24 juli 2024

#76: Podcasttips voor de vakantie, speciale editie RTL Nieuws op Videoland en vragen stellen aan stijlgids bij L1

In deze nieuwsbrief ontvang je wekelijks opvallende zaken op het snijvlak van marketing, data en (online) media

Terwijl je dit leest reizen wij af naar het Ledro-meer, in Noord-Italië. Afgelopen week was ik nog te gast bij het Mediaforum van Spraakmakers op Radio 1. Verder had ik een laatste sessie met PXR en toen kon de vakantie echt beginnen. Dus dit is even de laatste nieuwsbrief, eind augustus ben ik weer terug!

Mijn tijdloze podcasttips voor de zomervakantie

Ik heb een overzicht gemaakt van mijn favoriete podcasts voor de zomervakantie. Als je ze nog niet hebt geluisterd, kan ik deze van harte aanraden onderweg naar je zomervakantie. In dit blog geef ik een verdere uitleg en staan de linkjes. Ook kun je hier zelf je eigen podcasttips toevoegen onderaan het artikel. Veel luisterplezier!

  • De laatste dans
  • Kind van God
  • Bob
  • De kunst van het verdwijnen
  • In de ban van Rian

Maandagochtend komt overigens de bonusaflevering van Kind van God online, dus een extra aflevering om te luisteren, abonneren kan hier op Spotify of iTunes.

Videoland krijgt speciale editie van RTL Nieuws

RTL Nieuws gaat pionieren op Videoland. Einde van het jaar moet er een speciale editie zijn van het RTL Nieuws en iets wat ‘meer de geschiedenis in gaat’. In een gesprek met Broadcast Magazine op YouTube vertelt hoofdredacteur Ilse Openneer dat iedereen er enthousiast mee bezig is. Dit omdat ‘het ook leuk is om te pionieren en om iets anders neer te zetten dan wat je op televisie doet. Als daar een deel van ons publiek zit, dan willen wij daar ook graag zijn.’ Op de vraag wanneer dit te zien gaat zijn zegt ze: ‘ik hoop eind dit jaar. Zo ben je jezelf elke keer opnieuw aan het uitvinden als nieuwsmerk.’

Dankzij AI kun je bij L1 vragen stellen aan de stijlgids

Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik fan van Google Notebook LM omdat je dan eigen documenten kunt bevragen. Deze kun je echter nog niet delen met anderen, hier zijn wel andere tools voor.

Zo was ik vorige week in Maastricht bij L1 en daar hoorde ik van coördinator Online Job Tiems dat zij een stijlgids hebben die te bevragen is via een chatbot. Super handig. In mijn AD-tijd probeerde ik alle informatie op het Intranet te zetten en mensen te mailen, maar over een paar weken zijn mensen het toch weer vergeten. Op TV heb je nu een commercial waarin ‘Henk’ bij een voetbalveld staat en telkens de vraag krijgt ‘ Hoeveel staat het?’. In de reclame wordt een scorebord geplaatst en krijgt Henk de vraag niet meer. Jammer voor de sociale interactie natuurlijk, maar het scheelt Henk wel werk. Dat is dus ook wat een stijlgids via AI kan doen.

Job Tiems van L1 wilde in deze nieuwsbrief delen hoe hij dit heeft aangepakt. Ik vroeg hem welke vragen je kunt stellen aan de stijlgids:

‘Denk aan dingen als: ‘Hoe ga je om met aanhalingstekens? Over welke Limburgers schrijven we? Dat soort vragen kun je stellen. Uiteindelijk hoop ik dat je er een heel artikel door kunt laten checken en kunt vragen: Voldoet dit aan onze stijlgids? Maar vooralsnog is het alleen een vraagbaak.

We gebruiken de tool Fastbots, hier betalen we een klein bedrag voor. We gebruiken de chatbot voor onze stijlgids. Mijn ervaring is dat niemand dit papieren document echt leest of soms niet eens weet waar het stuk ligt. Met deze chatbot kun je gewoon vragen stellen en op basis van jouw document geeft hij de juiste antwoorden. Een aanpassing is ook veel eenvoudiger: het nieuwe document uploaden en je bent klaar in plaats van alles opnieuw uitprinten. De eerste ervaringen zijn best positief.

We gebruiken de tool nu intern, maar ik wil hem uiteindelijk ook extern inzetten. Bijvoorbeeld bij complexe en langlopende dossiers. Op basis van je eigen archief kun je dan interactie aanbieden met je publiek.’

Let op: CrowdTangle gaat stoppen!

De meest invloedrijke tool voor Nederlandse redacties stopt per 14 augustus: CrowdTangle. Dit is de laatste nieuwsbrief voor die tijd en daarom sta ik er even bij stil. Op de vraag: Wat is het meest viral bericht op Instagrm of Facebook van vandaag in Nederland? Kun je nu nog antwoord geven door die tool, maar straks niet meer.

Het lijkt me sterk dat er tools zijn die deze functionaliteit gaat overnemen. Meta zal iedere stekker er vermoedelijk uit gaan trekken. Maar op dit moment lijken Fanpage Karma en Easy Insights toch nog steeds ook berichten te kunnen opduiken op basis van data. Hou mijn nieuwsbrief in de gaten om verder te lezen of er toch manieren zijn of komen die deze rol op zich kunnen nemen.

Wat kun je nu nog doen?

Als je toegang hebt kun je nu nog statistieken downloaden. Ook kun je bijvoorbeeld alle berichten downloaden uit een bepaald jaar die bovengemiddeld veel likes kregen. Ik zou dit altijd doen en ergens opslaan nu het nog beschikbaar is.

Andere kijk- en luistertips

  • Op een basisschool in Oss zijn kinderen vorige maand bedreigd, wat leidde tot tijdelijke sluiting van de school. De politie en ouders waren betrokken bij het onderzoek naar de bedreigingen. Op NRC.nl een reconstructie hoe contact met een meisje uit groep 8 via Snapchat is ontstaan met een jongen uit Irak, wat uiteindelijk leidde tot bedreigingen via Snapchat aan andere leerlingen. En waarna er een volledige eigen dynamiek ontstond door een matige crisiscommunicatie.
  • Deze week stond een portret in de Volkskrant van Vincent Bolloré. Zijn media-imperium helpt radicaal-rechts in Frankrijk te groeien, met CNews als belangrijkste tv-zender voor politieke opinies.
  • Danny Mekić stapte naar de rechter omdat zijn X-account stilgezet was zonder waarschuwing. De rechter oordeelde dat sociale platforms zoals X niet zomaar accounts mogen ‘shadowbannen’. De zaak van Mekić is een belangrijk precedent onder de nieuwe Europese techwet die transparantie en verbod op ‘shadowbans’ oplegt.
  • Op NOS.nl een artikel waarin staat dat Instagram en TikTok steeds meer gebruikt wordt als reisbureaus door jongeren, dankzij influencers die inspirerende beelden en tips delen. Bedrijven betalen influencers om hun locaties te promoten, waardoor nichereizen en soloreizen populairder worden.
  • Mooie start voor Woeste Grond uit Brabant (waar ik in #66 de oprichter sprak) . Dit platform voor onderzoeksjournalstiek haalde deze week veel media-aandacht één van hun eerste producties: Ze leverde tien portemonnees in bij politiebureaus en gemeentehuizen om te kijken wat er mee gebeurde. Medewerkers bleken moeilijk van de portemonnees af te kunnen blijven en er verdween geld.

Deze week een jaar geleden

Een jaar geleden las je in nieuwsbrief #26 schreef ik nog dat er in India een omroep was die een AI-nieuwslezer had. Nu we een jaar verder zijn heeft Omroep Brabant deze ook, zoals bijvoorbeeld ook onderaan dit artikel.

Verder tipte ik nog een filosofische podcast met Bas Heijne en Beatrice de Graaf, ongetwijfeld is deze ook dit jaar nog heel fijn om te luisteren dus doe er je voordeel mee.

Komkommertijd bestaat niet

Sinds iedereen 4G heeft en er roaming is op de camping, zie je in bereikcijfers geen komkommertijd meer. Sterker nog: het is vaak drukker dan op een normale werkdag.

Ik ga wel even met een break. Valt je in de tussentijd iets op?

Stuur het me door!

Deze nieuwsbrief verstuur ik elke week gratis en met veel plezier. Lees je het graag wijs mensen dan eens op deze inschrijfpagina voor de nieuwsbrief of geef af en toe een like op mijn LinkedIn om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Zo kan ik dit ook blijven doen.

Tot over een paar weken!