst is van heel Europa. En jawel, nu gaat vanaf 12 december de prijs naar 4,99 EUR, een stijging van liefst 66%.
- De NOS zendt dit seizoen de Champions League vrouwen live uit. Het gaat om de duels van Ajax, de eerste Nederlandse deelnemer in de groepsfase van de Champions League, en wedstrijden in de kwartfinales, de halve finales en de finale van het toernooi.
- The Beatles hebben een nieuwe single, gemaakt in hun originele samenstelling. En dankzij AI.
- Drieduizend jongeren en hun ouders in Heerlen-Noord (maximaal 10.000 inwoners) krijgen de komende vier jaar kosteloos toegang tot de digitale variant van De Limburger
- De hit bij de bakker op dit moment: de crompouce. Zonder TikTok was deze hype er niet geweest. Voor iedere regionale nieuwssite is het natuurlijk leuk even bij de bakker te kijken. AD maakte een artikel hoe zo’n hype kan ontstaan: ‘Door die filmpjes denk je dat iedereen ze aan het eten is. TikTok-expert Joey Scheufler zegt hierover: ‘Tiktok is één grote kopieermachine, iedereen doet elkaar na, maak daar gebruik van en kopieer je eigen content voor sneller succes.’ Bij veel plaatsnamen was deze week ‘crompouce’ te vinden in de top-5 zoekopdrachten van Google Trends.
- OpenAI heeft ChatGPT Plus naar het zich laat aanzien een update gegeven, waardoor het pdf’s kan analyseren. Ook zitten alle tools nu ingebouwd, waardoor klanten niet meer hoeven te wisselen in de interface om een tool te gebruiken. Ik kijk er naar uit!
- René Moerland stopt na vier jaar als hoofdredacteur van NRC, hij stapt over naar de Europese politieke website Euractiv. Ik las opvallende kritiek van Tabaknee.nl, zij stellen dat deze website geld aanneemt van de tabaksindustrie voor betaalde artikelen die bedoeld zijn om het Europese tabaksbeleid te beïnvloeden.
- Vrouwen zijn in de media nog altijd in de minderheid. Bij Op1 was het afgelopen seizoen 37,2 procent van de gasten vrouw. Zij waren bovendien opvallend jong en werden vaker onderbroken. Onderstaande grafiek toont ook aan dat van alle gasten die boven de 60 jaar waren er liefst 75 procent man was.
- Het gebruik van traditionele media, zoals tv en radio, blijft dalen. Dat blijkt uit de Mediamonitor 2023 die het Commissariaat voor de Media presenteerde. Het gebruik groeit ook niet als de gebruiker ouder wordt. Daarmee wordt de kloof in mediagebruik tussen generaties steeds groter. Een andere opvallende grafiek uit het rapport vond ik wel deze:
- Hoofdredacteur Lindsay Mossink legt uit waarom je alleen nog kunt reageren in 100 tekens of meer op NUjij
Fijne week!
Wil je deze nieuwsbrief doorsturen naar iemand voor wie dit ook interessant is? Inschrijven kan bijvoorbeeld via deze pagina of hieronder!
Dank je wel, dan gaat de nieuwsbrief volgende week voor het eerst naar 600 ontvangers en dat geeft motivatie door te gaan.
Fijne week!