In deze nieuwsbrief ontvang je wekelijks opvallende zaken op het snijvlak van marketing, data en (online) media. Ook gratis ontvangen? Schijf je hieronder in en support daarmee deze nieuwsbrief:
Deze week gaf ik maandag een presentatie over social media bij het Commissariaat voor de Media, was ik dinsdag bij RTV Oost en was ik te gast in de podcast De Technoloog van BNR bij Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn en donderdag was ik op SBS 6 te zien bij Goed Nieuws Vandaag.
Facebookverkeer Nederlandse nieuwsmedia (nog) hoger dan in 2018
De aanleiding voor mijn gastoptreden in De Technoloog was de enorme daling die Amerikaanse nieuwssites zien in het verkeer dat Facebook doorstuurt naar hun websites. In nieuwsbrief #13 kon je al lezen dat deze daling Nederland nog niet heeft bereikt. In de podcast vertelde ik dan ook dat het aantal doorverwijzingen van Facebook nog steeds hoger ligt dan in 2018. Dit terwijl de Amerikaanse sites gemiddeld ruim 30% van hun verkeer kwijt zijn. Zie de grafiek bovenaan deze nieuwsbrief.
In de podcast vertel ik dat de kans wel groot is dat er ook een grote daling in Nederland plaats zal vinden en wat nieuwsmedia er aan kunnen doen om het huidige verkeer om te zetten naar een terugkerende bezoeker.
De grafiek is een optelsom van de likes, reacties en shares op de pagina’s van de 10 grootste nieuwssites van Nederland en de data is afkomstig van Facebook zelf. Omdat het best veel werk is dit uit te rekenen, heb ik nu alleen de eerste (Q1) en het derde kwartaal (Q3) vergeleken, het gat tussen deze twee kwartalen in 1 jaar was nog nooit zo groot als in het afgelopen kwartaal. Dus dit zou wel een slecht voorteken kunnen zijn.
Pas op voor het Pietenverbod op Facebook!
Als je net zoveel tijd als ik doorbrengt op Facebook, zou je willen dat er meer ingegrepen werd tegen alle haatreacties. Die staat Meta toe en in alle jaren heb ik slechts gemerkt dat er 1 onderwerp echt ingegrepen is: Zwarte Piet. Wanneer je een ‘traditionele’ Zwarte Piet op Facebook plaatst, wordt dat bericht verwijderd en krijg je waarschuwing 1. Bij waarschuwing 2 wordt je direct gestraft in je algoritme. Zo maakte ik mee dat een account maandenlang 30% van het verkeer verloor en ik uren heb moeten uitleggen dat het een fout betrof. Kortom: een gewaarschuwde community manager telt voor twee. Zelfs als er een foto is met een abri waarop een Zwarte Piet te zien is (want daar ging het bij mij destijds om), krijg je straf.
Dit is de allernieuwste AI-gadget
Ok, in deze nieuwsbrief gaat het nog vaak over ChatGPT en beeldbewerking. Maar nu je weet dat het doorzoeken van heel grote bestanden en het omzetten van spraak naar tekst heel makkelijk is, dan is onderstaande gadget geen verrassing:
De AI Pin van Humane is een schermloos apparaatje dat op verschillende manieren aan de kleding van de gebruiker bevestigd kan worden. Tweakers legt uit: Gebruikers kunnen de gadget onder meer gebruiken zoals andere slimme assistenten, waarbij in dit geval geen smartphone nodig is. Via de microfoon kunnen ze na activatie met de touchpad belverzoeken, AI-zoekopdrachten en gesprekken voor vertaling invoeren. Via de luidspreker, de projector en de ledlichten kan de AI Pin antwoorden. En er zit ook een camera op. In principe kan dus alles wat je op een dag doet vastgelegd worden.
Dit levert natuurlijk privacybezwaren op, schrijft NRC. Maar veel gadgets bewegen deze kant op. De app Pendant is op komst, van het bedrijf Rewind. Dit is een microfoon aan een halsketting die alles opneemt wat je zegt, dat vervolgens uitschrijft, analyseert en opslaat op je smartphone.
De Humane kost in Amerika 699 dollar en je moet er een abonnement van 25 euro per maand bij nemen. In Nederland wordt deze voorlopig niet verkocht.
CEO Sam Altman van OpenAI ontslagen
Volledig onverwacht kondigde OpenAI (dus ook ChatGPT) aan afstand te nemen van CEO Sam Altman. Altman was een boegbeeld van de AI-wereld en de aankondiging kwam volledig onverwacht. Het bestuur van het AI-bedrijf, de maker van ChatGPT, heeft geen vertrouwen meer in hem en stuurt hem de laan uit. Op het moment dat ik deze mail schrijf is er nog niet meer bekend over de reden.
Verbod op AI dreigt voor ambtenaren
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) wil rijksambtenaren voorlopig verbieden om AI-software zoals ChatGPT te gebruiken. De risico’s op het vlak van privacy en auteursrechten zijn op dit moment te hoog. De Volkskrant schrijft dat het voorgenomen verbod betrekking heeft op AI-programma’s die teksten, foto’s, audio of video kunnen genereren. Dit geldt dus voor chatbots als ChatGPT en Bard of afbeeldingmakers als Dall-E en Midjourney.
Ik denk dat er heel veel ambtenaren veel moeite zullen hebben met deze keuze. Want nu is het een keuze voor alles of niks. Sommige werkzaamheden worden veel makkelijker door AI en deze zou je ook kunnen specificeren hoe iets wel of niet gebruikt mag worden. De roep om een eigen GPT-model zal in ieder geval wel toenemen zo.
Andere kijk- en luistertips
- Maurice de Hond heeft de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de producent van ‘De Veroordeling’, de film over de Deventer moordzaak, en de podcast ‘De Deventer Mediazaak‘ (VPRO/HUMAN) verloren. Deze podcast is ook beste podcast over de dynamiek in media die ik ooit heb geluisterd. Als je die geluisterd hebt, dan neem je De Hond in deze zaak niet meer serieus.
- Het was al aangekondigd in nieuwsbrief #36 en nu is het zover: RTL Nieuws is live op TikTok.
- Wil je de robot van ChatGPT verbieden om jouw website te scrapen? Hier is een handleiding hoe je dat kunt doen
- The Guardian verwijderde deze week een jarenoude ‘Letter to America’ van Osama bin Laden die opeens viraal ging op TikTok. In de afgelopen dagen stond het artikel op de site van The Guardian bovenaan de meest gelezen-lijstjes.
- Als je zin hebt in een kijkje in de toekomst: Deze drones kunnen appels plukken van bomen, bekijk hier de beelden.
- Patiënten die schriftelijk vragen stellen aan zorgverleners van het UMCG krijgen een antwoord dat door een chatrobot is opgesteld. Artsen hoeven het antwoord alleen nog te controleren en waar nodig aan te passen. Het ziekenhuis is naar eigen zeggen het eerste in Europa dat kunstmatige intelligentie (AI) op deze manier inzet, meldt RTV Noord.
Fijne verkiezingen!
Komende woensdag kan er gestemd worden voor een nieuwe Tweede Kamer. Er is natuurlijk veel gezegd dat uitgelicht kan worden, maar omdat dit veel over media gaat licht ik deze er nog even uit: Deze week kreeg Geert Wilders bij VI aan tafel alle ruimte om zijn te vertellen dat hij de NPO volledig wil opheffen: ‘Hoe eerder de NPO weg is, hoe beter. Het zijn toch veelal links-liberale programma’s.’ Dezelfde man werd na het debat op SBS ook aangewezen als beste debater.
De nieuwsbrief is gratis, ook omdat deze naar relevante lezers gaat. Ken je mensen voor wie dit leuk is? Wijs hen vooral eens op deze nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Schrijf je hieronder direct in:
Op naar de 650 abonnees!
Fijne week.