26 december 2023

#48: Banken komen met Wrapped, maak realtime deepfakes en tool om recht in camera te kijken

Deze week vierde ik mijn 40e verjaardag. Bijzondere leeftijd, want ik voel me nog steeds erg jong, maar ben blijkbaar ook geen 25 meer. Het was fijn om te vieren met familie en samen met Hanneke een paar dagen in Berlijn te zijn.

Maandag schoof ik voor het laatst aan bij Goed Nieuws Vandaag dat vrijdag haar laatste uitzending had. En daarna was het dus vooral een feestweek. Hieronder de dingen die mij opvielen en ik leuk vind om met je te delen.

Support deze nieuwsbrief en schrijf je gratis in, iedere zondag om 8u in je mail:

Jouw Rabobank Wrapped 2023 is uit

Drie weken geleden schreef ik dat Spotify Wrapped geweldige marketing is, maar dat bijvoorbeeld banken dit nooit zouden doen. Welnu, drie weken later is Rabobank Wrapped 2023 toch uitgekomen! In de app heb je onderin het tabblad Inzicht en daar zie je bovenaan je overzicht staan. Je ziet waar je geld aan uitgeeft, of je dit jaar gespaard hebt, hoe vaak je gepind hebt en wat je grootste uitgaven waren.

Op TikTok werden deze video’s trending en deelden jongeren met de muziek van Meau (je hebt me beschadigd) hun uitgaven. Daar zijn zowel positieve als negatieve reacties op dit inzicht terug te lezen.

In mijn laatste optreden in Goed Nieuws Vandaag van maandag vertelde ik er meer over en komt ook het Nibud aan het woord.

Realtime deepfakes maken kan nu

Using latest Fal.AI tech to swap faces in Realtime using a Webcam! | Now and Then

In deze nieuwsbrief las je al eerder met AI een filmtrailer kan maken of een stem kan klonen in een paar minuten tijd. Hiervoor moest je altijd iets uploaden en downloaden, dus je hebt altijd even tijd nodig. Maar deze deepfakes kun je nu ook live en direct laten toepassen via de tool van Fal.ai.

Zo zie je hoe de gast hierboven ineens in George Clooney veranderd en ook live kan handelen. Mooie techniek, maar in de strijd tegen phishing en fake nieuws wel weer een nieuwe stap. Want hiermee kun je ook mensen echt voor de gek houden of oplichten.  

Tool om je in de camera te laten kijken

NVIDIA Broadcast 1.4 Update Featuring Eye Contact

In de tool van NVIDIA hebben ze ingebouwd dat je mensen (of jezelf) in de camera kunt laten kijken, ook als ze dit niet doen. Alweer een hulpmiddel van AI die je toe kunt passen en nu deze tool dit aankondigt, ga je dit volgend jaar ongetwijfeld ook bij andere tools terug zien komen.

Biertje bezorgd door een drone

Beer delivery via drone!

Om krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan is bovenstaande drone een mooie uitvinding. Een drone komt je biertje brengen. En ik zeg het vaker in deze nieuwsbrief: dit is niet science fiction, maar dit werkt gewoon nu al.

Een paar weken geleden las je al dat drones appels kunnen plukken, nu dus ook drinken brengen.

Andere kijk- en luistertips

  • Op MT/Sprout las ik een mooie manier hoe iedereen bij een bedrijf bewust werd gemaakt van AI. Bij Futurewhiz, het moederbedrijf van onder andere Squla, werd een hackathon voor het hele bedrijf georganiseerd. De winnende concepten zijn vervolgens in het nieuwe schooljaar in september live gegaan. Door een hackathon creëer je volgens mij bewustwording en laat je een IT-afdeling samenwerking met andere mensen binnen het bedrijf die heel goede ideeen hebben, maar geen idee hebben hoe die te realiseren zijn. Zo werd een tool bedacht die dankzij AI feedback kon geven op opdrachten. En zo kwam er ook een tool die kinderen helpt woordjes te leren via zelfgemaakte liedjes. Deze producten zijn ontworpen om direct impact te hebben op de eindgebruikers: ouders, docenten en kinderen.
  • Omdat ik het zelf leuk vond deel ik het hier ook: Een Instagram-post met een miljoen likes vol spelletjes die je met kerst met de hele familie kunt spelen.
  • In januari 2024 start Jildou van der Bijl in de functie van hoofdredacteur bij de marketingafdeling van Hema. Van der Bijl nam dit voorjaar afscheid van Linda., waar zij 17 jaar lang respectievelijk hoofdredacteur en creatief directeur was. Het Genootschap van Hoofdredacteuren vroeg HEMA vervolgens om te stoppen met gebruik functietitel ‘hoofdredacteur.’ Daarop vroeg Anne Stokvis (van N=5) weer om vooral met elkaar in gesprek te gaan en niet moeilijk te doen over een titel.
  • Jordi van den Bussche, beter bekend als ‘Kwebbelkop‘, is een van de grootste Nederlandse YouTubers. Hij heeft meer dan 15 miljoen abonnees. Jarenlang maakte Kwebbelkop elke dag een video. Dat werd hem allemaal te veel. Hij raakte overspannen. Vorig jaar besloot hij daarom een virtueel karakter te maken genaamd Bloo. Dat karakter kon bestuurd worden door verschillende mensen. Een halfjaar later maakte de YouTuber een AI-versie van zichzelf. De cartoonachtige avatar leek ontzettend op hem en presenteerde voortaan zijn game-video’s. Maar nu is Kwebbelkop er dus klaar voor om echt zelf weer video’s te maken.
  • Onderzoek wees deze week uit: voor starters was het in veertig jaar niet zó moeilijk om een woning te kopen. Dat is voor een specifieke groep mensen ongelofelijk herkenbaar, terwijl anderen er niets van merken omdat ze niemand uit die groep met problemen kennen. Bij Omrop Fryslan las ik dat in 2003 nog 30 procent van de jongeren tussen de 20 en 30 jaar thuis woonde, in 2023 woont 40 procent van deze groep nog thuis. Wanneer er gesproken wordt over een kloof bewijst deze data toch dat er echt een enorme verschuiving plaatsvindt. Ruim 10 procent meer jongeren woont dus thuis tussen de 20 en de 30 in Friesland.

Na ruim tien jaar in loondienst is dit de eerste kerst als ZZP’er. En dat is allesbehalve zielig, maar dan merk je wel hoe vanzelfsprekend een kerstpakket toch vaak voelt. Voor het tweede jaar op rij zet Villamedia de kerstpakketten van de grote media in Nederland op een rij. Meest juicy is natuurlijk om te zien hoeveel cadeaus er vervolgens direct op marktplaats worden gezet en ook dat staat in het artikel vermeld 🙂

Fijne kerst!

Zo, hopelijk hebben jullie heerlijke kerstdagen en misschien wel vrij. Zelf schuif ik vrijdag nog aan in het mediaforum en dan zit mijn eerste jaar als ZZP’er er op. Uiteraard ontvang je op zondag ook nog een nieuwsbrief op oudjaarsdag.

Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan en wijs mensen op deze nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen.

Hieronder kun je direct inschrijven:

Geniet van de kerst en tot volgende week!