Nou, dat was weer een bijzondere week. In de aanloop naar de verkiezingen kwam AD.nl langs voor een video, waarin ik de online campagne mocht duiden. Kort samengevat: Vooral de rol van TikTok valt deze verkiezingen op. Terwijl steeds meer jongeren daar hun nieuws vinden, zijn veel partijen er (vaak bewust) niet te vinden. Kees van Amstel is docent op een middelbare school en hij herkende het beeld dat TikTok dominant is en haalde later in de week een aantal quotes uit de AD-video aan in zijn column op Radio 1.
Woensdag won Wilders de verkiezingen. Een leider die eerder over journalisten twitterde dat ze de boom in kunnen, dat je ‘ze nooit moet vertrouwen’ en dat ze ‘tuig van de richel zijn’. Bovendien wil hij ook de gehele NPO afschaffen. Nu is hij aan zet.
Deze nieuwsbrief iedere zondag om 8u gratis in je mail? Schrijf hieronder direct in!
De donderdag na de verkiezingen mocht ik met Sander de Kramer en Raymond Mens bij Goed Nieuws Vandaag aanschuiven om ook in te zoomen op de punten die mogelijk gaan veranderen de komende tijd vanwege de uitslag.
Verder zat ik er om tips te geven over Black Friday, dus kijk vooral de uitzending terug of lees er meer over hieronder.
Waarom Black Friday voor mij wel goed werkt
Ik ben iemand die zelden een impulsaankoop zal doen. Mijn aankopen doe ik 95% online en altijd doe ik een vergelijkend prijsonderzoek via bijvoorbeeld de Pricewatch van Tweakers. Als ik gedurende het jaar iets wil kopen, dan zet ik het op een lijstje en als het dan de week is van Black Friday dan pak ik het lijstje erbij. Meestal krijg je dan ook nog wat extra voordeel via CashbackXL. Zo werd deze week een nieuwe padel racket besteld (toch voordeliger dan telkens voor 5 euro te huren), switchte ik van telefoon- en internetaanbieder en kocht ik een nieuwe portable SSD-kaart. Allemaal dingen van het lijstje die vooral voor mezelf voordelig zijn en in mijn ogen ook niet slechter zijn voor het milieu dan de rest van het jaar. Ok, de tv-kastjes worden hier jaarlijks vervangen en dat is niet milieuvriendelijk. Maar de aanbiedingen voor nieuwe klanten zijn helaas veel beter dan voor de bestaande klanten.
Je moet ook oppassen waar je koopt (luister maar naar de meneer van de Consumentenbond in de uitzending) en koop als het ff kan ook bij de kringloopwinkel, want er is al genoeg rommel in de wereld. Zo’n lijstje bewaar ik in Todoist en zo hoef ik ook niet meer mega lang na te denken als iemand vraagt wat ik als cadeau wil. Alles wat me leuk lijkt schrijf ik op en kan ik direct weer vergeten. Zo schep ik als chaoot toch nog orde in mijn leven.
Eindelijk: Een pricewatch voor boodschappen!
Ik weet uit ervaring dat een nieuwssite het belangrijkste wereldnieuws kan brengen, maar zodra je over de portemonnee of aanbiedingen schrijft lezen er pas echt veel mensen. En hoewel Pricewatch al jaren bestaat is dat alleen voor gadgets en electronica. Je vindt er geen boodschappen of andere dingen. Terwijl je in deze week overal kan zien wat de beste Black Friday aanbiedingen zijn, werd dat voor boodschappen niet bijgehouden.
Tot nu. Want vorige week zag ik op LinkedIn een bericht voorbij komen van Jerrel Zwartbol. Hij bouwde met anderen een prijsvergelijker voor boodschappen bij 6 supermarkten. Ik merkte direct dat ik via zijn site LaagsteBon.nl direct kan zijn waar mijn Alpro-ontbijt het goedkoopst is deze week. En deze manier van vergelijken ben ik nog niet tegengekomen. Ik mailde Jerrel daarom met wat vragen, hieronder lees je zijn reactie:
Klopt het als ik zeg dat jullie een soort Pricewatch voor boodschappen hebben gemaakt? Dat klopt wel redelijk. Tot nu toe ben je overgeleverd aan de folders of websites van de supermarkten, maar er is geen goede supermarktprijsvergelijker die snel laat zien waar je een product voor de laagste prijs koopt. Wij zien dat de meeste mensen drie supermarkten in de buurt hebben en dus ook kunnen besparen. Tegelijkertijd is het tijdsintensief om alle folders door te gaan of de websites van de supermarkten apart te vergelijken.We willen de gebruiker producten laten opslaan – producten die hij/zij regelmatig koopt – zodat de gebruiker makkelijk in één overzicht de laagste prijzen kan zien. Het doel is dat iemand (ook als hij/zij al in een supermarkt staat) binnen 3 seconden moet kunnen zien wat in die supermarkt goedkoper is dan de andere supermarkten. Dat kan niet als iemand op dat moment nog folders moet bekijken of moet gaan googlen. Pricewatch heeft een prijshistorie. Dit hebben wij momenteel nog niet, maar staat zeker op de planning. Dit is iets wat we in de volgende versie willen gaan tonen. In diezelfde versie willen we ook prijsalerts eruit kunnen sturen wanneer opgeslagen producten in de aanbieding zijn (of gaan komen).
Klopt het als ik denk dat jullie de eerste zijn? Met deze ‘persoonlijke’ opzet zijn wij wel de eerste, denk ik. Je hebt websites zoals Supermarktscanner.nl, die alle supermarktprijzen in één overzicht tonen. Wij denken echter dat we meer waarde kunnen bieden door de persoon die naar de supermarkt gaat centraal te stellen. Naast geld besparen helpen we mensen ook met tijd besparen.
Zouden jullie ook een top-10 beste aanbiedingen in een week kunnen uitdraaien? Jazeker. Zowel op persoonlijk niveau (op basis van wat iemand heeft opgeslagen) als op algemeen niveau (alle producten). We kunnen ook de 10 slechtste aanbiedingen in de week uitdraaien. Hiermee willen we uiteindelijk meer bewustwording creëren rondom het feit dat niet iedere aanbieding per se een goede deal is.
Hier Jaap weer: Ik ben fan en ga het initiatief in ieder geval in de gaten houden, zeker wanneer er ook een prijshistorie komt is dit volgens mij echt een gat in de markt.
ChatGPT schrijft dit jaar je Sint-gedicht
Zelf vind ik het heerlijk om een Sinterklaasgedicht te schrijven en vind ik het veel moeilijker om een leuke surprise te maken. Maar mocht je dichten niet leuk vinden of weinig tijd hebben dan is dit jaar ChatGPT je grote vriend. Deze tip wil ik je toch meegeven. Ook in de gratis versie kun je er binnen no-time een goede rijm uit krijgen. Vergeet niet mee te geven waar het over moet gaan, het rijmschema en bijvoorbeeld in welke stijl je het wilt hebben en hoe lang en voila:
Ook belangrijk om deze kanttekening te maken: De goede Utrechtste dichter Ingmar Heytze vindt het vreselijk en heeft een teiltje nodig bij het niveau van de gedichten. Zo vertelde hij bij Spijkers met Koppen op Radio 2.
Let op! Gmail gaat volgende week inactieve accounts verwijderen
Opgelet! Vanaf 1 december gaat Gmail accounts verwijderen die inactief zijn. En inactief betekent dat je de afgelopen 2 jaar niet bent ingelogd op een account. Zelf heb ik regelmatig een mailadres aangemaakt, onder andere om aan Twitter accounts te kunnen koppelen. Als je niet op let, ben je straks toegang tot dit soort accounts kwijt. Dus doe je voordeel met deze tip.
Andere kijk- en luistertips
- Vorige week las je in #43 dat Sam Altman weg was bij OpenAI. Maar een week later is hij alweer terug. Nu is het natuurlijk speculeren wat er aan de hand was. Een onheilspellende brief zou aan de basis hebben gestaan van de machtswisseling. In de brief waarschuwen de auteurs voor een ‘doorbraak die levensbedreigend kan zijn voor de mensheid.’ Volgens een analyse van New York Times hebben de kapitalisten de interne machtsstrijd gewonnen.
- Meerdere nieuwssites, zoals Telegraaf, AD en het Reformatorisch Dagblad schreven vrijdagmorgen dat Kees van der Staaij naar voren geschoven was als verkenner in de formatie. De bron van het nieuws was het Twitter-account @PVVPers. Dit bleek een parodie-account en Wilders ontkende het nieuws kort erna. Nu de blauwe vinkjes niet meer leidend zijn voor de echtheid en er veel verschuivingen zijn in Den Haag is het nog belangrijker geworden de bron goed te checken.
- De Nederlandse Loterij en webwinkel Bol.com stoppen met adverteren op X.
- Ook prominent Sander Schimmelpenninck stopt met X. De presentator en columnist, die lange tijd zeer actief was op het socialemediaplatform, deelde maandagavond.
- Tweakers dook in de transparantierapporten om na te gaan hoe het zit met moderators die Nederlands spreken als primaire taal. Door nieuwe wetgeving moeten social platformen dit openbaar maken. Vorige week was al duidelijk dat X slechts 1 moderator had voor heel Nederland. Daartegenover staan tenminste enkele tientallen moderators die primair Nederlands spreken bij YouTube, Snapchat, Facebook en Instagram. Wat sociale media betreft spant TikTok de kroon met 167 moderators.
- Ik heb een aantal BlueSky-invites over. Eerder gaven mensen aan deze te willen, helaas weet ik niet meer precies wie ik toen heb moeten teleurstellen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is een fijn alternatief voor Twitter waar je alleen toegelaten wordt op uitnodiging.
Fijne week!
De nieuwsbrief is gratis en gaat inmiddels naar ruim 600 mensen met interesse in media, data en marketing. Ken je mensen voor wie dit leuk is? Wijs hen vooral eens op deze nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Op naar de 650 abonnees!
Deze nieuwsbrief iedere zondag om 8u gratis in je mail? Schrijf hieronder direct in!
Fijne week.