14 juli 2024

#75: Hoe Andy 40 miljoen streams haalde, nieuws dat wél goed gaat en hoe sport tot abonnementen leidt

Alweer de 75e nieuwsbrief die op je digitale deurmat ploft op zondag om 8u! Stroomde je pas later in, hier kun je ze allemaal nog eens rustig nalezen.

Deze week rondde ik een leuke klus bij Rijnmond af, was ik een dag in Maastricht bij L1 en was ik voor het eerst in Mediavaert van DPG, waar ik bij mijn oud-collega’s van Entertainment een presentatie gaf over de mogelijkheden van AI voor mediamakers. Daarmee komt de zomervakantie echt in zicht, volgende week nog twee klussen en dan op naar Italië. Ondertussen presenteert Hanneke de ochtend bij 100%NL en zijn de kids nu vrij, dus benieuwd hoe ontspannen we de auto in gaan pakken.

Volgende week stuur ik je sowieso nog een nieuwsbrief met onder andere mijn favoriete podcasts voor onderweg.

Wat traditionele media van Andy van der Meijde kunnen leren

Ik had niet gedacht deze kop ooit boven een artikel te zetten, maar Andy van der Meijde heeft dit EK buiten de traditionele media om miljoenen mensen bereikt en het is boeiend om te kijken hoe hij dit heeft aangepakt.

In 2020 nam ik een podcast op met Ward Geene over esports in Nederland, sindsdien volg ik zijn updates op LinkedIn met interesse. Hij beweegt zich in een grote markt, die veel mensen niet kennen. Met zijn bedrijf Streamdoctors is hij gespecialiseerd in het live streamen op social media om dit vervolgens bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Ward deelde deze week dat de livestream waarin Andy van der Meijde bij hem thuis de wedstrijd Oranje-Turkije kijkt met Royston Drenthe en Glenn Helder (oud-voetballers) in de YouTube trending lijst was gekomen en dat dit uniek is voor een livestream. Daarom vroeg ik of hij wilde delen hoe het kan dat je zonder beeld van het WK toch een groot publiek kan bereiken:

‘Bij ons is het niet enkel ‘er is beeld en audio dus wij hebben onze taak gedaan’ er zit heel veel extra omheen waardoor het werkt op social media. Via alle social media kanalen heeft Andy na de halve finale ruim 41 miljoen mensen bereikt met de video’s. En hier is niet voor betaald, dit is allemaal organisch gegaan. Het wordt opgenomen bij Andy thuis, er is een voorbeschouwing, ze kijken de wedstrijd en daarna een nabeschouwing. In het publiek zitten allemaal bekenden en sponsoren van Andy. De livestream wordt via alle kanalen (ook Insta en Facebook) door tienduizenden mensen gekeken, maar het volume zit vooral in de korte video’s (shorts) die we er direct uit halen en delen op alle social media kanalen. Zoals Andy die verdrietig is na de 2-1 van Engeland. Live bereiken we een kwalitatief publiek, via shorts het grote publiek. Zo werkt het ook met clips voor podcasts op social media. Een ander element wat het uniek maakt is dat de 3 mannen live meelezen met de chat en interactie hebben met het publiek.’

Dit moet een enorme productie zijn, hoe maken jullie dit dan?

‘Dit is een initiatief is van TADA Media (Danny Membre, manager Andy en destijds oprichter RUMAG). Met hen hebben we eerst 4 afleveringen gemaakt rondom Eredivisiewedstrijden voor we het EK deden. Die huren ons in voor de livestream. TADA doet het script, event productie en maakt de shorts. Wij doen de livestream en hebben een productiestraat die tijdens live aanlevert aan TADA waardoor ze al tijdens uitzending kunnen posten.  Het team bestaat uit 3 mensen van TADA (event manager, short editor, producer), 7 van Streamdoctors (Live producer, engineer in charge, technical director, audio, licht, 2x cam operator) en 2-3 man van Eye Legacy.’

Over het verdienmodel kan Ward niets delen. Maar je ziet op ieder video de sponsoren Tinq en Proforto prominent terug. Zij komen dus ruim 40 miljoen keer in beeld via social media bij een publiek dat je mogelijk niet via de tv-reclames kunt trekken. Daarmee kan de hele productie heel goed uit. Volgens Ward ‘is het gewoon een ander proces en manier van denken.

Ik vind het altijd tof als er buiten de traditionele wegen manieren zijn om dingen te maken en er geld mee te verdienen. Een paar weken geleden tipte ik ook de serie van Supergaande, waarin de mannen van Broederliefde de internationals van Oranje ook op een heel andere manier benaderen. Ook hier zijn meerdere sponsoren voor gevonden. Heb je andere voorbeelden? Stuur ze me door en ik deel ze graag.

Trouw komt met verhalen over wat wél goed gaat in de wereld

Deze week ontving ik voor het eerst nieuwsbrief ‘de Meezitter’ van Trouw. Een nieuwsbrief met verhalen over wat goed gaat in de wereld. Het is een trend waar veel media op proberen in te haken. Zelf zat ik af en toe in het tv-programma Goed Nieuws Vandaag bij SBS, media als AD en NU.nl hebben een ‘feelgood’-sectie met bijbehorende nieuwsbrief en uit alle trendonderzoeken blijkt dat er steeds meer nieuwsmijders komen die het nieuws te negatief vinden. Ook de nieuwe hoofdredacteur Karel Smouter van Trouw zag de trend en schreef op LinkedIn: ‘Wij bepalen natuurlijk niet wat er gebeurt in de wereld. Maar toen we in onze krant keken zagen we: die andere verhalen? Die zijn er al. Alleen zitten ze nu vaak goed verstopt tussen alle andere verhalen die we maken.’

Chef online Charlot Verlouw licht dit verder toe: ‘We hebben een nieuwsbrief bedacht waarin we enkel positieve en constructieve stukken delen. We hebben het dus niet over ‘goed nieuws’, want dan verval je al snel in berichten over een olifantje dat geboren is. We hebben het over constructieve verhalen: een gesprek tussen twee tegenpolen, een interview waar hoop uit spreekt of een initiatief dat oplossingen vindt voor een probleem. We denken dat we daarmee een grote groep nieuwsmijders aan kunnen spreken, en ook niet-nieuwsmijders een optimistische blik op de wereld kunnen geven.’

In de nieuwsbrief staan niet alleen artikelen van Trouw, maar ook naar buitenlandse media. Verlouw: ‘Voor die verhalen uit buitenlandse media laten we ons inspireren door de Story Tracker van Solutions Journalism, een netwerk dat constructieve(re) journalistiek probeert te stimuleren.

Zo bereidt The Athletic zich voor op ‘grootste dag ooit’

Voor de sportsite The Athletic wordt het vandaag de grootste sportdag ooit. Zij zijn het zusje van The New York Times waar alles over sport verschijnt en vandaag is de finale van het EK, de Copa America en Wimbledon en dus noemt de hoofdredacteurLaura Williamson het de ‘belangrijkste dag ooit.’ Op NiemanLab blikt ze vooruit en ik deel hier graag de highlights, want ze zijn ook toe te passen op Nederlandse sites die betaalde abonnees moeten bedienen. Zowel binnen als buiten de sport.

The Athletic staat bekend om zijn diepgaande artikelen en we doen geen eenvoudige wedstrijdverslagen; we leggen liever uit waarom een bepaalde slag bijzonder is of hoe training de vaardigheden van een speler beïnvloedt. Er is zoveel sport, als een wedstrijd eindigt en een andere begint, wordt het resultaat direct overschaduwd. Mensen herinneren zich toernooien door specifieke momenten, niet door een reeks scores, en we willen ons richten op die individuele momenten en uitleggen waarom ze gebeurden.’

Een deel van het succes is door het aanbod uit te breiden. Sinds een paar maanden zijn er op de sportsite secties gemaakt voor tennis, Formule 1-secties en cricket.

Opvallend is dat streamingsdiensten invloed hebben gehad op de verslaggeving. Zo is te lezen dat er een speciale verslaggever die Wrexham volgt, omdat er ook een populaire serie over wordt gemaakt. Formule 1 werd populair in de VS door de Netflix-documentaire “Drive to Survive,” die de glamour en het drama van de sport toonde. Tennis kreeg aandacht door de film “Challengers” in april. Hierdoor zijn er fans die via een omweg bij een sport terechtkomen. Zij leren vaak snel hoe de sport werkt. Juist deze fans zijn op zoek naar een manier om zich te verdiepen in zowel de sport als de gemeenschap eromheen en dat bieden wij.’

Vandaag wil het veel nieuwe abonnees gaan werven en daarom krijgen niet-abonnees gratis toegang krijgen tot twee liveblogs. Door deze gratis liveblogs kunnen ze mooi laten zien wat abonnees allemaal voor extra’s krijgen. Bezoekers kunnen via e-mail (!) bijdragen aan discussies op live blogs en er is een WhatsApp-kanaal waar voetbaltransfers gedeeld worden nog voor publicatie op de website.  Door minder afhankelijk te zijn van Google, leunt The Athletic meer op sociale media, nieuwsbrieven, en het platform van The New York Times.

Waarom Branded Content uit context misleidend kan zijn

Op Twitter zag ik bij FTM-journalist Henk Willem Smits bovenstaand screenshot. Je kunt online of offline branded content plaatsen. Net zoals je bij Harry Mens zendtijd op tv kunt kopen, kun je ook in de papieren krant of online een artikel kopen. Daar staat dan subtiel bij dat dit ‘betaald’ is en niet redactioneel. Alleen steeds vaker zie je dan dat de betalende klant dit op social media gaat uitventen. De directeur hierboven schrijft: ‘Bedankt FD voor deze uitnodiging!’ Soms gaan ze het dan ook op een website zetten met ‘bekend van..’

Los van bovenstaand voorbeeld viel me deze week op dat de organisatie van de journalistieke prijs De Tegel voor kwaliteitsjournalistiek ook prominente online ruimte had ingekocht via branded content om de winnaars in het zonnetje te zetten.

Andere kijk- en luistertips

  • Op SvdJ.nl een reportage van Stamp Media, een site waar jongeren nieuws maken in België. Ze worden betrokken bij het nieuwsproces en kunnen zich in eigen tempo ontwikkelen. Zo ontstaan er mooie verhalen die traditionele en vernieuwende onderwerpen bevatten.
  • Bij DPG Media werd in mei een SEO-record verbroken: nooit eerder kwamen zoveel bezoekers in 1 maand via Google op de sites.
  • Uitgever PXR meldt dat het aantal VI Pro-abonnementen dankzij het EK tot recordhoogte is gestegen.
  • Cécile Narinx legt haar taken als hoofdredacteur van L1 na iets meer dan een jaar neer, meldt de omroep in een persbericht.
  • Afgelopen weekend was voor het eerst de AI-nieuwslezer te horen bij RTV Drenthe. Het bulletin zelf heb ik niet kunnen terugvinden, maar dit is te lezen op de site. De nieuwslezer kreeg de naam ‘Bart Neisman’ die is gekozen door de luisteraars. De meeste inzendingen stelden Bart of Bartje voor, een knipoog naar het Drentse jochie Bar⁠⁠tje.
  • Taxi Poll uit Groningen heeft de ‘Lelijkste website van het jaar’-award gewonnen van hostingprovider Hostnet, meldt OogTV. Het bedrijf ontving een restylingprijs voor de website. Klaas Groeneveld van Taxi Poll reageert met humor op de prijs en schenkt de waarde aan een goed doel.
  • De app van Dagblad van het Noorden ontving 2 nominaties van INMA, naar eigen zeggen ‘de Oscars van de journalistieke wereld.’  In #38 las je al dat DvhN hun voorpagina in de app zo hebben gemaakt dat je door het nieuws kunt swipen. Onderaan kun je ook naar de ‘ouderwetse’ weergave en zo bieden ze je twee opties aan. In een artikel op de site legt product owner Ard Boer uit hoe de app is geïnspireerd op TikTok en Instagram. In het artikel wordt ook verteld dat er sinds kort ook video’s te zien zijn. Het is opvallend dat DvhN voorlopig de enige is die echt duidelijk twee vertelvormen aanbiedt en ook primair kiest voor een nieuwe weergave. Als je andere voorbeelden kent, stuur me dan een mail. Hieronder een screenshot uit de app:

Deze week een jaar geleden

Een jaar geleden las je in nieuwsbrief #25 dat Bard live was gegaan in Nederland. Inmiddels bestaat het niet meer en heet het model Gemini. Verder kwamen toen pas berichten dat ChatGPT betaalmuren kon omzeilen en las je hoe je op AD.nl live oefenwedstrijden kon kijken en dit leidde tot veel nieuwe abonnees. De proef een jaar geleden was kennelijk zo succesvol dat er dit jaar nog meer wedstrijden zijn te zien.

Deel de inspiratie!

Ik denk dat ik tijdens de zomervakantie gewoon doorga met de nieuwsbrief, maar dan helpt het me wel als ik al een beetje vooruit kan werken. Dus heb je een tip (hoeft echt niet actueel te zijn) die je wilt delen op het gebied waar ik vaak over schrijf of is je iets opgevallen? Stuur het me door!

Deze nieuwsbrief verstuur ik elke week gratis en met veel plezier. Lees je het graag wijs mensen dan eens op deze inschrijfpagina voor de nieuwsbrief of geef af en toe een like op mijn LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Zo kan ik dit ook blijven doen.

Tot volgende week!