28 maart 2024

#61: Supermarkvergelijker stopt, dokters gaan voor betrouwbaar TikTok en premiummodel Quest

Deze week stond helemaal in het teken van voorbereiding op de komende drukke weken. Tussendoor kwam RTL Boulevard nog even langs voor een quote over de mogelijkheid om beelden via AI te manipuleren (antwoord: dat kan heel eenvoudig).

Verder viel dit me deze week op:

Supermarktvergelijker LaagsteBon stopt

In nieuwsbrief #44 deelde ik mijn enthousiasme over LaagsteBon.nl. Eindelijk leek er een Pricewatch te zijn voor boodschappen. Maar helaas: 17 weken later kondigt oprichter Jerrel Zwartbol nu aan dat hij weer gaat stoppen met de site. Het was een dappere poging, maar het blijkt niet voor niets te zijn dat er nog geen prijsvergelijker was. Ik vroeg Jerrel naar de reden om niet verder te gaan met de site:

‘Een supermarkt prijsvergelijker is een oplossing voor een probleem dat veel mensen ervaren, namelijk: hoge supermarktprijzen i.c.m. het gebrek aan een gepersonaliseerd overzicht met de laagste prijzen. Met dit uitgangspunt zijn we begonnen met Laagste Bon en vanuit de gebruikerskant werd dit idee al snel gevalideerd.

Veel mensen waren enthousiast, registreerden zich en voegde veel producten toe aan hun gepersonaliseerde overzicht. Waar de uitdaging blijkt te zitten, is het zuiver houden van de prijsdata. Vanuit de supermarkten wordt deze data niet goed (genoeg) aangeleverd en vereist daarom veel werk om te verwerken.

Een voorbeeld hiervan is Jumbo die per locatie andere prijzen hanteert. Daarnaast is het lastig om een verdienmodel te vinden. Pas bij een enorm aantal gebruikers zouden de aantallen groot genoeg zijn om er iets aan te verdienen. Als je weinig tot niets verdient tot aan dat moment, wordt het lastig om als klein team zonder investeerder aan dit project te kunnen blijven werken. De uitdaging omtrent de prijsdata en het ontbreken van een goed verdienmodel zijn waarschijnlijk de reden dat veel mensen een supermarkt prijsvergelijker proberen te bouwen, maar uiteindelijk afhaken.’

Quest viert 20e verjaardag en start met aanbod Premium

Bram Mullink is sinds een half jaar hoofdredacteur van Quest. Het wetenschappelijke tijdschrift viert deze maand haar 20e verjaardag. Op LinkedIn zag ik dat zij sinds een maand ook een digitaal abonnementen model hebben. Daar wil ik natuurlijk graag meer over weten en daarom legde ik Bram dezelfde vragen voor die ik een paar weken geleden 5 andere hoofdredacteuren stelde over hoe digitale abonnementen.

Wat is het doel nu niet alles meer gratis is op de site van Quest?

‘Voor mijn komst werden slechts sporadisch verhalen uit print ook online gepubliceerd. We voegen dus additionele content toe aan onze site. Naast de stukken uit print zullen ook columns, dagelijkse quizzen en puzzels nog worden toegevoegd. Zo maken we de waarde voor onze abonnee steeds groter. Dus we hebben onszelf best een stevige uitdaging gegeven; èn bereiksgroei èn conversie naar betaalde abonnees door content af te sluiten van gratis gebruik. Het starten met premium en een uitgebreidere digitale propositie heeft als doel om onze lezers de keuze te geven wat de prettigste manier van lezen voor hem of haar is.’

Klopt mijn aanname dat Google de belangrijkste verkeersbron is?

We hebben inderdaad Google als belangrijke verkeersbron, maar onze nieuwsbrief (ruim 100k abonnees) is ook een erg belangrijk voor verkeer. We zullen de komende jaren werken aan meer organisch en terugkerend verkeer. Doel is natuurlijk dat het totale bereik van ons merk groter wordt en onze (enorm jonge) online doelgroep ook de verhalen met de hoogste kwaliteit te bieden. Het zal ook een proces van lange adem zijn. We hopen op termijn een even grote digitale abonneeomzet te hebben als dat we in print hebben.

Hoe ziet jullie abonnee model er uit?

We zijn gestart met een hybride model. Grotendeels freemium en een gedeelte metered. Metered betekent dat lezers 3 artikelen gratis kunnen lezen en in deze categorie krijgen ze dan daarna een betaalmuur te zien. Als Premium abonnee krijg je, naast onbeperkte toegang tot de eerder genoemde verhalen, de beste verhalen uit onze printedities, wetenschapsactualiteit en verdiepende stukken. We voegen de komende maanden steeds meer toe aan de propositie voor de paywall. Kortere wetenschapsnieuwtjes en bijvoorbeeld de populaire Vraag en antwoord rubriek (met antwoorden op vragen van onze lezers) blijven open beschikbaar.

Dokters gaan betrouwbare informatie delen via TikTok

Acht medische specialisten gaan informatie delen op TikTok om desinformatie tegen te gaan via het nieuwe account @doktersvandaag.

‘We worden in de spreekkamer geconfronteerd met de meest bizarre voorbeelden’, vertelt medisch specialist Robin Peeters op Radio 1. Er staan nu zes video’s op het account van Dokters Vandaag, sommigen hebben al meer dan 100.000 views.

Kort na de lancering gaf staatssecretaris Van Ooijen aan dat hij hoopt dat artsen volop tegengas gaan bieden tegen desinformatie. Hij lijkt dus op zijn wenken te worden bediend.

Dokters Vandaag is bedacht door TikTok Agency Prappers. Daarom vroeg ik Joey Scheufler naar zijn motivatie om dit te doen: ‘Wij zien erg veel onzin en medische desinformatie voorbij komen op de diverse social media kanalen en dit wordt steeds meer. Als grote producent van TikTok video’s en formats weten wij hoe je een groot publiek kunt bereiken, deze kennis en onze productionele kracht zetten wij belangeloos in voor dit project. Hierin nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid omdat er een gedegen en betrouwbaar tegengeluid te horen moet zijn. Wij zijn dus ook erg blij met de meewerkende top artsen, die allen eveneens belangeloos meewerken. De behoefte blijkt groot, de eerste video’s worden erg goed bekeken.

Dat klinkt wel erg filantropisch. Is dit belangeloos?

‘Ja vooralsnog inderdaad geheel belangeloos. Zowel vanuit de artsen als vanuit ons. Wij doen dit vaker omdat het belangrijk is. Dit hebben we onder andere al eerder gedaan met longarts Wanda de Kanter specifiek tegen roken en vapen.’

Als OpenAI en robots samenwerken

Het bedrijf Figure is een samenwerking aangegaan met OpenAI (van ChatGPT). En dan krijg je dus dit:

Figure Status Update - OpenAI Speech-to-Speech Reasoning

Andere kijk- en luistertips

  • Alexander Klopping en Ernst-Jan Pfauth waren in de race om Vrij Nederland over te nemen, maar hun plan om van Vrij Nederland de Nederlandse Substack te maken heeft het niet gehaald. Hun beredenering dat slechts een klein groepje columnisten belangrijk is voor het grootste deel van de verkoop van abonnementen en dat dit mediatitels kwetsbaar maakt, is absoluut waar. En het is interessant dat zij deze geloven in de toekomst van nieuwsbrieven en willen beginnen bij mensen met een groot bereik.
  • Financial Times heeft Ask FT geïntroduceerd, een AI-chatbot waarmee abonnees vragen kunnen stellen gebaseerd op de decennialange gepubliceerde informatie van het medium. Deze tool, beschikbaar voor enkele honderden betalende abonnees, wordt aangedreven door Claude, een groot taalmodel dat in de EU nog niet te gebruiken is. Eerder lanceerde het Nederlands tijdschrijft voor Geneeskunde (NVGT) ook al een eigen chatbot om haar archief te doorzoeken. Het is een kwestie van tijd voordat die onpraktische chronologische zoekfuncties op sites vervangen gaan worden.
  • Ombudsjournalistiek is dure, tijdrovende en vaak complexe journalistiek. Sinds vorige maand heeft streekomroep ZuidWest, dat de vierhoek bestrijkt tussen Moerdijk, Etten-Leur, Zundert en Bergen op Zoom, naast een ombudsman ook een fulltime onderzoeksjournalist in dienst: een voormalige Rotterdamse politierechercheur die een jaar lang wordt betaald door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
  • NRC kondigde deze week uitbreiding aan van hun hoofdredactie via een artikel met de kop: Dertigers Van de Wiel en Brouwers treden toe tot de hoofdredactie van NRC. Deze kop leidde tot hilariteit bij Alexander Klopping.
  • Bij het hippe bedrijf Notion is het verboden om een Slack-bericht te beginnen met alleen ‘Hi’ of ‘Hallo’. Ze hebben daar een No Hello-policy, omdat je daardoor iemand soms echt laat wachten op je vraag. Stel deze gewoon direct! Ik vond het een goed idee dat ik daarom even met jullie deel hier. Ook handig voor WhatsApp gesprekken bijvoorbeeld.
  • Zoals je vorige week al kon lezen, daalt het bereik van verkeer naar een nieuwssite via social media best hard. LinkedIn liet deze week weten dat zij het nog wel als hun taak zien om nieuws bij de mensen te brengen. Zij verwezen naar onderstaande grafiek van Axios die aantoont dat het verkeer via LinkedIn in tegenstelling tot Facebook en Twitter voor uitgevers niet afneemt. In nieuwsbrief #54 kon je ook lezen hoe je in Nederland in contact kan komen met LinkedIn.

  • Reddit ging deze week naar de beurs en dus was er veel aandacht voor dit platform. Zelf merk ik ook dat ik steeds vaker even naar Reddit Netherlands voor interessante verhalen. NRC schrijft dat de beursgang van Reddit de noodzaak benadrukt van effectieve moderatie en de voortdurende impact van het platform op de online cultuur, omdat het zo’n open plek is waar alles geplaatst kan worden. Als je er nog nooit van gehoord hebt, dan vat NOS het idee achter Reddit goed samen.
  • Oud-international en oprichter van BALR en 433, Demy de Zeeuw, had een interessant interview op Ziggo. Hierin gaf hij aan dat de jonge generatie geen 90 minuten meer naar voetbal wil kijken, mede omdat alle losse clips toch ook social verschijnen en de spanningsboog van jeugd anders is.

Deze week een jaar geleden

De geschiedenis herhaalt zich vaak, zo merk ik zeker nu ik iedere week even terugblik op een jaar geleden. In nieuwsbrief #09 was te zien hoe de week van de Lentekriebels online veel teweeg bracht, toen zag je al aankomen dat de tegenbeweging alleen maar meer online zou gaan brengen en dat is ook dit jaar te zien.

Verder verbaasde ik me er toen nog over hoe makkelijk je plaatjes kon manipuleren, want een foto van de Paus in winterjas ging viral. Verder riep schrijver Harari op om goed na te denken hoe we AI gaan gebruiken als mensheid (nog steeds relevant). Verder gaf ik een tip hoe je ChatGPT kunt gebruiken bij het vinden van een goede kop boven je artikel (nog steeds helemaal mee eens).

Deel wat je ziet met 790+ abonnees

Deze week kwamen weer verschillende mensen uit het vak aan het woord. Wil je ook een keer iets delen of is je iets opgevallen? Stuur het me door!

Voor het eerst ging deze nieuwsbrief naar meer dan 790 abonnees. Super fijn dat steeds meer mensen interesse hebben. Lees je deze nieuwsbrief met plezier? Support de nieuwsbrief dan en wijs mensen op deze nieuwe inschrijfpagina voor de nieuwsbrief of geef af en toe een like op LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen.

Fijne week!