
Deze week schoof ik weer aan in het mediaforum van Spraakmakers op Radio 1, dit keer samen met Hugo Logtenberg. Mijn mediamoment was het project Kalm An, social mediakanalen voor plattelandsjongeren.
Verder had ik een strategische sessie met een nieuwe klant en dit is wat me verder opviel deze week.
In deze nieuwsbrief ontvang je wekelijks opvallende zaken op het snijvlak van marketing, data en (online) media.
Ook iedere zondag om 8u gratis in je mail? Schrijf je hier in.
Vijf belangrijke conclusies over lokale journalistiek in Europa
Deze week werd een onderzoek naar de staat van lokale journalistiek in 27 Europese landen gepresenteerd. Er is daarbij verder gekeken dan alleen hoeveel media er zijn. Ook naar bereik, professionalisering, onafhankelijkheid van overheid en commercie, veiligheid lokale journalisten en inclusiviteit is gekeken. Het is gebaseerd op documentenanalyse aangevuld met interviews. Namens Nederland werkt Yael de Haan mee aan dit onderzoek met de mooie titel: ‘Nieuwswoestijnen in Europa blootleggen.’
De vijf belangrijke conclusies over lokale journalistiek in Europa:
- In niet stedelijke gebieden wordt het aanbod van lokaal nieuws steeds problematischer. Dat heeft onder andere met de afname van distributiepunten te maken. Daarnaast worden lokale redacties steeds verder gecentraliseerd
- De meeste lokale journalistieke organisaties worstelen met financiën. Dat heeft te maken met afnemende advertentie-inkomsten en afhankelijkheid van overheidssubsidies.
- Lokale journalisten hebben in toenemende mate te maken met online laster.
- Best practices zitten voornamelijk op activiteiten om de interactie met het publiek te vergroten.
- Lokale nieuwsorganisaties richten zich amper op minderheden en gemarginaliseerde groepen.
Online medialandschap van Nederland.
Doordat ik iedere week terugblik op de nieuwsbrief van een jaar geleden, had ik contact met Yael de Haan en wees ze me op het Europese onderzoek. De onderstaande kaart van het Nederlandse online medialandschap heeft me het afgelopen jaar vaak geholpen en is ook gemaakt door Yael en Rijk van den Broek. Omdat nieuws vaak lokaal of regionaal begint, wilde ik alle media monitoren en dan helpt dit overzicht om te zien welke nieuwssites er in een gemeente zijn. Ook helpt het organisaties om berichten bij de media onder de aandacht te brengen.
Mijn boodschap is vaak dat als je nieuws hebt wat niet direct het NOS-journaal zal halen, je beter kunt beginnen bij lokale en regionale media. Als het daar boven het digitale maaiveld uitkomt, wordt het door de landelijke media (vooral dankzij data) gespot en wordt het alsnog opgepikt. Over de werkwijze hiervan en de invloed die je hier als media, bedrijf of organisatie zelf op hebt, geef ik tegenwoordig ook veel trainingen. Stuur me vooral een mail als je hier meer over wilt weten.
Nieuwe site en naam 1Limburg: L1Nieuws.nl
Nadat je vorige week kon lezen dat RTLNieuws.nl de url gaat veranderen naar RTL.nl/nieuws, was er deze week opnieuw een nieuwssite met een andere domeinnaam. Want de regionale nieuwssite van Limburg paste haar naam aan. 1Limburg.nl leidt je vanaf nu naar L1nieuws.nl. De site werd al geschreven door de redactie van L1 en draagt nu ook de naam van de regionale omroep.
In een artikel zegt directeur-bestuurder Branko Eijssen van L1 hierover: ‘We constateerden dat onze tweemerkenstrategie met L1 en 1Limburg verwarrend werkte, zowel intern als extern. We gaan terug naar één hoofdmerk: L1.’
Naast de nieuwssite, blijft L1.nl ook gewoon bestaan. Job Tiems is coördinator Online van L1 en legt de keuze uit: Het zijn én blijven twee sites. Een bewuste keuze. Het enige verschil is dat ze nu duidelijk allebei L1 zijn. 1Limburg is bijna 10 jaar geleden tot stand gekomen door een samenwerking met De Limburger, de regionale krant. Toen laatstgenoemde er in 2017 uitstapte, is 1Limburg naar L1 gegaan. Alleen is er toen voor gekozen de naam te handhaven. L1 is een ijzersterke en betrouwbare medianaam in Limburg. Deze keuze doet recht aan wie wij zijn: dé nieuws- en cultuurdrager van Limburg. Alleen dan met aparte site voor nieuws en een site voor terugkijken, archief en programma-info.’ Wil je meer weten? In deze explainer op Instagram wordt het verder uitgelegd.
Waarom NPO Luister een podcastfestival organiseert
Vandaag kun je naar het NPO Luister Festival in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Voor de vierde keer wordt dit festival georganiseerd en ik vind dit een mooie manier om podcasts onderdeel te maken van je merk, luisteraars te betrekken en het is een manier hoe makers misschien ook geld kunnen verdienen.
Ik vroeg Kevin Goes, de manager van NPO Luister, wat volgens hem de voordelen van zo’n festival zijn:’
_‘Het mooie van het medium podcast, is dat het heel intiem is. Je hebt als luisteraar echt het gevoel dat je naar je eigen vrienden aan het luisteren bent. De sfeer tijdens een liveshow is niet heel anders, je ziet je vrienden nu ook van dichtbij en tijdens zo’n show heb je als fan al helemaal het gevoel dat de makers exclusief voor jou bezig zijn. Daarom doen liveshows van podcasts het ontzettend goed in het theater.
Voor het NPO Luister Podcast Festival verkopen we alleen_ kaarten _voor de hele dag, niet per podcast (voor 15 euro per stuk). Die route hebben we gekozen, omdat een van onze opdrachten is om mensen uit hun eigen bubbel te trekken. Dus misschien komen er fans van_ De Dag die ook even binnenlopen bij Zo, Opgelost! of bij de mannen van Supergaande_. Om zo iets te horen en te zien wat ze normaal niet zo snel zouden luisteren via hun podcastapp.
Voor ons is de ontmoeting tussen de makers en de luisteraars het ultieme doel van dit festival. We willen aanraakbaar zijn, dichtbij het publiek en de luisteraar het gevoel geven dat we er écht voor hen zijn. Het merk NPO Luister wordt daardoor hopelijk iets waarmee luisteraars zich beter kunnen identificeren. Ik denk dat daar sowieso de kracht ligt van liveshows voor podcasts: merkbinding. Een luisteraar van een podcast kijkt vele malen positiever naar een merk dan een tv-kijker of een krantenlezer, omdat ze het gevoel dat dit merk dichterbij ze staat dan de krant of het tv-programma. Dat versterk je alleen maar door de intimiteit van een theaterzaal.’_
Google voegt ‘Vaak geciteerd’ label toe
Sinds deze week heeft Google het label ‘Vaak geciteerd’ toegevoegd aan de zoekresultaten. Op LinkedIn bij Sophie Winkels&dashCommentUrn=urn%3Ali%3Afsd_comment%3A(7171131234398552065%2Curn%3Ali%3Aactivity%3A7168626129287782400)&dashReplyUrn=urn%3Ali%3Afsd_comment%3A(7171131378976206849%2Curn%3Ali%3Aactivity%3A7168626129287782400)&replyUrn=urn%3Ali%3Acomment%3A(activity%3A7168626129287782400%2C7171131378976206849)#) lees ik dat dit al een hele tijd geleden aangekondigd is en nu ook steeds vaker te zien in de Nederlandse zoekresultaten. Met dit label wordt aangegeven naarNi welke bron de nieuwssites refereren. Ere wie ere toekomt en zo kun je er als lezer vanuit gaan dat het informatie is waarop je kunt vertrouwen.
Google geeft aan dat de merken er zelf niet zoveel invloed op hebben. Als het in je artikel maar duidelijk is dat je zelf dit nieuws brengt. En als andere nieuwssites vervolgens naar jou linken óf je site noemen zonder link, dan kan je het label krijgen. Hier staat nog meer informatie.
Andere kijk- en luistertips
- Elke vrijdagavond tijdens de live-uitzending van het RTL Weer op RTL 4, worden kijkers voortaan ook bijgepraat over de invloed van het weer op onze energievoorziening. Gelijktijdig wordt op de sites en apps van #Buienradar en RTL Nieuws een uitgebreider energieweerbericht online gepubliceerd, met nog meer informatie en tips over het slim gebruiken van energie.
- Maandelijks geeft de hoofdredactie van NU.nl antwoord op lezersvragen. Deze keer leggen ze onder andere uit waarom gezichten bij het nieuws belangrijk zijn: ‘Je ziet onze journalisten ook steeds vaker in beeld. Dat is niet voor niets. We geloven erin dat een gezicht bij een verhaal, een band creëert tussen ons publiek en onze experts. Dat geeft vertrouwen in de afwegingen die we maken.’
- Het theater in Amstelveen waar wielerpodcast In het Wiel op gaat nemen is nog niet uitverkocht. Bij Thijs Zonneveld op X zag ik een slimme winactie gekoppeld aan de kaartverkoop: ‘Ok, ok, we hebben nog een plekje over in de podcastbus en op het VIP-terras. Wil je met ons mee naar de Ronde van Vlaanderen? We verloten een plekje onder de bezoekers van de theatershow van 11 maart in Amstelveen.’
- Om duidelijk te maken hoe stereotypering kan ontstaan, heeft Woman Inc. op Instagram twee krantenkoppen naast elkaar gelegd. De artikelen hebben hetzelfde onderwerp, maar een compleet andere ‘tone of voice’. NRC kreeg een pluim, AD juist kritiek over de gekozen kop bij een artikel over het afscheid van Irene Schouten.
- Danny Oosterveer maakt een podcast genaamd De Groene Nerds. Deze keer ging het over een slim laadplein. Normaal laden auto’s meteen volle bak als je ze aansluit op de laadpaal. Dat is vaak ’s ochtends, als er nog nauwelijks zon is. Het slimme laadplein is zo slim, dat het ’t laden zoveel mogelijk verplaatst naar de momenten dat er veel zon is of zelfs negatieve energieprijzen.
- Thomas van der Vlugt van StukTV schrijft op Threads (met een dt-fout): ‘Wordt echt helemaal gek van het betalen voor nieuws artikelen waar is de tijd dat nieuws nog gratis was en dat er een gratis krantje in de trein lag.’ In de reacties lees je dat veel mensen er inmiddels wel gewend aan zijn, ook wel eens aardig om te lezen.
- Negen mensen zorgen ervoor dat op Amsterdam.nl, van de gemeente Amsterdam, artikelen komen te staan. Deze moeten zo objectief mogelijk zijn. Vorige week werd een interview met oud-wethouder Rob Oudkerk over groeiend antisemitisme geplaatst en later weer verwijderd. De burgmeester zegt hierover op AT5: ‘Amsterdam.nl is geen journalistiek platform. Die weg slaat het wel in met dit interview.’ Het Parool kopt: Amsterdam speelt journalistje op haar site, ‘dit zaait verwarring.’
- DPG kondigde vorig jaar seamless ads aan, waarbij advertenties op een andere manier getoond worden binnen artikelen. En dit lijkt een succes te zijn geworden. Als je in dit artikel op een eigen website tussen de vele marketingtermen door leest staat er dat de combinatie van seamless ads zorgt voor meer dan twee keer zoveel ‘brand lift’ (in het artikel staat uitgelegd hoe deze term over 4 pijlers wordt gemeten) als advertenties op andere sites.
- Puzzels zijn voor New York Times erg belangrijk en dat voorbeeld zie je nu overal gevolg krijgen. Hun succesnummer Wordle (een mix tussen Lingo en Mastermind) is enorm populair en dit mag je niet zomaar kopieren, daarom hebben ze nu wereldwijd honderden varianten de nek omgedraaid.
- Wanneer je online iets met vechtsport doet, schieten de bereikcijfers door het dak. Dat hebben de streamingsdiensten inmiddels ook door, Videoland had dit weekend een groot vechtsportevent en ook Netflix springt nu op de trein door in juli een gevecht te organiseren tussen Jake Paul en Mike Tyson.
- Hoogbegaafdheidsspecialist en onderwijscolumnist Sofie van de Waart is de winnaar van de vijftiende Vrouw in de Media Award 2023. De Oeuvre-Award, een nieuwe prijs voor vrouwelijke experts die jarenlang hun kennis in de media delen, is voor Iva Bicanic.
Deze week een jaar geleden
In nieuwsbrief #07 deelde ik dus de Nieuwkaart van Nederland, zoals je hierboven kon lezen. Ook kon je er lezen hoe de Volkskrant hun artikel over misstanden bij NOS Sport online bracht en hoe NRC online niet het maximale haalde uit de column van Marijn de Vries over (naar we inmiddels weten) Danny Nelissen.
Verder deed Dagblad van het Noorden een grote oproep op de voorpagina om het woord femicide of vrouwenmoord te gebruiken als dit het geval is en niet woorden als ‘familiedrama’. Ik onderstreep deze oproep volledig, maar een jaar later wordt ‘familiedrama’ nog steeds heel vaak door media gebruikt.
Ook startte voetbal.nl een proef met geautomatiseerde voetbalverslagen op AD.nl, een proef die is doorgezet en nog steeds loopt. Zie hier een van de vele verslagen die afgelopen weekend door auteur ‘Automatisch bericht’ op de site verscheen. Verder kon je in #07 lezen waar de naam Kliko vandaan komt, altijd leuk feitje voor bij de koffieautomaat morgen.
Deel wat je ziet met 750+ abonnees
Deze week kwamen weer verschillende mensen uit het vak aan het woord. Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen? Stuur het me door!
Voor het eerst ging deze nieuwsbrief naar meer dan 750 abonnees. Super fijn dat steeds meer mensen interesse hebben. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan en wijs mensen op deze nieuwe inschrijfpagina voor de nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen.
Fijne week!
Ook iedere zondag om 8u gratis in je mail? Schrijf je hier in.