23 februari 2024

#56: Nieuwe ontwikkelingen gaan echt razendsnel, NU.nl experimenteerde met AI-samenvattingen en verdwijnt doordeweekse krant?

In deze nieuwsbrief ontvang je wekelijks opvallende zaken op het snijvlak van marketing, data en (online) media

Het was een leuke werkweek met veel presentaties. Zo gaf ik maandag een presentatie bij het Reformatorisch Dagblad in Apeldoorn. Woensdag was ik uitgenodigd bij een meeting met de mediaraad van Omroep Zeeland en omdat het Valentijnsdag was, maakten Hanneke en ik er een gezellig dagje Zeeland van voor Styleparels en gingen we daarna uit eten in Zoutelande. Met dank aan mijn ouders, waar de kids mochten logeren. Hierboven een actiefoto.

Donderdagochtend was ik bij Publistat in Amsterdam waar ik een presentatie gaf aan media-analisten over media en de laatste tech ontwikkelingen. Vrijdagmiddag gaf ik bij ProMedia in Rotterdam een presentatie over AI en dat deed ik tweemaal, zowel in het Engels en daarna ook in het Nederlands.

Een druk weekje dus en ondertussen legt mijn vriend Jeroen Wolper de laatste hand aan mijn gloednieuwe website, deze gaat zeer binnenkort live.

En dan was er deze week natuurlijk ook nog groot nieuws!

OpenAI komt met text-naar-video: Sora

OpenAI (bedrijf achter ChatGPT en Dall-E) kondigde deze week weer iets revolutionairs aan. Je kunt namelijk tekst omzetten naar een 60-seconde video. En die video is ongelofelijk realistisch. Deze tool noemen ze Sora, op hun website zie je welke tekst zijn invoerden en welke video’s er uit kwamen. Dit oogt ongelofelijk veelbelovend.

En in perspectief plaatsend: In nieuwsbrief #11 schreef ik hoe ongelijk het was tekst in een afbeelding om te kunnen zetten in Midjourney. In nieuwsbrief #41 schreef ik hoe bijzonder ik het vond dat ik diezelfde foto in een video van 3 seconden kon veranderen via Runway. En nu, 15 weken later wordt aangekondigd dat je via tekst een video van 60 seconden kan maken. Het tempo van ontwikkelingen is echt ongekend.

Dit gaat het werk voor videomakers zeker veranderen en stel dat iemand een video opgestuurd krijgt: hoe kun je checken of de video echt is of niet? Daarnaast klinkt ook kritiek op deze ontwikkeling. Zo schrijft politicus Kees Verhoeven op LinkedIn:

‘Deze AI-toepassing is (net als ChatGPT en DALL.E) indrukwekkend en biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Dit vraagt geen blinde adoratie maar kritisch kijken en denken. Zodat we uiteindelijk tot goed gebruik kunnen komen.’

Overigens kun je binnenkort kan ChatGPT niet alleen onthouden wie je bent, maar ook waar je in het verleden over hebt gepraat. De nieuwe geheugenfunctie roept ook vragen op over de privacy.

Google lanceert ChatGPT-concurrent

Vorige week las je in deze nieuwsbrief dat Google de naam van haar ChatGPT-concurrent had veranderd van Bard naar Gemini. Toen schreef ik nog dat de kwaliteit niet al te best wat.

Maar zoals je leest ligt het tempo van ontwikkelingen hoog, zo ook bij Google.
Want deze week lanceerde het Gemini 1.5 en deze versie werkt razendsnel en toont ineens wel heel fijne antwoorden. Hiermee is het een goede concurrent voor ChatGPT en bovendien is het ook gratis te gebruiken, waar ChatGPT een betaald model heeft voor bepaalde functionaliteiten.

Probeer het vooral zelf eens. Als je een tijdje ChatGPT of deze Gemini gebruikt wil je nooit meer terug naar het Google zoals we dat nu kennen.

Browser Arc verandert je zoekresultaten

En als je toch van nieuwe tools houdt: Installeer vooral de browser/app Arc eens. Dit is een browser die je zoekresultaten omzet in een site in plaats van je resultaten te tonen zoals Google doet. Als je een zoekvraag intikt en kiest voor de knop ‘Browse for me’..

.. krijg je binnen enkele seconden een site met informatie (in dat geval over mezelf). En dat ziet er zo uit. Ik zou zeker de tip willen geven om dit eens een paar keer te proberen en ook dit verandert de manier waarop je zoekmachines gaat gebruiken.

NU.nl experimenteerde met AI-samenvattingen

Bij het samenstellen van deze nieuwsbrief, maak ik gebruik van de app Readwise. Hierin sla ik alle artikelen die me opvallen op en deze pak ik er eind van de week bij als ik deze nieuwsbrief ga samenstellen. Een handige functie van de tool is ook dat het artikelen voor mij samenvat. Omdat dit voor mij als lezer handig is, bedacht ik me dat NU.nl hier ook mee experimenteerde in 2023. Daarom vroeg ik redactiechef Thomas Moerman hoe het met dat experiment gaat. Hierover schrijft hij:

‘De afgelopen maanden heeft NU.nl geëxperimenteerd met samenvattingen die met behulp van AI worden gemaakt. Met behulp van, dus dat betekent dat er altijd een redacteur tussenzit. Die corrigeert de samenvatting, schaaft bij, of misschien wordt de samenvatting helemaal weggegooid en wordt er een nieuwe getikt.

De ervaringen waren wisselend. Soms zijn de samenvattingen prima, maar vaak lopen de zinnen niet helemaal zoals we willen, of staan er feitelijke onjuistheden in. Duidelijk is dat je een AI niet zonder tussenkomst van een mens aan het werk kunt laten gaan.

Toch ontdekten we na onze evaluatie dat onze redacteuren – misschien verrassend genoeg – de test als overwegend positief hebben ervaren: vaak werd het gebruikt als een handig voorzetje, waar vervolgens wel nog wat mee moest gebeuren. Omdat we de tool in ons CMS hebben gebouwd, was de drempel om het te gebruiken laag. De test met de samenvattingen hebben we inmiddels afgerond. De komende tijd richten we onze AI-pijlen op de achterkant van onze site; welke rotklusjes kan AI uit handen nemen? Waar kan het ons ondersteunen? Dat soort dingen.’

NRC-hoofdredacteur: ‘Binnen paar jaar geen doordeweekse papieren krant is realistisch’

Patricia Veldhuis is benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van de NRC. In een interview op NRC.nl doet ze een paar interessante uitspraken:

‘Mijn voorganger zei twee jaar geleden al dat we binnen drie tot vijf jaar doordeweeks geen papieren krant meer zouden hebben. Ik denk dat dat realistisch is. Waarschijnlijk met uitzondering van de donderdag en de vrijdag, want op die dagen hebben we nog veel ‘papieren lezers’, vanwege de cultuur- en boekenbijlages.’

Ook zegt ze dat het goed gaat met NRC: ‘Ongelooflijk goed, zeker als je ons vergelijkt met veel andere media, ook in het buitenland. We hebben bijna 300.000 abonnees. We hebben afgelopen jaren flink kunnen investeren, onder meer in onderzoeksjournalistiek, podcasts en datajournalistiek, we hebben de redactie uitgebreid van 200 tot ruim 260 fte’s. En we zijn winstgevend. Maar om te overleven moeten we wel blijven groeien, durven te vernieuwen en keuzes maken. Dat vind ik hartstikke leuk en spannend.’

Bijna alle hoofdredacteuren in online nieuwsmedia zijn nu vrouw

Een paar jaar geleden klonk er veel kritiek omdat de grootste Nederlandse media een oudere man als hoofdredacteur hadden. Dat is nu wel anders. Want bij de grootste nieuwssites van Nederland, het AD, de Telegraaf (duo-baan), NOS, NU.nl, RTL Nieuws en nu ook bij NRC staat nu een vrouw aan het roer.

Daarmee is de Volkskrant plots een uitzondering met Pieter Klok als hoofdredacteur, de vacature van hoofdredacteur bij Trouw staat momenteel open.

Andere kijk- en luistertips

  • Anderhalf jaar nadat Tweakers overstapte op advertenties zonder thirdpartytracking, moeten ze ‘helaas concluderen dat deze nieuwe aanpak niet heeft opgeleverd wat we hoopten en niet houdbaar is. We gaan dan ook stoppen met thirdpartytrackingvrije advertenties en gaan het voor adverteerders opnieuw mogelijk maken om gerichte advertenties uit te leveren aan gebruikers die instemmen met tracking en volgcookies.’ In dit artikel leggen ze uit waarom ze tot dit besluit zijn gekomen en wat de vervolgstappen zijn.
  • Journalist en ondernemer Sander Heijne wordt de nieuwe hoofdredacteur van Vrij Nederland, een maandblad dat zelfstandig wordt en een nieuwe redactie krijgt. Het blad heeft de afgelopen jaren verlies geleden en de oplage is sterk gedaald. Om de vernieuwing te financieren, krijgt Vrij Nederland een ‘bruidsschat’ van 2 miljoen euro van uitgeverij WPG. De nieuwe hoofdredacteur wil de website vernieuwen en meer online publiceren.
  • De bereikcijfers voor de maand januari zijn gepubliceerd door NMO, het algehele bereik ligt lager dan in december. AD voert nog steeds de lijst van maandelijks uniek bereik aan.
  • Google Nederland heeft sinds deze week ook een blog waar ze eigen publicaties en persberichten plaatsen. Ze noemen dit zelf ‘The Keyword’
  • Alexei Navalny is op 47-jarige leeftijd in de gevangenis overleden. De docu die ik over hem zag is een aanrader en is terug te kijken op de site van 2Dp

Deze week een jaar geleden

In nieuwsbrief #04 kon je lezen over de beste tool om audio te transcriberen. Villamedia tipte de tool Good Tape en ook een jaar later sluit ik me daar nog volledig bij aan.

Ook tipte ik de tijdloze podcast ‘De Kunst van het Verdwijnen’ van VRT. Nog steeds een absolute luistertip en voor de liefhebbers: een paar dagen geleden werd ook bekend dat de hoofdrolspeler in de podcast naar Mechelen komt binnenkort.

En het is ook precies een jaar geleden dat DPG iemand met een abonnement op 1 titel, ook toegang gaf tot de andere titels. Een experiment dat kennelijk goed uit heeft gepakt, want dit wordt nog steeds aangeboden.

Deel je ervaringen in de nieuwsbrief

Zoals je de laatste weken misschien hebt gemerkt, laat ik in deze nieuwsbrief steeds vaker experts en mensen uit het vak aan het woord Heb jij ook iets gezien of iets te delen? Vertel het me! Want jullie zien veel meer dan mij en ik bied graag een podium aan je.

En lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan en wijs mensen op deze nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen.

Fijne week!