7 juli 2024

#74: NOS laat je Tour volgen via WhatsApp, grootste Nederlandse YouTuber nooit in het nieuws en zo lang moet je Shorts-video zijn

Deze week was het net een roadshow. Ik was twee dagen bij Omrop Fryslân in Leeuwarden, gaf een presentatie bij Omroep West en was een dag bij Rijnmond. Tussendoor liepen we de polonaise in huis na Nederland-Roemenië (ik schrijf dit voor de wedstrijd tegen de Turken).

Nog een vol weekje te gaan, maar dan breekt een heerlijke zomervakantie aan. En dit viel deze week op.

NOS brengt je via WhatsApp ieder uur highlights uit de Tour

NOS Sport lanceerde deze week een mooie nieuwe dienst: Een WhatsApp-kanaal met ieder uur een video van een minuut met de highlights van het laatste uur van de Tour de France. Het is bedoeld voor iedereen die graag op de hoogte blijft van de Tour maar geen tijd heeft om alle etappes te kijken.

Ik vroeg chef Wielrennen Martijn Hendriks hoe dit idee tot stand is gekomen:

We zien dit kanaal als toevoeging aan onze bestaande uitingen. We livebloggen, we hebben een stream met momenten (waarin we alle highlights markeren en je die tijdens het live kijken dus super simpel terug kan kijken ín de stream), we doen updates tijdens de koers op tv, we hebben radio, we hebben teletekst. Dit is een nieuwe, andere manier van vertellen, die natuurlijk wel veel raakvlak met social heeft.

Het kanaal heeft nu ruim 8.000 volgers, je kunt het via deze link ook gratis volgen.

In dit blog leg ik uit hoe je eenvoudig zelf ook een kanaal kunt aanmaken. In de cijfers zijn kanalen via WhatsApp nog geen doorslaand succes te noemen, maar door dit soort initiatieven van de NOS voel je wel hoe de kanalen wel degelijk een toekomst kunnen hebben en dat nieuws en WhatsApp een goede match kunnen zijn.

Livescore brengt vierkante hoogtepunten EK via NOS

Een andere innovatie op gebied van sport zag ik in de app Livescore, die ik gebruik om pushberichten als er een doelpunt valt bij een wedstrijd die ik wil volgen en niet kan zien. Daar kun je nu niet alleen de stand bekijken, maar ook de highlights via de NOS. Tijdens de wedstrijd kun je op een ‘Instagram-achtige’-manier snel door de hoogtepunten swipen van de wedstrijden. Een heerlijke service die dus ook goed werkt bij de NOS zelf, maar kennelijk heeft Livescore een deal met de NOS hierover gemaakt zodat het ook binnen deze app te vinden is. En waar een wedstrijd 16:9 horizontaal wordt uitgezonden, blijkt het ook in een vierkant formaat dus prima te volgen als je een deel van het scherm afknipt.

Data: Shorts worden echt belangrijker op YouTube

Vorige week schreef ik dat er steeds meer Shorts te zien zijn in de YouTube trending lijst. Dit was een aanname op basis van wat ik zag, maar gelukkig mailde Tjitze Zijlstra mij. Hij scrapet de YouTube trending lijsten iedere dag en kon mijn aanname daarom via bovenstaande grafiek bevestigen.

Hoe lang moet een YouTube video zijn?

Tjitze weet dus welke video’s op YouTube in de trending lijst staan, en hoeveel dagen. Hier blogt hij regelmatig over. Zo schreef hij ook een blog over de ideale lengte van een Shorts-video. ‘Voor Shorts heb ik een overzicht gemaakt voor videolengte per seconde, en dan valt op dat langere Shorts (zo dicht mogelijk bij de maximale duur van één minuut) oververtegenwoordigd zijn in de data. Daarnaast lijk je een licht voordeel te hebben als je Short rond de 15 seconden lang is, of rond de 30 seconden (met een hele brede interval eromheen).

Omdat YouTube zelf geen handleiding geeft hoe lang de perfecte video is, helpen dit soort inzichten dat wel mede te bepalen.

Grote YouTuber was nog nooit in het online nieuws

Uit de data van Tjitze blijkt dat dit de Nederlandse kanalen met de meeste trending video’s in Nederland zijn:

  • Bankzitters (29)
  • Ziggo Sport (27),
  • Dennus3 (25)
  • NOS Jeugdjournaal (25)

    Als je alleen naar Shorts kijkt:

  • Dennus3 (25)
  • Quinn en Aaron (22)
  • Dennus2 (22),
  • Dylanhaegens (21)

    Overigens scoort de Vlaamse Celine Dept ook goed in NL: 25x trending in 2024.

Grote YouTuber nog nooit in het online nieuws geweest

Opvallend is dus dat Dennus in beide lijstjes voorkomt. Hij maakt dagelijks game video’s op YouTube zoals Minecraft en Roblox. Hij bereikt dus enorm veel kijkers en op de 5 grootste nieuwssites van Nederland (AD, NUnl, NOS, Telegraaf en RTL) is nog nooit een artikel geschreven over Dennus online verschenen zag ik zojuist in het archief van de sites.

Tjitze heeft ook een nieuwsbrief zodat je op de hoogte kunt blijven van zijn nieuwe bevindingen.

Andere kijk- en luistertips

  • Donald Duck bestaat 90 jaar en geeft een goed voorbeeld hoe je publiek kunt betrekken bij je merk. De redactie riep fans op om een nieuwe buur voor Donald Duck en Buurman Bolderbast te ontwerpen. Ze ontvingen liefst 7.400 inzendingen en leverde veel PR op, zo verscheen het ook in het NOS Journaal.
  • De beste film die ik de afgelopen jaren zag was The Triangle of Sadness, Het laat in een mooi verhaal zien hoe de sociale ladder werkt en is een enorme aanrader. De film is ook een prachtige metafoor hoe de samenleving na corona weer is opgestart: Hebben we iets geleerd of gaan we op dezelfde voet verder? De film is nu gratis te bekijken bij de NPO zag ik via Marije Knevel en deze topfilm graag tippen voor een regenachtige zomeravond.
  • Op NRC.nl een artikel over hoe EO experimenteert met AI. Zo kun je nu in de chatbot van de EO bijbelfiguur Simson wijze levenslessen vragen. Theoretisch zou je ook een chatbot met Jezus kunnen maken (wat zou Hij geantwoord hebben?), maar dit gaat de EO momenteel nog te ver.
  • DPG-topman Erik Roddenhof gaf een interview aan De Groene en bespreekt ook de overname van RTL. Hij zegt geen synergie te zoeken tussen de redacties van RTL Nieuws en andere DPG-media. ‘Dat kan ook helemaal niet en willen we ook niet. Daar zit een redactiestatuut en een bedrijfsstatuut tussen.’ De Groene concludeert dat de overname vooral om Videoland gaat en Roddenhof zegt: ‘Streamen is de toekomst.’
  • Dit jaar keken we bij ons thuis voor het eerst met z’n allen naar Wie is de Mol? Iedere zondagavond (we keken het terug) met een pizza op de bank was erg gezellig. Nu er een nieuw online streaming seizoen online staat, deden we dat weer. Gewoon via een app op tv aangeklikt, zoals we alle streamingdiensten ook kunnen bekijken. Dus Papa probeerde uit te leggen waarom dit anders is dan op TV. Ik merkte al na 2 zinnen dat ik volledig vast liep. ‘Maar Papa, we zitten toch op TV te kijken? Hoezo zeg je dan dat dit niet op TV is?’ Vervolgens merkte ik dat ik vast liep bij: ‘Nou er kijken ook nog heel veel mensen via ..’ Toen gooide ik de handdoek al snel in de ring: ‘Laat maar, kijk maar gewoon lekker, want het is toch niet belangrijk.’
  • Je kunt steeds meer apps aan elkaar koppelen. ‘If this, then that..’, bijvoorbeeld via de app Zapier. Zo moest ik wel glimlachen om wat Soren Iverson vorig jaar deelde. Hij heeft ‘When I die’ ingesteld, als zijn hartslag 0 is, in de app Gezondheid dan moet zijn hele zoekgeschiedenis automatisch worden gewist.

Deze week een jaar geleden

Een jaar geleden las je in nieuwsbrief #24 vooral dat Threads gelanceerd werd en Twitter veranderde. Uiteindelijk is de app pas vanaf half december beschikbaar in Nederland.

Help me de zomer door!

Ik denk dat ik tijdens de zomervakantie gewoon doorga met de nieuwsbrief, maar dan helpt het me wel als ik al een beetje vooruit kan werken. Dus heb je een tip (hoeft echt niet actueel te zijn) die je wilt delen op het gebied waar ik vaak over schrijf of is je iets opgevallen? Ik ben daar echt heel blij mee, zoals Tjitze hierboven ook heeft gedaan. Dus: Stuur het me door!

Deze nieuwsbrief verstuur ik elke week gratis en met veel plezier. Lees je het graag wijs mensen dan eens op deze inschrijfpagina voor de nieuwsbrief of geef af en toe een like op mijn LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Zo kan ik dit ook blijven doen.

Tot volgende week!