8 januari 2024

#50: De 10 beste tools, kop terug op X, podcasts met media CEO’s

Een heel mooi en gezond 2024 gewenst voor jou! Superleuk dat je deze nieuwsbrief volgt en er zijn mensen die deze vanmorgen al voor de 50e keer binnen krijgen. Support deze nieuwsbrief en schrijf je ook gratis in:

Wat leuk dat jullie er nog steeds zijn en ik heb enorm veel zin om jullie in het komende jaar weer mee te nemen in de dingen die ik meemaak en me opvallen. Dat probeer ik te delen, zodat jullie er ook je voordeel mee kunt doen.

Mijn plan is om ook andere mensen aan het woord te laten in deze nieuwsbrief. Vandaag lukte dat nog niet, heb je een leuk idee van iets dat interessant kan zijn mail het mij door!

Ik startte zelf door de kerstvakantie nog wat traag op. De kinderen op logeeradressen brengen, bijkomen van een gezellig oudejaarsavond en donderdag trapte ik het werkjaar af in het mooie Zeeland bij de regionale omroep. En Hanneke startte haar leven als freelancer deze week in de ochtendshow van 538.

Daarom lees je wat me opviel in de media. Door weinig tijd deze keer dus (nog) vooral wat anderen schreven.

Welkom in 2024!

Een veel gedeelde foto op social media deze week. Dit is hoe de vuurwerkshow op de Champs Elyseee in Parijs werd beleefd om 0.00u. Ter overvloede, maar iedereen hield een mobieltje vast.

De 10 beste tooltips

De tien beste tooltips zijn ieder jaar een fijn overzicht van Nick Kivits. In dit overzicht zet hij voor Villamedia traditiegetrouw de beste tools van het jaar voor je op een rij.

Op 1 staat Good Tape, een tool waarmee je alle audio kunt omzetten in tekst, ook in het Nederlands. Verder staan in het overzicht tools om te notuleren en je tweets te verwijderen.

Kop artikel terug op X

Warempel, op de desktopversie van het voormalige Twitter (X) staat plots weer de kop van het artikel weergegeven. Op mobiel is dit (nog) niet het geval. Eerder kon je in deze nieuwsbrief lezen hoe Follow the Money hier een slimme oplossing voor heeft bedacht. Aangezien veel mensen op laptop werken, lijkt het dus de oplossing van het probleem te zijn. Maar op mobiel werkt het nog niet en daar komt gemiddeld wel 80% van het verkeer vandaan. Je moet er dus nog steeds vanuit gaan dat mensen alleen een foto en niet de kop zien.

NOS: ‘We moeten vaker checken of iedereen het nog trekt’

Op de site van Villamedia staat een interview met Lucas Waagmeester, hij is sinds een half jaar adjunct-hoofdredacteur van de NOS. Journalist Jolan Douwes legt op LinkedIn goed uit wat er opvallend is aan het interview: ‘We hadden het ook over het onlangs verschenen cultuuronderzoek. NOS-medewerkers prijzen de collegialiteit, zorgvuldigheid en professionaliteit. Maar er zijn klachten over onduidelijke besluiten en een cultuur die uit balans wordt genoemd.

‘Het rapport signaleert diepgewortelde problemen waar we met z’n allen uit moeten komen’, zegt Waagmeester. ‘Ruim 80 procent is trots dat we elke dag gedreven zijn om de beste uitzending of online-productie te maken. Maar we hebben te weinig aandacht voor wat dat van ons vraagt. We moeten vaker checken of iedereen het nog trekt. We willen meer ruimte maken voor gezichtspunten die buiten de norm liggen. (…) En als leiding moeten we zoeken naar een route die beslissingen transparanter maakt.’ Goede punten voor meer (media)organisaties.

Andere kijk- en luistertips

  • In de podcast over media op Podimo van deze week praat Ernst-Jan Pfauth met Tonny Media-oprichter Titus van Dijk. Hij vertelt hoe Tonny succesvol is geworden en waarom hij zelf op de achtergrond blijft. Ik vond het vooral boeiend om te horen hoe Tonny om is gegaan met een gast bij Kaj Gorgels die onzin verkocht (‘sindsdien is er een proces gemaakt, waardoor dit niet zomaar meer kan gebeuren’) en waarom hij de sterren ondersteunt. Ze nemen namelijk al het ‘vuile werk’ uit handen. Een podcast maken is namelijk één ding, maar het goed wegzetten op alle kanalen en op de goede manier is een vak apart. Dat deden we bij het AD ook en het is slim om de distributie los te koppelen van het maakproces. Wil je de podcast luisteren? Via deze link krijg je 60 dagen gratis proefperiode bij Podimo (en krijg ik er ook nog eens 30 dagen gratis).
  • Het is altijd aardig als je antwoord moet geven op de vraag hoe lang de krant nog zal bestaan. De grote baas van de meeste kranten in Nederland (DPG Media) is Erik Roddenhof en hij geeft in de Gelderlander antwoord op die vraag: ‘
  • In deze podcast blikken CEO Erwin van Luit en uitgever Léon Bouwman samen terug op een bijzonder jaar voor Roularta Media Nederland (magazine-uitgever). Het bedrijf kreeg er veel nieuwe merken bij.
  • In april vorig jaar las je in nieuwsbrief #11 hoe bijzonder ik het vond dat je tekst kon omzetten naar een mooie afbeelding. Wat een revolutie was dat. Om te laten zien hoe snel die ontwikkeling gaat, kun je de uitkomst van precies dezelfde opdracht in Midjourney iedere update beter wordt. In december is versie 6 gelanceerd:

Wat vooral nieuw is in deze versie is, dat het door “phone photo” aan de prompt toe te voegen hyperrealistische beelden te maken. Zo zag ik bij Sander Duivestein op LinkedIn voorbij komen dat als je bijvoorbeeld: “/imagine phone photo of a woman skiing downhill while taking a selfie with her smartphone, she is wearing a pink skisuit, posted to Facebook in 2015.” typt je deze foto krijgt:

Op naar de volgende 50 nieuwsbrieven

Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan en wijs mensen op deze nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Zo heeft het voor mij ook weer zin om er dit jaar met frisse moed weer mee door te gaan.

Fijne week!