30 juni 2024

#73: Dit levert testen van afbeelding op, nieuwe site Hart van Nederland en Shorts zijn trending

Nog drie weken voor de zomerakantie en die zitten ramvol. Deze week was ik voor sessies bij BDU-titels in Ede en Barneveld, bij Rijnmond en een thuiswedstrijd bij RTV Utrecht.

Ook zijn mijn vrouw Hanneke en ik voor het eerst samen uitgenodigd om een presentatie te geven over het lanceren en in de markt zetten van een podcast. Haar podcast kwam zonder uitgever op #1 in de Apple-hitlijsten, sinds vorige week staan alle afleveringen online en zijn deze te bingen via Spotify en iTunes.

Smartocto: Testen afbeelding zorgt voor 7% meer kliks

Smartocto is een Nederlandse tool die bij vrijwel alle nieuwsmedia gebruikt wordt op de redactie. In de tool is snel te zien wat de best gelezen artikelen zijn en via welke manier mensen bij een artikel zijn gekomen. Ook bieden zij de service aan om een kop van een artikel te testen. Eerder las je in deze nieuwsbrief al dat het testen van een kop gemiddeld een positief effect heeft van 20%.

Sinds november kun je ook afbeeldingen testen via Smartocto. Dit betekent dat de ene groep van de bezoekers foto A te zien krijgt en de andere foto B. En na een kwartier kun je dan zien of er meer mensen op een artikel klikken met een bepaalde foto. De eerste testresultaten heeft Smartocto nu gepresenteerd.

Uit een analyse van ruim 3.000 fototesten zien ze een stijging van 7% in de CTR, ofwel: Als je foto’s test, leidt dat er gemiddeld toe dat 7% meer mensen het artikel gaan lezen. Dit is niet zo groot als het effect van een koppentest, maar wanneer je zonder een extra artikel te schrijven procenten meer bezoekers kunt trekken, is dat toch een aanzienlijke toename. Of anders gezegd: Wanneer er 14 redacteuren werken op een redactie waarvan artikelen gemiddeld even goed gelezen worden, dan is het aantal extra gelezen artikelen net zo groot als het toevoegen van een extra 15e persoon.

Ik heb Smartocto ook gevraagd naar de kenmerken van een veel aangeklikte foto, dit gaat Smartocto nog onderzoeken. Mogelijk kan ik die de komende maanden hier delen.

Nieuwe site voor Hart van Nederland

Vrijdag ging de nieuwe site van Hart van Nederland live. Een site die zich puur richt op nieuws en iedere maand bij de 15 grootste nieuwsmerken van Nederland hoort. Net als bij RTL het geval was, is nieuws en shownieuws bij Talpa gescheiden op twee verschillende sites. Ik vroeg chef online Carmen Dorlo of ze kon vertellen wat er nieuw is aan de site:

‘Video heeft nog een veel grotere focus heeft gekregen op deze nieuwe website. We hebben bij Talpa natuurlijk enorm veel video-aanbod en video is enorm belangrijk voor Hart van Nederland (HvNL). Van eigen materiaal van verslaggevers tot beelden van andere Talpa-merken. En die konden we eerst nog net iets minder goed wegzetten. Nu hebben we losse videopagina’s waarbij de focus helemaal op beeld ligt en niet op tekst, en dat vind ik een erg mooie aanvulling op de artikelen die we hebben.

Daarnaast zijn we met het hele online team ook gaan kijken waar onze lezers echt behoefte aan hebben en hebben we die inzichten toegepast in onze nieuwe categorisatie. Met extra aandacht voor onze ‘beste van Hart’-categorieën (uitlegvideo’s, panel, podcasts en onze online only/social series). De eerste feedback is dat de site overzichtelijker is en dat is heel positief.’

Steeds meer Shorts in YouTube trending

YouTube en haar eigenaar Google geven niet veel inzicht in video’s die goed bekeken worden. Dit is volgens mij ook een reden waarom YouTube zelden een bron is voor journalisten. In nieuwsbrief #11 las je hoe Enzo Knol door zijn vlog in het nieuws kwam, maar dat dit enkel was omdat dit op X gedeeld werd. Google wil ook niiet dat YouTube een monitoringtool wordt. Kortom: Ze geven weinig inzicht, het enige wat ze bieden is een Trending-lijsjte per land. Waar je ongeveer 1 video per dag ziet en waarbij je vaak dezelfde namen (Enzo, Gio, Dylan Hagens, StukTV) in terug ziet.

Ik kijk bijna dagelijks in de Nederlandse lijst en daarin valt op dat er sinds een maand bijna alleen maar Shorts in staan. Deze staande video’s (zie screenshot hierboven) zijn net als Reels op Instagram kort en ‘verticaal’. Op steeds meer plekken toont YouTube deze Shorts en gelet op het Trending lijstjes is het aantal weergaven dus soms hoger dan ‘normale’ video’s. Eigenlijk zijn shorts dus een extra kanaal waar je een verhaal weg kunt zitten (en dus ook aparte content voor moet maken).

Andere kijk- en luistertips

  • Deze week nam staatssecretaris Alexandra van Huffelen haar laatste grote besluit in haar functie: De Nederlandse overheid blijft actief op Facebook na beloftes van Meta. Opluchting voor de social media adviseurs van de overheid.
  • Anthropic lanceerde Claude 3.5 en veel kenners zeggen dat deze versie beter is dan ChatGPT.
  • OpenAI heeft nu ook een overeenkomst met TIME, ze krijgen toegang tot hun archief van de afgelopen 100 jaar. Na Axel Springer en Le Monde dus opnieuw een grote uitgever die in zee gaat met het bedrijf achter ChatGPT. Hoewel in Nederland veel mensen zeggen dat je hiermee je ziel aan de duivel verkoopt, zal het toch een kwestie van tijd worden tot er een partij met hen in zee zal gaan. Zit je bij die partij, dan verdien je veel geld, ben je die partij niet dan sta je met lege handen en zul je minder verkeer doorgestuurd krijgen. Benieuwd wie er hier gaat een deal gaat sluiten.
  • De omzet van dagbladen is in 2023 licht gestegen blijkt het een rapport van NDP Nieuwsmedia. De groei is toe te schrijven aan de toename van digitale abonnementen. De omzet groeide in 2023 met 1,2 procent naar € 1,2 miljard. De toename is vooral te danken aan digitale abonnementen.
  • TikTok heeft een nieuwe app genaamd Whee gelanceerd, die lijkt op Instagram en bedoeld is om foto’s te delen met je beste vrienden. Whee is momenteel beschikbaar op Android in verschillende landen, maar nog niet in de VS of Nederland.

Deze week een jaar geleden

Een jaar geleden las je in nieuwsbrief #23 maakte ik een overzicht van de TikTok-accounts van regionale omroepen met de meeste volgers. Ook las je dat NU.nl een plek voor feelgood ging maken en dat NPO een online plek heeft gemaakt met de tips van Angela de Jong.

Tot volgende week

Voor het eerst ging deze nieuwsbrief naar meer dan 925 adressen van mensen die veelal werken op nieuwsredacties of bij marketing of communicatie. Een mooi publiek en springplank om je nieuws te delen. Dus heb je een leuke tip voor deze nieuwsbrief? Stuur het me door!

Deze nieuwsbrief verstuur ik elke week gratis en met veel plezier, lees je het graag wijs mensen dan eens op deze inschrijfpagina voor de nieuwsbrief of geef af en toe een like op mijn LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Zo kan ik dit ook blijven doen.

Tot volgende week!